Väitökset 2011

Väitös: Taideteot auttoivat Vienan pakolaisia löytämään paikkansa

5.4.2011

Filosofian lisensiaatti Katja Hyryn väitöstutkimuksen mukaan omat taideteot antoivat itäkarjalaispakolaisille mahdollisuuksia työstää kokemuksiaan, tulla kuulluiksi ja kiinnittyä uuteen ympäristöön 1900-luvun Suomessa.

Filosofian lisensiaatti Katja Hyry tarkastelee väitöstutkimuksessaan niitä jälkiä, joita 1920-luvulla Suomeen saapuneet Vienan pakolaiset ja heidän jälkeläisensä ovat jättäneet ympäristöönsä omista vaiheistaan ja kokemuksistaan. Kulttuurin- ja taiteentutkimuksen väliin paikantuva tutkimus havainnoi etenkin itäkarjalaisten taidetekoja, joiden kautta pakolaiset työstivät kokemuksiaan ja pyrkivät tulemaan kuulluiksi.

1920-luvun alussa Suomi otti vastaan noin 33 000 pakolaista, jotka pakenivat Neuvosto-Venäjän sekasortoisia oloja. Heistä 11 500 oli itäkarjalaisia, jotka lähtivät kotiseuduiltaan Vienan ja Aunuksen Karjalasta Karjalan kansannousun jälkeen. Pohjois-Suomessa yhdeksi pakolaisten asuinkeskittymäksi muodostui Kemi, missä he työllistyivät sahayhteisöihin. Pakolaisten kokemukset piirtyvät Katja Hyryn tutkimuksessa sekä Kemissä asuneiden karjalaisyhteisöjen yhteisen historian että kahden pakolaistytön pienoiselämäkertojen kautta.

– Pakolaiset työstivät kokemuksiaan niiden keinojen varassa, joita olivat oppineet synnyinyhteisöissään ja uudessa maassa. Elämää on kuvattu muun muassa puhutuissa ja kirjoitetuissa kertomuksissa, maalauksissa, patsaissa, näytelmissä, musiikkiesityksissä ja pienoismalleissa, Katja Hyry sanoo.

Tutkimuksen mukaan ilmaisukeinoja on ohjannut elinympäristö ja se opetus, jota pakolaiset olivat saaneet erilaisissa yhteisöissä.

– Vienalaisissa kyläyhteisöissä kulttuurille ominaiset ilmaisukeinot opittiin tavallisen elämän ohessa tarkkailemalla, osallistumalla ja matkimalla. Uudessa elinympäristössä oli puolestaan opittava ja käytettävä siihen ympäristöön soveltuvia tapoja, Hyry mainitsee.

Hyvänä esimerkkinä tästä ovat kahden samaan sukuun ja samaan Oulangan kylään vuosina 1909 ja 1912 syntyneiden Olga Salmen ja Stepanie Kemovan tarinat. Rajan sulkeutuminen jakoi molempien perheet ja koko suvun, ja molemmat tytöt joutuivat eri puolille rajaa kuin perheensä: Olga Salmi Suomeen ja Stepanie Kemova Karjalaan.

– Luku- ja kirjoitustaidoton Stepanie Kemova käsitteli kokemaansa laulamalla ja kertomalla. Olga Salmi puolestaan oppi kirjoittamaan pakolaiskoulussa ja kirjoitti kokemuksistaan runoja ja kertomuksia, Hyry kertoo.

Tutkimuksen mukaan vienalaisten taidetekojen tehtävänä on ollut etenkin muistaa ja muistuttaa.

– Taide on antanut pakolaisille mahdollisuuksia käsitellä kokemuksiaan ja luoda niille uusia merkityksiä. Samalla taiteen avulla on voinut kertoa kokemastaan muille ja merkitä itsensä osaksi uutta maisemaa ja sen historiaa. Taideteoissa näkyvät myös 1990-luvun Itä-Euroopan muutokset. Kun raja avautui, sukulaiset pääsivät taas tapaamaan toisiaan ja itäkarjalaisten historiakäsitykset muuttuivat rajan molemmin puolin, Hyry toteaa.

Itäkarjalaispakolaisten oman paikkansa etsimisessä ja kuulluksi tulemisessa löytyy helposti yhtymäkohtia myös tämänhetkiseen maahanmuuttokeskusteluun. Tutkimus osoittaa, että maahanmuuttajien kannalta tärkeää ei ole vain kielen ja yhteiskunnan toiminnan perusteiden tunteminen, vaan yhtä lailla merkittävää on löytää välineitä, joilla omia kokemuksia voi käsitellä ja joiden avulla voi juurtua uuteen yhteiskuntaan.

– Tässä prosessissa taito- ja taideaineilla voi olla suuri merkitys: niiden keinoin voi kertoa sellaistakin, mille on vaikeaa löytää sanoja.

Tutkimus perustuu vuosina 1989–2010 Suomessa, Venäjällä ja Ruotsissa tehtyyn kenttätyöhön, 28 Vienan pakolaisen ja heidän jälkeläisensä haastatteluun sekä Stepanie Kemovan ja Olga Salmen useisiin haastatteluihin. Tutkimuksessa tarkastellaan 16 taidetekoa, joista valtaosa on syntynyt 1990–2000-luvuilla Itä-Euroopan muutosten jälkeen.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Filosofian lisensiaatti Katja Hyryn väitöskirja Meistä jäi taas jälki. Miten Vienan pakolaiset etsivät paikkaansa, kertoivat kokemastaan ja tulivat kuulluiksi 1900-luvun Suomessa tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa lauantaina 9. huhtikuuta 2011 klo 10 Esko ja Asko -salissa (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjinä tilaisuudessa on professori Yrjö Sepänmaa Itä-Suomen yliopistosta ja dosentti Ulla-Maija Peltonen Helsingin yliopistosta sekä kustoksena professori Eija Timonen Lapin yliopistosta. Tervetuloa!

Taustatietoja väittelijästä:
Katja Hyry (s. 1968) on kirjoittanut ylioppilaaksi Kallion lukiosta Helsingistä 1987 ja valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineinaan uskontotiede ja folkloristiikka 1991 ja filosofian lisensiaatiksi kulttuurien tutkimuksen koulutusohjelmasta 1995.

Hyry on työskennellyt tutkijana Suomen Akatemiassa, Joensuun yliopiston tutkijakoulussa ja Helsingin yliopiston uskontotieteen ja folkloristiikan laitoksilla vuosina 1992–2001. 2000-luvun alussa hän toimi pedagogisena yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt pääkaupunkiseudun lukioissa opinto-ohjaajana ja opettajana ja on parhaillaan Helsingin Luonnontiedelukion uskonnon opettaja.

Hyry on myös kirjoittanut ja toimittanut useita oppikirjoja lukion ja yliopiston opiskelijoille.

Lisätietoja:

Katja Hyry, p. 050 465 6919, katja.hyry(at)hotmail.com
Väitöskirjan lehdistökappaleet ja valokuva väittelijästä ovat saatavissa Lapin yliopiston viestinnästä: tiedotus(at)ulapland.fi tai p. 040 571 1960 (lehdistökappaleet), p. 040 740 2237 (valokuva)

Julkaisun tiedot:
Katja Hyry: Meistä jäi taas jälki. Miten Vienan pakolaiset etsivät paikkaansa, kertoivat kokemastaan ja tulivat kuulluiksi 1900-luvun Suomessa. Acta Universitatis Lapponiensis 199. Lapin yliopistokustannus: Rovaniemi 2011. ISBN 978-952-484-411-6. ISSN 0788-7604.

Julkaisun myynti:
Tiede- ja taidekirjakauppa Tila (Lapin yliopiston pääkirjasto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi), p. 040 821 4242, julkaisu(at)ulapland.fi, verkkotilaukset: www.ulapland.fi/julkaisut

LaY/Viestintä/SV