Väitökset 2016

Väitös: Taiteilija voi osallistua keskusteluun ympäristökonflikteista nykytaiteen keinoin

17.5.2016

Nykytaiteilija voi osallistua ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin nykytaiteen keinoin. Taideprojektit voivat avata vuorovaikutusta ympäristökonflikteihin ja nostaa esiin syrjään jääneitä tarkastelukulmia. Taiteilija voi tulkita ympäristötutkimusta ja välittää tutkimustietoa yleisölle niin symbolisessa, moniaistisessa kuin monitasoisessakin muodossa, ilmenee TaM Maria Huhmarniemen väitöstutkimuksesta.

Nykytaiteessa yhtenä taiteilijoiden työtapana on yhteistyö luonnontieteilijöiden ja ympäristötutkijoiden kanssa sekä tutkimustiedon tulkitseminen ja kuvaaminen taiteen keinoin. Nykytaiteilija voi välittää tutkimustietoa yleisölle niin symbolisessa, moniaistisessa kuin monitasoisessakin muodossa, mikä on ollut Maria Huhmarniemen taideproduktioiden tavoitteena.

Nykytaiteilija voi nostaa taiteella esiin syrjään jääneitä tarkastelukulmia, joilla luonnonvarojen käyttöä ja suojelua perustellaan. Taideprojektit voivat myös avata vuorovaikutusta ympäristökonflikteihin:

– Taide yleensä vetoaa yleisön tunteisiin ja aktivoi katsojien omakohtaisia kokemuksia. Tutkimustiedon ohella tällä on merkitystä, kun tavoitteena on näyttely-yleisön arvonmuodostus ja sitoutuneisuuden lisääminen ympäristönsuojeluun, Huhmarniemi kertoo.

Taiteella voi pyrkiä vaikuttamaan yleisön asenteisiin, tiedostuneisuuteen ja arvonmuodostukseen siten, että ympäristönsuojelu ja ympäristöystävällinen elämäntapa koetaan entistä tärkeämmäksi.

– Keskustelu ympäristökonflikteista on tärkeää, jotta erilaiset arvot ja luontokohteiden merkitykset tulevat esiin esimerkiksi luonnonvarojen käytön sosiaalisten vaikutusten arvioinneissa ja demokratiaan perustuvassa ympäristöpolitiikassa, Huhmarniemi lisää.


Nykytaiteen mahdollisuudet taidekasvatuksessa

Maria Huhmarniemen tutkimus palvelee kuvataidekasvatuksen ja soveltavan kuvataiteen tiedontarvetta nykytaiteen toiminta- ja vaikutuskeinoista ympäristökonflikteissa. Soveltavassa kuvataiteessa tutkimuksen tarve liittyy taiteilijoiden lisääntyvään yhteistyöhön eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tutkimus antaa virikkeitä myös ympäristökasvatukseen, jossa voidaan integroida tiede- ja taideperustaisia menetelmiä.

– Taideperustaisen ympäristötutkimuksen koulusovelluksia voi kehittää toimintatutkimuksen keinoin esimerkiksi kuvataiteen ja biologia-maantiedon opettajien kanssa. Tutkimustani voi soveltaa myös ilmiöperustaisen kuvataidekasvatuksen ja taideperustaisen ympäristökasvatuksen kehittämiseen, Huhmarniemi kertoo.

Huhmarniemen käyttämä taideperustainen toimintatutkimus on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kehitetty tutkimussuuntaus. Se on juonnettu toimintatutkimuksen menetelmistä, ympäristö- ja yhteisötaiteen työtavoista, nykytaiteen projektimuotoisesta toiminnasta ja yhteisöllisestä taidekasvatuksesta.

Huhmarniemen väitöskirja on artikkeliväitöskirja, johon sisältyy taiteellisina osioina kolme näyttelyä. Teosten aiheet liittyvät pohjoisiin ympäristökonflikteihin: uhanalaisen apilakirjokääriäisen suojeluun ja vesivoiman rakentamissuunnitelmaan, ulkomaalaisten ja paikallisten marjastajien konflikteihin sekä kaivosteollisuuden, matkailuelinkeinon ja poronhoidon ristiriitoihin. Teoksia arvioitiin silloisessa Valo-galleriassa vuonna 2009 ja Arktikum-tiedekeskuksessa vuonna 2012. Kotipalkisilla – Konfliktien maisema -näyttelyssä käsittelin kaivosteollisuuden, matkailuelinkeinon ja poronhoidon ristiriitoja. Se oli esillä vuonna 2015 Aineen taidemuseossa.


Tietoja väitöstilaisuudesta:

Taiteen maisteri Maria Huhmarniemen väitöskirja Marjamatkoilla ja kotipalkisilla: Keskustelua Lapin ympäristökonflikteista nykytaiteen keinoin tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa lauantaina 21. toukokuuta kello 12 Esko ja Asko -salissa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä toimii professori Helena Sederholm Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Timo Jokela Lapin yliopistosta. Tervetuloa!


Tietoja väittelijästä:

Maria Huhmarniemi

Maria Huhmarniemi (s. 1977 Rovaniemellä) on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1997 Lyseonpuiston lukion taidepainotteiselta linjalta. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2002 Lapin yliopistosta. Siitä lähtien hän on työskennellyt Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa hanketehtävissä ja yliopistonlehtorina kuvataidekasvatuksen ja soveltavan kuvataiteen aloilla. Huhmarniemi on osallistunut moniin taiteeseen, aluekehitykseen ja hyvinvointiin liittyviin yhteistyöprojekteihin Lapissa ja Barentsin alueella sekä toimittanut useita kuvataidetta ja taidekasvatusta käsitteleviä julkaisuja. Hän on toiminut myös Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 alkaen.


Lisätietoja:

Maria Huhmarniemi
P. 040 763 9948
maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi

Väitöskirjojen myynti mm. verkkokauppa Juvenes. Tiedustelut ja lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi


Julkaisun tiedot:

Maria Huhmarniemi: Marjamatkoilla ja kotipalkisilla. Keskustelua Lapin ympäristökonflikteista nykytaiteen keinoin. Acta Universitatis Lapponiensis 324. Lapin yliopistokustannus. Rovaniemi 2016. ISBN 978-952-484-897-8. ISSN 0788-7604. Verkkoversio (pdf) Acta Electronica Universitatis Lapponiensis 192. ISBN (pdf) 978-952-484-898-5. ISSN (pdf) 1796-6310.


LaY/Viestintä/RJ