Väitös: Työnohjaus tukee inklusiivista opettajaa
13.5.2014
Inklusiivinen koulu, jossa erityistä tukea tarvitsevat oppilaat opiskelevat samoissa ryhmissä muiden kanssa, on oppilaille ja yhteiskunnalle mahdollisuus. Sen ajatellaan poistavan ennakkoluuloja, ehkäisevän syrjintää ja rakentavan tasa-arvoista yhteiskuntaa. Opettajille inklusiivinen koulu voi kuitenkin olla haaste, sillä se muuttaa työnkuvaa huomattavasti. Sanna Alilan väitöstutkimuksen mukaan opettajat hyötyisivät laajasta ja systemaattisesta työnohjauksesta.
Sanna Alilan mukaan työnohjausta on käytetty opetusalalla suhteellisen vähän. Sen sijaan esimerkiksi terveydenhuoltoalalla työnohjaus on välttämätön työtehtävissä suoriutumisen edellytys. Tutkimuksessaan Alila on selvittänyt työnohjauksen mahdollisuuksia tukea inklusiivisen koulun opettajaa.
Alila haastatteli tutkimuksessaan työnohjaajia, joilla kaikilla oli taustalla opettajan töitä. Alilan mukaan työnohjaus tukee inklusiivista opettajuutta sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta.
Yksilöllinen tuki ilmenee usealla tavalla: voimaannuttavana, uudenlaisen opettajuuden edistäjänä, ammatillisen kasvun ja ammattiroolin selkiyttäjänä, oman työn arvioinnin apuna sekä haasteista selviytymisen tukena.
Yhteisöllinen tuki näyttäytyy erityisesti yhteistyön vahvistajana, koulun toimintakulttuurin muutoksen edistäjänä ja yhteisöllisen työotteen kehittäjänä.
Inklusiivista opettajuutta tukevan työnohjauksen tulee tiedostaa muut läheiset työmuodot, eikä se voi sitoutua vain yhteen teoreettiseen viitekehykseen. Lisäksi se on suunnitelmallista, säännöllistä ja riittävän pitkäkestoista. Työnohjauksen käytännön toteutuksessa tulee huomioida monipuolisten menetelmien käyttö sekä herkkyys työnohjattavan ja työyhteisön tarpeille.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Kasvatustieteen maisteri Sanna Alilan väitöskirja "Työnohjaus auttaa löytämään omia vahvuuksia ja… toimintakulttuurin luomisessa" – Työnohjaus inklusiivisen opettajuuden tukena tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 16. toukokuuta kello 12 luentosalissa 2 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä toimii professori emerita Soili Keskinen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta. Tervetuloa!
Taustatietoja väittelijästä:
Sanna Alila (s. 1967 Kuusankoskella) on käynyt peruskoulun ja lukion Lieksassa ja valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Joensuun yliopistosta 1991. Työuransa hän on tehnyt pääasiassa erityisopettajana ja ohjaavana opettajana, vuodesta 2000 Oppimis- ja ohjauskeskus Tervaväylässä.
Lisätietoja:
Sanna Alila
sanna.alila (at) tervavayla.fi
P. 040 749 7262
Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi
Julkaisun tiedot:
Sanna Alila: ”Työnohjaus auttaa löytämään omia vahvuuksia ja… toimintakulttuurin luomisessa” – Työnohjaus inklusiivisen opettajuuden tukena. Acta Universitatis Lapponiensis 277. ISBN 978-952-484-727-8. ISSN 0788-7604.
LaY/Viestintä/TN