Uutiset 2005

Väitös: Verovelvollisuusryhmiä koskevaa lainsäädäntöä tulisi tarkistaa

20.10.2005

OTL Petri Saukon väitöstutkimuksen mukaan verovelvollisuusryhmiä koskeva nykyinen sääntely on puutteellista ja käytännössä ilmenee epäselvyyttä. Lisäksi sääntely voi loukata oikeusvarmuutta ja yhdenvertaisuutta, joten lainsäädäntöä tulisi tarkistaa.

  Oikeustieteen lisensiaatti Petri Saukon väitöstutkimuksessa Arvonlisäveroryhmät tarkastellaan rahoitus- ja vakuutusalaan kiinteästi liittyvien verovelvollisuusryhmien taustaa ja asemaa arvonlisäverojärjestelmässä. Tutkimuksessa pohditaan mm. onko lainmuutoksiin tarvetta ja jos on, niin millaisia muutoksia tarvittaisiin ja mitä tällöin tulisi ottaa huomioon. 

Vapaaehtoinen ryhmäsääntely on rajattu arvonlisäverolaissa koskemaan ainoastaan rahoitus- ja vakuutusalaa. Pakolliseksi arvonlisäveroryhmän muodostaminen on säädetty ainoastaan porotaloudessa. Yhtenä verovelvollisena toimiminen on tutkimuksen mukaan usein edullista verottomia rahoitus- tai vakuutuspalveluja myyville pankeille ja vakuutusyhtiöille, koska ne voivat tehdä ryhmän sisällä muutoin verollisia hankintoja, esimerkiksi atk-palveluja, vähennys- ja palautuskelvottomaan toimintaansa verotta.

- Verovelvollisuusryhmän muodostaminen voi olla elinkeinonharjoittajille taloudellisesti hyvin edullista, joten yhdenvertaisuuden näkökulmasta vapaaehtoisen verovelvollisuusryhmäsääntelyn rajaaminen nykyisellään ainoastaan rahoitus- ja vakuutusalalle on kyseenalainen. Käytännössä ryhmäsääntely voisi olla edullista myös terveyden- ja sairaanhoidon toimialalla, muulla vähennys- ja palautusoikeuden suhteen rajoitetulla toimialalla sekä rahoituskustannusten vähentämisen näkökulmasta vähennyskelpoisellakin toimialalla, Petri Saukko arvioi.   

Verovelvollisuusryhmiä koskeva nykyinen sääntely on jo toimialarajoitettunakin osin puutteellista ja käytännössä ilmenee epäselvyyttä. Ilman lainsäädäntöön tehtäviä tarkistuksia ja kattavampaa viranomaisohjeistusta ryhmäsääntelyn voi nähdä loukkaavan sekä verotuksen yhdenvertaisuutta että oikeusvarmuutta.

- Verovelvollisuusryhmiä koskevaa lainsäädäntöä tulisi oikeudellisesti selventää ja useiden muiden EU:n jäsenvaltioiden tapaan mahdollisesti laajentaa koskemaan myös muita toimialoja, Saukko sanoo.

Mielenkiintoinen kysymys on, täyttääkö tiettyyn toimialaan rajoittuva ja taloudellisesti merkittävä ryhmärekisteröitymismahdollisuus Suomen perustuslain 6 §:n yhdenvertaisuusedellytykset ja EY:n kuudennen arvonlisäverodirektiivin ryhmäsääntelyn tarkoituksen.

- Mahdollisesti ei, Saukko vastaa.

Tutkimuksen mukaan erityistä huomiota tulisi siis kiinnittää ryhmien muodostamisia, purkamisia ja muuttamisia koskevaan sääntelyyn ja käytäntöön sekä ryhmärekisteröintioption mahdolliseen laajentamiseen muille toimialoille. Vaikka muita toimialoja ei ainakaan aluksi haluttaisi lisätä ryhmärekisteröintimahdollisuuden piiriin,  säännöksen selkeyttämiselle on kuitenkin tarve.

- Toisaalta pieniä ”tilanteen mukaan” tehtäviä korjauksia tulisi välttää ja pyrkiä katsomaan kokonaisuutta ja tehdä tällöin rohkeitakin ratkaisuja, Saukko ehdottaa.

Tietoja väitöstilaisuudesta
Oikeustieteen lisensiaatti Petri Saukon väitöskirja Arvonlisäveroryhmät tarkastetaan Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa perjantaina 21.10.2005 klo 12, luentosali 3, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Jaakko Ossa Turun yliopistosta ja kustoksena professori Esko Linnakangas Lapin yliopistosta.

Taustatietoja väittelijästä
OTL Petri Saukko on syntynyt Rovaniemellä 22.2.1976. Hän valmistui ylioppilaaksi Lyseonpuiston lukiosta 1995. Oikeustieteen kandidaatin tutkinnon hän suoritti Lapin yliopistossa 2001 ja oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon 2002.

Työurallaan Petri Saukko on toiminut asiantuntijana ja myöhemmin esimiestehtävissä Yritysverotoimistossa Helsingissä. Tällä hetkellä hän toimii veroasiantuntijana. Hänen työnantajansa on KPMG Oy Ab (Helsinki).

Lisätietoja:

Petri Saukko
Puhelin 040 520 9478
Sähköposti 
petri.saukko@kpmg.fi tai psaukko@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi