Yhteiskuntatieteiden maisteri Sari Matalan väitöstutkimuksen mukaan virtuaalinen matkailu ei korvaa reaalitodellisuudessa tapahtuvaa matkailua, päinvastoin matkailualan palvelusivuilla surffailu lisää myös fyysistä matkailua.
YTM Sari Matalan väitöstutkimuksessa Matkailuportaali virtuaalituristin valintojen tilana tutkitaan matkailualaa matkailun kulttuurintutkimuksen näkökulmasta. Tutkimus on valmistunut Suomen Akatemian rahoittamassa Mukavuusmaisema-projektissa Lapin yliopistossa. Tutkimus tuottaa hyödyllistä tietoa mm matkailualan markkinointiin ja sisällöntuotantoon. |
 |
Sari Matalan tutkimuksen tapauksena on Travel in Finland matkailuportaali eli yrityksen Internetissä oleva suomenkielinen matkailualan palvelusivusto.
- Travel in Finland toimii tapauksena, joka kuvaa ja edustaa myös muiden matkailuportaalien rakennetta ja luonnetta, Matala kiteyttää.
Virtuaalimatkailu lisää myös fyysistä matkailua
Tutkimuksen mukaan Internet ja mediateknologian kehittyminen ovat tuoneet fyysisen, reaalitodellisuudessa tapahtuvan matkailun rinnalle uuden ei-fyysisen matkailun ulottuvuuden. Virtuaalimatkailu ei kuitenkaan korvaa kattavasti fyysistä matkailua, vaan päinvastoin lisää sitä. Virtuaalimatkailusta tulisikin tutkimuksen mukaan puhua virtuaalisena matkailuna, matkailun apukeinona ja esimatkailuna tai matkailun nykyisenä ulottuvuutena.
- Näyttää olevan hyvin suosittua käyttää verkossa olevia matkailuportaaleja matkailuinformaation keräämiseen, varausten tekemiseen ja jopa maksusuorituksiin. Lisäksi matkailuportaali virittää turistia matka- tai lomatunnelmaan ennen varsinaista matkaa ja tarjoaa turistille fyysisen tilan rinnalle nykyaikaisen sähköisen matkustamisen tilan, joka muuntaa turistin virtuaalituristiksi, Matala sanoo.
Tutkimuksen mukaan matkailuportaalissa ei käytetä nykyisellään riittävästi hyväksi virtuaalisen tilan kaikkia mahdollisuuksia, eikä portaalissa ole toisaalta myöskään mahdollista saada aikaan tiettyjä turistisia tuntemuksia, joka ovat matkailussa olennaisia. Toisaalta tutkimuksessa todetaan, että matkailuportaali on rikastuttanut turistina olemisen muotoa virtuaalisuudellaan mahdollistaen uuden sosiaalisen tilan ja sosiaalisten suhteiden toteutumisympäristön.
- Matkailuportaalin matkustamisen tilasta puuttuvat läsnä olevan sosiaalisuuden muodot. Turistin kokemus matkailuportaalissa muodostuu käyttäjän ja välineen suhteesta, ei siis muiden turistien tai turistisiin tilanteisiin liittyvien ihmisten välisistä suhteista, joten matkailuportaalin virtuaalituristi on vasta "esimatkalla" sosiaalisiin suhteisiin. Matkailuportaaleissa olisikin syytä panostaa entistä enemmän sosiaaliseen vuorovaikutukseen, Matala sanoo.
Sisällöt eivät pysy kehityksen tahdissa
Tutkimuksen mukaan teknologia kehittyy niin nopeasti, että sivustojen sisällöt eivät tahdo pysyä teknologian kehityksen tahdissa, minkä seurauksena sisällöt rakennetaan kiireellä ja hätiköiden.
- Ajan trendi tuntuu olevan: "näy netissä tai olet taantunut, vanhanaikainen ja epäkiinnostava". Internetiin on päästävä keinolla millä hyvänsä. Matkailuportaalissa liikkumisen nopeus ja kiire kasvattavat etäisyyttä paitsi ympäristöön nähden, myös virtuaalituristiin itseensä ja muihin ihmisiin nähden. Kasvokkaiset sosiaaliset kontaktit vähenevät ja "oikeat" sosiaaliset verkostot heikkenevät tietokoneen kautta operoitaessa, Matala sanoo.
Virtuaalisuus tuo kommunikaatiotilanteeseen nopeutta, tehokkuutta, reaaliaikaisuutta ja entistä suuremmat ihmismäärät. Tehokkuus onkin yksi tärkeimmistä virtuaalisen matkustamisen tilaa kuvaavista adjektiiveista, tutkimuksessa todetaan.
Elämysteollisuuden sähköinen näyttelytila
Tutkimuksen mukaan matkailuportaalia voidaan pitää tyyppiesimerkkinä elämysteollisuuden tuotteesta, jossa sisällöntuottaja, esimerkiksi matkailuyritys portaalin taustalla, toimii ikään kuin näytteille asettajana ja portaalista syntyy sähköinen näyttelytila, jossa elämystä voi esikatsella. Toisaalta virtuaalisen esittämisen ja virtuaalimatkailun voidaan ajatella tuottavan ahdistusta kun ihmiset hullaannutetaan haluamaan asioita eikä omistamaan niitä.
- Matkailuportaali tarjoaa lukemattomat määrät matkailuun liittyviä vaihtoehtoja, jolloin runsaudenpula voi aiheuttaa ahdistusta. Toisaalta matkailuportaali tyydyttää näkemisen halua ja lisää tietoa, joka puolestaan luo lisää kuvitelmia ja haaveita. Virtuaalimatkailu ruokkii matkailua siis sekä hyvässä että pahassa, Matala toteaa.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Yhteiskuntatieteiden maisteri Sari Matalan väitöskirja Matkailuportaali virtuaalituristin valintojen tilana tarkastetaan Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa 15.12.2004 klo12.00, Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii sosiologian dosentti, tutkimuspäällikkö Turo-Kimmo Lehtonen Helsingin yliopistosta ja kustoksena matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta.
Taustatietoja väittelijästä:
Sari Matala valmistui ensimmäisenä matkailun kulttuurintutkimuksen maisterina Lapin yliopistosta vuonna 2000. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli vuoden erikoisuunnittelijana taiteiden tiedekunnassa ja aloitti sen jälkeen väitöskirjatyön Suomen Akatemian rahoittamassa Mukavuusmaisema-tutkimusprojektissa kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa. Matalan väitöskirja on ensimmäinen matkailun kulttuurintutkimuksesta valmistunut väitöskirja. Tällä hetkellä Sari Matala toimii matkailun yliopettajana Rovaniemen ammattikorkeakoulussa.
Akateemisen uransa ohella Matala on luonut musiikillista uraa laulajana ja lauluntekijänä. Vuodet 1995-1997 hän työskenteli musiikin parissa tultuaan toiseksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Lisäksi opintojen ohessa on valmistunut yksi albumi ja useita single -julkaisuja sekä runsaasti materiaalia muillekin suomalaisille artisteille. Matala on osallistunut useaan sävellys- ja laulukilpailuun, joista suurimmat saavutukset ovat omilla kilpailusävelmillä saavutetut finaalipaikka Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 2002 sekä kolmas sija Syksyn Sävel kilpailussa vuonna 2001.
Lisätietoja:
Sari Matala
Puhelin 0400 - 600 854
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Tiedote/LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi
Valokuva: Arto Liiti