elinaluiro_kultasirkku_550px.jpg
Elina Luiro: Kultasirkku – Suomesta hävinnyt. 2020. Villamaalaus neulahuovuttaen pellavalle. Luiron Miksi ei linnunlaulu enää soi -näyttely Galleria Lyhdyssä tuo esiin huolen Suomen lintulajiston köyhtymisestä ja aihetta lähestytään villamaalauksen ja -veiston kautta.

Valokuvia, villamaalauksia, vuorovaikutteista muotoilua sekä erilaisia näkökulmia yhteisöllisiin taideprojekteihin esillä F-talon gallerioissa helmi-maaliskuun vaihteessa

11.2.2020

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat maanantaina 17. helmikuuta klo 18–19.30, lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

Vappu Jaakkolan näyttely Galleria Seinässä esittelee valokuvia ihmisistä ja paikoista, matkalla olosta sekä ohikiitävistä hetkistä. Mia Mäkisen näyttely Galleria Hämärässä koostuu useista installaatiota, videota, valokuvia sekä osallistavia käsityöprojekteja sisältävistä teoskokonaisuuksista.

Dull dinner? -yhteisnäyttelyssä Galleria Kilossa on esillä Lapin yliopiston muotoilualojen opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia vuorovaikutteisia tuotteita sekä e-tekstiilejä illalliskutsuihin. Galleria Lyhdyssä nähdään Elina Luiron villamaalauksia ja -veistoksia Suomen uhanalaisista ja jo hävinneistä lintulajeista. Emmi Kinnunen lähestyy valkoisen paperin pelkoa valokuvateoksissaan Galleria Kajossa.

Alina Korotovskaian, Anni Nuotion ja Katariina Haaviston yhteisnäyttely Galleria Kopiossa esittelee Kiela-korttelin parkkihalliin Rovaniemen keskustaan toteutettujen seinämaalausten työprosessia kuvaamalla yhteisötaideprojektin ylä- ja alamäkiä.




Galleria Seinä

Vappu Jaakkola:
Sonder
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


vappu-jaakkola_web1.jpg
Vappu Jaakkola: Biking to the Mountains – Garmisch-Partenkirchen, Germany. 2019. Digivalokuva.


Sonder - n. The realization that each random passerby is living a life as vivid and complex as your own. – John Koenig, The Dictionary of Obscure Sorrows

Sonder on valokuvanäyttely ihmisistä ja paikoista, matkalla olosta sekä ohikiitävistä hetkistä. Joka päivä kohtaamme tuntemattomia tietämättä, minne he ovat menossa, mitä he ovat kokeneet ja minne elämä heidät seuraavaksi vie. Olemme pelkkiä satunnaisia ohikulkijoita, taustahahmoja toistemme elämässä. Sonder -näyttelyssä nämä taustahahmot nousevat kuvien pääosiin, kiinnostaviksi ihmisiksi kiinnostavissa ympäristöissä. Kuvaajan ja kuvattujen polut tuskin koskaan kohtaavat uudelleen, mutta hetken he ovat olleet juuri oikeassa paikassa juuri oikeaan aikaan.

Näyttely on Vappu Jaakkolan valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio, jonka hän kuvasi vaihto-opiskelukeväänään 2019. Jaakkola opiskeli Tsekissä Zlínin kaupungissa, mutta matkusti ja kuvasi produktiotaan yhteensä seitsemässä eri Euroopan maassa. Kuvissa miljöö onkin suuressa roolissa, sillä produktion inspiraationa toimivat katukuvauksen perinteet. Street photography on valpasta ihmisten ja ympäristön tarkkailua, nopeaa sommittelua sekä sattuman ja ajoituksen hallintaa. Näyttelyn mustavalkoiset digikuvat ovat ennalta suunnittelemattomia kohtauksia, sekunteja tuntemattomien ihmisten arjesta ja elämästä.


vappu-jaakkola_web2.jpg
Vappu Jaakkola: Man and The Mill Colonnade – Karlovy Vary, Czech Republic. 2019. Digivalokuva


Vappu Jaakkola on neljännen vuoden graafisen suunnittelun opiskelija ja valokuvauksen sivuaineopiskelija, jota valokuvaamisessa kiinnostaa sen haasteellisuus ja ennalta-arvaamattomuus.

Lisätietoja:
Vappu Jaakkola
vappujaakkola(at)gmail.com



Galleria Hämärä

Miia Mäkinen:
Arktiset matkamuistot
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


miiamakinen_rubuschamaemorus_web.jpg
Miia Mäkinen: Rubus Chamaemorus, yksityiskohta. 2020. Virkattu valkoinen puuvillalanka.


Kuvataiteilija Miia Mäkisen Arktiset matkamuistot -näyttely koostuu useasta eri teoskokonaisuudesta. Rubus chamaemorus -installaatio on osallistava taiteellinen käsityöprojekti ja Arktisia matkamuistoja -teossarjassa pohditaan luontoa ja ympäristökonflikteja videon, käsityön ja valokuvien avulla. Terveisiä Lapista -valokuvasarjaan Mäkinen on kuvannut kantaaottavia tekstiilejä Lapin ympäristökonfliktien maisemassa. Lisäksi näyttelyssä nähdään muutama otos Patterns Collective -taiteilijaryhmän Shared Woollen Patterns -kirjoneuleteoksesta.

Rubus chamaemorus -installaatio koostuu valkoisista puuvillalangalla virkatuista Hillanlehti, Hillanmarja ja Hillankukka -teoksista sekä osallistujien muistoista hillaan liittyen. Mäkinen suunnitteli kolmen erimallisen hillan virkkausohjeet käsityöharrastajille. Kutsun osallistavaan taidekäsityöprojektiin Mäkinen laittoi Facebookiin, jonka kautta hän tavoitti virkkaamisesta kiinnostuneita käsityönharrastajia ympäri Suomea.

Arktiset matkamuistot -näyttelyn nimikkovideossa Mäkinen kuvaa talvisessa elinympäristössä esiintyvää metsänhenkeä, joka saa surman kohdatessaan uhkatekijän. Metsänhengen elämä muuttaa muotoa, kun hän parsii elämänravintoa ja tuhottua elinympäristöään takaisin itseensä kiinni.


miiamakinen_arktisiamatkamuistoja_web.jpg
2. Miia Mäkinen: pysäytyskuva Arktisia matkamuistoja -videoteoksesta. 2020.


Shared Woollen Patterns on Maria Huhmarniemen, Elina Härkösen, Miia Mäkisen ja Jari Rinteen muodostaman Patterns Collective -taiteilijaryhmän toteuttama osallistava taideprojekti. He toteuttivat keväällä 2019 kolme viittaa, joiden kirjoneuletilkut on koottu eri puolilta arktista aluetta käsityönharrastajilta, jotka ovat oppineet kirjoneulemalleja kulttuuriperintönsä osana. Mäkinen on valinnut muutamia osia teoksesta esille näyttelyyn.

Näyttelytilassa järjestetään myös torstaina 27. helmikuuta klo 17–18.30 Hillankukka-virkkaustyöpaja, joka soveltuu virkkaamisesta kiinnostuneille käsityöharrastajille. Työpaja on ilmainen ja siihen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Ota mukaan 2 mm virkkuukoukku.

Miia Mäkinen on rovaniemeläinen kuvataiteilija. Teoskokonaisuudet ovat osa Mäkisen pro gradu -tutkielmaa Lapin yliopiston Arctic Art and Design -maisteriohjelmassa.

Lisätietoja:
Miia Mäkinen
makinen.miia(at)gmail.com
+358 40 709 0005



Galleria Kilo

Dull dinner?
– Illalliskutsujen yllätyksellisiä ja vuorovaikutteisia tuotteita sekä e-tekstiilejä
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


DullDinner_web.jpg


Kuvittele tilanne, jossa saavut oletetusti tylsille, kokovalkoisille kutsuille. Mutta mitä voisikin tapahtua, kun olet vuorovaikutuksessa astiaston, kattauksen ja ympäristön kanssa?

Muotoilualojen opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet prototyyppejä, joiden tavoitteena on yllättää ja luoda elämyksellinen kattaus ympäristöineen. Näyttely kutsuu kävijät kokeilemaan näitä vuorovaikutteisia teoksia.

Teokset on kehitetty Creative Technologies -sivuaineen opinnoissa taiteiden tiedekunnassa. Opintojaksoille osallistuneet opiskelijat ovat useilta eri muotoilualoilta. Ohjaus on toteutettu yhteisopetuksena teollisen muotoilun, tekstiili- ja sisustusmuotoilun sekä suunnitteluteknologian opettajien kesken.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Yliopisto-opettaja Emmi Harjuniemi, emmi.harjuniemi(at)ulapland.fi
Yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi, piia.pyrstojarvi(at)ulapland.fi
Instagram: @tangiblearctic, @e_tekstiilit



Galleria Lyhty

Elina Luiro:
Miksi ei linnunlaulu enää soi?
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


elinaLuiro_kultasirkku_web.jpg
Elina Luiro: Kultasirkku – Suomesta hävinnyt. 2020. Villamaalaus neulahuovuttaen pellavalle.


Miksi ei linnunlaulu enää soi
-näyttely tuo esiin huolen Suomen lintulajiston köyhtymisestä. Uusimman arvion mukaan puolet Suomessa pesivistä lintulajeista on uhanalaisia tai silmällä pidettäviä. Suurimmat syyt uhanalaistumiseen ovat lintujen elinympäristöjen väheneminen ja laadullinen köyhtyminen. Tehometsätalouden ja -maatalouden aiheuttamien muutosten lisäksi ilmastonmuutos, sekä ihmisen tuomat vieraslajit ajavat pohjoisen lintulajeja yhä ahtaammalle. Näiden lisäksi lintukantoja verottavat muuttolintujen matkallaan ja talvehtimisalueillaan kohtaama laiton pyynti, sekä pohjoisilla pesimäalueilla linnun munien ja poikasten varastaminen keräilijöiden kokoelmiin.

Rovaniemeläissyntyinen Elina Luiro on muotoilija ja taiteilija, jolle Lapin luonto on osa sielunmaisemaa. Läheinen luontosuhde näkyy hänen taiteellisessa työskentelyssään usein eläinaiheina sekä materiaalivalinnoissa. Villamaalausten ja villaveistosten herkkä ilmaisu yhdistyy katoavien lintulajien ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen tematiikkaan.

Näyttelyssä esille pääsevät niin uhanalaistuneet kuin myös jo hävinneet lintulajit, keskittyen erityisesti Pohjois- ja Keskiboreaalisten vyöhykkeiden lajeihin. Kun lintulajistomme köyhtyy, mikä laji häviää seuraavaksi, kultasirkkua seuraten?

Näyttely toimii taiteellisena tutkimustyönä Luiron työskentelylle TaPaMa -hankkeessa taiteilijana.

Lisätietoja:
Elina Luiro
+358 45 633 7837
elina.luiro(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Emmi Kinnunen
Valkoinen paperi
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


emmi-kinnunen_web.jpg
Emmi Kinnunen: Kierre. 2019. Digivalokuva, 40 x 60 cm.


Kuvallinen ilmaisu aloitetaan usein tyhjästä. Puhdas ja vielä täyttämätön paperi on lupaus luovuudelle ja itsensä ilmaisulle. Erilaiset mahdollisuudet täyttää tuo pinta, saavat leijailla vapaina mielikuvina, asettumatta vielä jäsentyneeseen muotoonsa. Valkoinen paperi kuitenkin yllättää haasteellisuudellaan. Tyhjän pinnan rikkominen voi kauhistuttaa ja pelottaa – mitä jos oma mielikuvitus, luovuus ja ilmaisu eivät yllä siihen, mitä haluaisi tavoitella?

Emmi Kinnunen on lähestynyt omaa valkoisen paperin pelkoaan valitsemalla sen kuvaamisen kohteeksi.

– Yksi luovuuden edellytys on vapaus tutkia ja havainnoida. Kuvatessa olen pyrkinyt kokeilemaan ja leikkimään erilaisilla muodoilla, valolla ja varjolla. Olen halunnut myös tutkia todellisen ja abstraktin rajapintaa yksinkertaistamalla ja pelkistämällä kuvien sisältöä sekä yhdistelemällä kuvia digitaalisesti toisiinsa, Kinnunen kertoo.

Emmi Kinnunen on kuvataidekasvatuksen viidennen vuoden opiskelija. Valkoinen paperi -näyttely on hänen loppuproduktionsa valokuvataiteen sivuaineeseen. Teokset ovat mustavalkoisia digivalokuvatulosteita.

Lisätietoja:
Emmi Kinnunen
emkinnun(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Alina Korotovskaia, Anni Nuotio ja Katariina Haavisto:
Conveyor/Liukuhihna
18.2.–12.3.2020
Avajaiset maanantaina 17.2.2020 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


conveyor-liukuhihna_web.jpg
Kuva: Alina Korotovskaia


Miten suunnitella projekti tehokkaasti?
Miten muuttaa pimeä tila eloisaksi ympäristöksi?
Miten tuoda ihmiset yhteen?


Näihin kysymyksiin kolmen opiskelijan luova tiimi koitti saada vastauksia työskennellessään yhteisötaideprojektissa, jonka tarkoituksena oli luoda seinämaalauksia Kiela-korttelin parkkihalliin Rovaniemen keskustassa. Näyttelyssä on esillä aikajana, joka kuvaa projektityöskentelyn ylä- ja alamäkiä; kuinka tiimi jakaa tietämystään projektityöskentelystä, yhteistyöstä, viestinnästä, taiteesta ja muotoilusta.

Alina Korotovskaia on toisen vuoden maisteriopiskelija Arctic Art and Design -ohjelmassa. Yksi hänen päätavoitteistaan projektissa oli suunnitella ja luoda prototyyppi lautapelistä, joka tuo ihmiset yhteen ja auttaa luomaan keskustelua taiteellisesta konseptista epämuodollisessa ilmapiirissä.

Anni Nuotio on viidennen vuosikurssin kuvataidekasvatuksen opiskelija ja projekti oli osa hänen pääaineensa projektiopintoja. Aluksi hän oli kiinnostunut juuri tästä projektista siinä käytettävän tekniikan eli seinämaalauksen vuoksi. Lopulta hän oli kiitollinen myös kaikista muista mahdollisuuksista projektin ympärillä – suurimmista oppimiskokemuksista.

Katariina Haavisto on viidennen vuosikurssin kuvataidekasvatuksen opiskelija ja projekti oli osa hänen pääaineensa projektiopintoja. Hän on kiinnostunut seinämaalauksista ilmiönä ja on kirjoittanut kandidaatintuntkielmansa aiheesta. Tämä projekti oli hieno mahdollisuus oppia suuren mittakaavan projektista ja tuoda väriä Kiela-korttelin asukkaiden arkeen.

Opiskelijat työskentelivät projektissa yhteistyössä Lapin yliopiston ja YIT-rakennusyhtiön kanssa.

Lisätietoja:
Alina Korotovskaia, akorotov(at)ulapland.fi
Anni Nuotio, anuotio(at)ulapland.fi
Katariina Haavisto, kathaavi(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP