Oikeusala
 
1_2017_alumni.jpg
Tuomas Pöysti, kuva: Sami Perttilä

Valtion palveluksessa

3.3.2017

Akateeminen ja monitieteinen kipinä juridiikkaa, taloutta sekä tietotekniikkaa kohtaan on kuljettanut Tuomas Pöystiä kohti uusia tehtäviä.

Vuonna 2017 hän vastaa alivaltiosihteerinä sote- ja maakuntauudistuksen sekä keskushallintouudistuksen valmistelusta.

Pöysti valmistui oikeustieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 1995. Opiskeluaikoina hän toimi aktiivisesti ainejärjestö Artiklassa sekä ylioppilaskunnan toiminnassa.

– Opiskeluajoilta on hyviä ja lämpimiä muistoja. Erityisesti mieleen jäi kaamosluennot sekä oikeusinformatiikan ensimmäinen pohjoismainen konferenssi, jossa olin mukana Levillä.

Vuonna 1999 Pöysti väitteli tohtoriksi. Tutkimuksen kautta avautuivat ensimmäiset kontaktit valtiovarainhallintoon, valtiovarainministeriöön, sekä valtiontalouden tarkastusvirastoon. Valtiovarainministeriön neuvottelevana virkamiehenä Pöysti aloitti vuonna 2000.

– Työn puitteissa tuli jatkettua samojen teemojen parissa, jotka olivat alkaneet opiskeluaikoina kiinnostamaan: perustuslakiin liittyvät asiat sekä talouden, perustuslain ja oikeuden välinen suhde.

Pöysti aloitti alivaltiosihteerin tehtävät sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä lokakuussa 2015. Sitä ennen hän ehti toimia monta vuotta valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana.

– Tehtäväni on kolmen hallituksen keskeisen reformin eli sote-uudistuksen, maakuntauudistuksen ja keskushallinnon uudistuksen johtaminen omina mutta toisiinsa liittyvinä kokonaisuuksina. Vastuuna on valmistelun toimeenpanon johtaminen, asioiden esitteleminen hallitukselle ja ministereille sekä sitä kautta poliittisen prosessin ja valmisteluprosessin sovitus.

Alivaltiosihteerin tyypillinen työpäivä alkaa aamulla kello kahdeksan ja päättyy kuuden maissa. Päivät venyvät välillä pitkiksi ja ennen työpäivän päättymistä täytyy valmistautua seuraavaan päivään.

– Yleensä päivät sisältävät runsaasti kokouksia, joissa toimin puheenjohtajana. On pitänyt miettiä jo edellisen päivän iltana, mitä niissä kannattaa viedä läpi. Lisäksi joka päivä on hallituksen reformiministerityöryhmän kokoontuminen tai joku muu hallituksen neuvottelu, jossa esittelen asioita.

Tuomas Henrik Pöysti

Alivaltiosihteeri
• on syntynyt 1970 Rovaniemellä.
• on valmistunut maisteriksi Lapin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta 1995.
• on väitellyt tohtoriksi Lapin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta 1999.
• on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden dosentti.
• työskentelee alivaltiosihteerinä sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtiovarainministeriössä.
• harrastaa jalkapallon juniorityötä HJK:ssa, juoksua ja hiihtoa sekä kalastusta Lapin kakkosasunnolla

Lisäys vuonna 2020: Tuomas Pöysti toimii nykyään oikeuskanslerina. Tämä haastattelu on julkaistu Kide-lehdessä 1/2017, jolloin Pöysti toimi alivaltiosihteerinä.

Teksti: Johan-Eerik Kukko