Uutiset 2011

Varjojen leikkiä taiteiden tiedekunnassa

3.5.2011

Varjot-mediainstallaatio avataan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa torstaina 5.5.2011 kello 18.00. Installaation ovat valmistaneet professori Eija Timonen ja itävaltalainen taiteilija Bettina Schülke yhteistyössä äänitaiteilija Vesa Tuiskun ja mediasuunnittelija Santeri Happosen kanssa.

Varjot koostuu videoprojektioista, paperileikkeistä, Smart Textile -kollaaseista ja äänistä. Tila rakentuu kahdesta näytöstä ja interaktiivisesta tekstiili-installaatiosta. Näytölle projisoituu veden inspiroimia abstrakteja kuvia. Toisen näytön edessä on osin läpinäkyviä varjoverhoja, jotka on tehty teemoihin liittyvistä materiaaleista. Jotkut materiaalit tuovat mieleen lähes näkymättömän, nestemäisen muovipinnan tai metallisen silkkiverhon. Toisella näytöllä samat kuvat näkyvät yhtä sirpaleisina kuin nykyelämä itse.

Teema pohjautuu veden abstraktiin olemukseen. Vesi on pohjoisen luonnon perusosa – niin kiinteänä kuin nesteenäkin. Koko installaation peruskuvasto on veden liikkeen inspiroima. Pohjoisuus ei tarkoita vain fyysistä olemisen ympäristöä, vaan myös abstraktiota, jota luonnehtivat rytmi, värit, muodot ja äänet.

Myös kävijöiden omat varjot osallistuvat varjojen leikkiin. Hämärään huoneeseen saavuttaessa visuaalinen esitys muuntuu kävijöiden lukumäärän mukaan. Kävellessään näytöksen läpi kävijät luovat tilaan omat varjonsa. Varjot ja kuvat muodostavat tarinoita kuin esihistoriallisissa luolissa, joiden seiniin ihmiset kuvasivat kokemuksiaan. Siten kaikki "luolassa" kävijät osallistuvat aktiivisesti installaatioon.

Nykyajan talot ja julkiset paikat muistuttavat esihistoriallisia luolia. Hiilen ja tulen sijaan käytämme median keinoja ajatustemme, pelkojemme ja toiveidemme ilmaisuun. Tilan keskiössä oleva interaktiivinen avatar edustaa mediametaforien ilmentämää supranormaalisuutta.

Tila toimii instrumenttina ja ääni tekee mediatilasta konkreettisen kokemuksen. Abstraktien tilaäänien ja musiikkielementtien yhdistelmä luo elävän jatkumon ja tuottaa symbolisia ja runollisia tulkintoja installaation teemoista.
Ilmaisu on yleisilmeeltään minimalistista. Sitä luonnehtivat yksinkertaiset, toistuvat muodot ja lähes mustavalkoinen väritys. Toistuvat muodot ilmentävät luonnon jatkuvaa kiertokulkua, jota katkovat yllättävät ja satunnaiset impulssit.

Näyttely on esillä 6.5.–25.5.2011.
Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

Tervetuloa!

Taiteilijat

Eija Timonen
, TaT, toimii mediatieteen professorina Lapin yliopistossa ja Aalto-yliopiston (TAIK) Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osaston dosenttina Helsingissä. Timonen johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta “Aristoteles muutoksessa” (AinC). Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana hän on kirjoittanut useita lastenkirjoja sekä piirrostarinoita ja pienoisnäytelmiä television lastenohjelmiin ja CD-ROM-formaattiin. Hänen taustansa on kulttuurin tutkimuksessa sekä audiovisuaalisessa taiteessa. Monipuoliseen kirjailijanuraansa pohjautuen Timosen kiinnostuksen kohteena on perinnemyyttien teemojen soveltaminen moderniin kirjallisuuteen, audiovisuaalisiin performansseihin ja interaktiiviseen mediaan.

Bettina Schülke, Mag.Art, on itävaltalainen taiteilija, tohtoritutkija ja luennoitsija Lapin yliopistossa. Hänen tutkimusaiheenaan on “Transaction” (Phenomenology of Space and Time Dimensions / Tila- ja aika-avaruuden fenomenologia). Schülke on pitänyt taidenäyttelyitä mm. seuraavissa kansainvälisesti tunnetuissa yhteyksissä: 2nd Thessaloniki Biennale, Saksa; Shunt Lounge, Lontoo; De Winkelhaak Design Museum, Antwerpen; Kemin taidemuseo; Lume Mediakeskus, Helsinki; the MAK-nite (Museum of Applied Arts), Wien. Hän on myös esitellyt tekstiilitöitään italiassa the Austrian Pavilion at the 8.th International Architecture Biennale in Venice -tapahtumassa. Hän on luennoinut Wienin taideyliopistossa, Lapin yliopistossa ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Schülke on myös organisoinut sekä ollut osallistuvana taiteilijana tunnetussa e-MobiLArt -projektissa (European Mobile Lab for Interactive Artists).

Vesa Tuisku, TaM, on musiikkiteknologiaan keskittynyt musiikkitaiteilija ja luennoitsija Lapin yliopistossa. Tuisku on toiminut äänisuunnittelijana useissa dokumenttifilmiproduktioissa, mediataideprojekteissa ja luontoaiheisissa näyttelyissä. Hän on myös tehnyt televisio-, teatteri- ja multimediasävellyksiä. Tuisku on moni-instrumentalisti, joka on esiintynyt Suomessa ja monessa Euroopan maassa rumpalina ja kosketinsoittajana.

Santeri Happonen, TaK, opiskelee audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopistossa. Hän on työskennellyt pääasiassa valokuvaajana ja verkkosuunnittelijana. Hänen valokuvansa Sodankylän Midnight Sun -filmifestivaalista ovat olleet esillä Helsingin kaupungintalossa, Lapin yliopistossa sekä Peter von Baghin kirjassa Sodankylä ikuisesti.