Uutiset 2011
7.10.2011

Väyrysen ja Salomaan vastine leikkauksiin

Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Raimo Väyrysen ja varapuheenjohtaja Markku Salomaan mukaan Lapin ammattikorkeakouluihin suunnitellut leikkaukset vaarantavat Lapin korkeakoulukonsernin tulevaisuuden.

Seuraavassa Raimo Väyrysen ja Markku Salomaan vastaus Lapin ammattikorkeakouluihin suunniteltuihin leikkauksiin:

----------------------------

Lapin korkeakoulujen näkökulmasta on ollut tärkeää kehittää konserniyhteistyön ja siinä sovitun työnjaon pohjalta toimivaa yhteistyömallia, jossa jokaisella kolmella osapuolella on oma profiilinsa: yliopisto huolehtii korkeimmasta opetuksesta ja tutkimuksesta ja samalla pyrkii vahvistamaan alueellista vaikuttavuuttaan, kun taas ammattikorkeakoulut ovat tietoon perustuvia vahvoja, työelämää ja alueellista kehitystä palvelevia yksiköitä.

Jo tähän mennessä Lapin korkeakoulukonserniin on perustettu yhteinen kirjasto ja kielikeskus sekä toimintansa juuri aloittanut palvelukeskus. Konsernissa uskotaan, että tällä tavalla yhteisiä voimavaroja voidaan käyttää tehokkaammin strategisten päämäärien edistämiseen.

Pohjois-Suomen talouselämän näkymät ovat poikkeuksellisen valoisat. Juuri julkistettu ydinvoimalapäätös ja suunnitteilla olevat useat kaivoshankkeet tulevat tarvitsemaan lähivuosina hyvän teknisen ja liiketaloudellisen koulutuksen omaavia henkilöitä, jotka ovat valmiit asettumaan Pohjois-Suomeen. Yksi keskeinen tapa varmistaa tämä tavoite on, että alan koulutuspaikat säilyvät Lapissa.

Erityisesti Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun suunnitellut leikkaukset - peräti 38 prosenttia aloituspaikoista - osoittavat, ettei opetus- ja kulttuuriministeriössä ole riittävästi nähty sitä kehitystä, joka seuraavien vuosien aikana uusien työpaikkojen syntymisessä maassamme tapahtuu. Näiden alojen alasajo Kemi-Tornion alueelta, jossa Lapin suurteollisuus on edelleen vahvistumassa, on kohtuuton. Suhteellisesti aloituspaikkojen supistuminen on suurin maassa ja absoluuttisesti toiseksi suurin.

Molempien Lapissa toimivien ammattikorkeakoulujen työn jälki on näkynyt hyvin myönteisesti maakunnassa. Oppilaitokset ovat verkostoituneet ja korkeakoulujen keskinäistä yhteistyötä on kehitetty aktiivisesti. Molemmat korkeakoulut ovat sitoutuneet ja panostaneet resurssejaan uraa uurtavaan Lapin korkeakoulukonserniin. Suunnitellut leikkaukset tulevat vaarantamaan koko konsernin kivijalan, jos leikkaukset kohdistuvat esitetyllä tavalla myös Pohjoisen kulttuuri-instituuttiin sekä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttiin.

Molemmat ammattikorkeakoulut ovat pystyneet parantamaan omaa asemaansa muiden ammattikorkeakoulujen joukossa. Talouselämä-lehden viimekeväisessä laatuvertailussa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu sijoittui parhaaseen kolmannekseen. Siksi pelkästään ikäluokkien kokoon ja aikaisempien vuosien läpäisyyn perustuvat syyt eivät voi olla riittäviä syitä näin kovaan leikkaukseen.

Raimo Väyrynen
Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja

Markku Salomaa
Lapin yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK