Mies ja mutteripannu. Kuvassa valjakkoajaja, metsästäjä, puuseppä ja paikallinen kuuluisuus Ulloriaq Kreutzmann lukee lehteä ja keittää espressoa Sisimiutissa, Grönlannissa. Kuva: Mads Pihl - Visit Greenland. Kuvaoikeudet: Visit Greenland License Agreement.
Mitä on arktisen alueen kulttuurisensitiivinen matkailuliiketoiminta? Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa pk-matkailuyritysten innovaatioille, tuotekehitykselle ja vastuulliselle matkailumarkkinoinnille? Nämä asiat selviävät Lapin yliopiston koordinoimalla ”Kulttuurisensitiivinen matkailu arktisella alueella” -verkkokurssilla.
Arktisen alueen matkailu on kasvanut jatkuvasti. Pohjoisuus ja arktisuus kiinnostavat niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita. Jopa koronapandemian aikana ihmisillä on ollut kiinnostusta matkustaa pohjoiseen, turvalliseksi mielletyille ja harvaan asutuille alueille.
Vastuullisten matkailupalveluiden tuottaminen edellyttää kulttuurisensitiivisyyttä. Sillä tarkoitetaan, että me ymmärrämme ja huomioimme toiminnassamme eri kulttuurien erot. Tuotamme matkailupalveluita paikallisia kulttuureja kunnioittaen. Suomessa tämä keskustelu liitetään usein erityisesti saamelaiskulttuureihin ja niiden arvostamiseen.
– Kulttuurisensitiivisyys on tapa ajatella ja toimia vastuullisesti. Kurssin sisällöt on koottu niin, että matkailuyrittäjät voivat poimia ideoita oman vastuullisen liiketoimintansa kehittämiseen, kertoo Lapin yliopiston matkailututkimuksen yliopistonlehtori Monika Lüthje.
Lûthje työskentelee Lapin yliopiston koordinoiman ”Kulttuurisensitiivinen matkailu arktisella alueella, ARCTISEN” -hankkeen vastuullisena johtajana. EU:n Pohjoinen periferia ja arktinen -ohjelman rahoittamassa hankkeessa on syksystä 2018 alkaen selvitetty, millaista kulttuurisensitiivisyyttä arktisen alueen kestävä matkailu edellyttää. Samalla on kehitetty kulttuurisesti kestävää matkailua edistäviä työkaluja, joista nyt julkaistu verkkokurssi on yksi esimerkki.
Käytännönläheisiä sisältöjä matkailuyrittäjille
Yhden opintopisteen laajuinen kurssi on omaan tahtiin suoritettava, kaikille avoin ja ilmainen. Itseopiskelukurssi on tarkoitettu erityisesti arktisen alueen pk-matkailuyrittäjien ja heidän työntekijöidensä tarpeisiin. Samalla kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat edistää alkuperäiskansakulttuureita ja muita paikallisia kulttuureja kunnioittavaa matkailua.
Sisällöt ovat käytännönläheisiä, sisältäen muun muassa yrittäjien ja asiantuntijoiden videoita, Prezi-esityksiä, blogikirjoituksia, pohdintatehtäviä ja testejä. Kurssin käytännön esimerkit ovat Suomen ja Ruotsin Lapista, Pohjois-Norjasta, Grönlannista ja Pohjois-Kanadasta, mutta tiedot ovat sovellettavissa myös muille alueille.
Kurssin pääteemat:
- Mitä on kulttuurisensitiivisyys ja mitä se tarkoittaa arktisella alueella?
- Mitä olemassa olevia ohjeistuksia aiheesta on (Suomi, Ruotsi, Norja, Grönlanti, Kanada ja globaalit ohjeet)?
- Kulttuurisensitiivisyys osana liiketoiminnan innovaatioita ja tuotekehitystä
- Digitalisaatio ja vastuullinen markkinointi
Kurssin suorittaminen vie noin 27 tuntia, ja suorituksesta saa todistuksen.
Klikkaa itsesi kurssille: http://www.learn-cultural-tourism.com/
Lue lisää ARCTISEN-hankkeesta
Verkkosivut: https://sensitivetourism.interreg-npa.eu/
Blogi: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/arctisen/arctisen-blog/
Facebook ja Instagram: @arctisen
Lisätietoja:
Monika Lüthje, hankkeen vastuullinen johtaja
monika.luthje(at)ulapland.fi
puh. 040-4844198