Pitäisikö turistia vihata? Mitä on diplomatia ja missä sitä harjoitetaan? Miten maailmassa liikutaan ja kohdataan erilaisuutta? Vieraanvaraisuutta ja vihamielisyyttä kansainvälisissä suhteissa ja matkailussa pohditaan talviakatemiassa maaliskuun lopussa.
Matkailututkimukseen liittyvä kansainvälinen talviakatemia järjestetään Lapin yliopistossa 28. – 30. maaliskuuta 2004. Talviakatemia kokoaa Rovaniemelle joukon sellaisia kansainvälisesti tunnettuja tutkijoita ja asiantuntijoita, joiden teemojen toivotaan kiinnostavan pohjoisen Euroopan asukasta. Tällaisia aiheita ovat esimerkiksi pohjoinen seksiturismi ja prostituutio, josta esitelmöimään saapuu Elina Penttinen Tampereen yliopistosta. Penttisen keskeisimpiä kiinnostuksen kohteita ovat vallan ja omakohtaistumisen kysymykset.
- Vierailijoiden joukossa on myös kansainvälisesti erittäin tunnettu englantilainen sosiologi John Urry, joka on tutkinut erityisesti matkailua. Urryn kiinnostuksen kohteet liittyvät kansalaisuuteen, liikkuviin kulttuureihin sekä niin kutsuttuun turistin katseeseen, professori Soile Veijola kertoo.
Talviakatemiassa paikallisuus, kansainvälinen liikkuvuus ja prostituutiokysymykset liitetään globaaliin keskusteluun. Lapin todellisuus ja tulevaisuus matkailussa on Veijolan mukaan näin pyritty huomioimaan varsin kattavasti.
Puhujiin ja kommentaattoreihin kuuluvat myös maailmanmainetta niittänyt valokuvataiteilija Elina Brotherus, jonka kuvat kertovat tiloista ja ihmisistä, usein omaelämänkerrallisesta näkökulmasta.
Brittiläinen politiikan tutkija Costas Constantinou pohtii esityksessään Kyproksen juuri avattujen rajaporttien läpi kulkevien tavallisten ihmisten diplomatian muotoja. Oikeustieteilijä Panu Minkkinen teoretisoi vallan ja järjestyksen paikallistumista natsinakin toimineen Carl Schmittin ajattelua vasten.
Maantieteen tutkija Joanne P. Sharp käsittelee esitelmässään geopolitiikan uusimpia tuulia erityisesti naisnäkökulmasta. Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Matthew Kirk on ennen Helsinkiin saapumistaan kesällä 2002 toiminut useissa eri tehtävissä Lontoossa, mm. hallituksen Eurooppa-sihteeristössä sekä vastannut ulkoministeriön informaatio- ja tietoliikenneteknologian investoinneista. Näiden kutsuvieraiden lisäksi talviakatemiassa kokoontuu kirjava joukko muitakin tutkijoita esittelemään töitään.
Talviakatemiaa järjestävät Suomen Akatemian Mukavuusmaisemaprojekti, kauppatieteiden ja matkailun tiedekunta, yhteiskuntatutkimuksen laitos, tutkijakoulu sekä Arktinen tutkijakoulu. Lapin yliopistossa järjestelyistä vastaavat matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola ja kansainvälisten suhteiden dosentti Sami Moisio yhdessä eri oppiaineita edustavan järjestelykomitean kanssa. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina mukana on kulttuuritutkimuksen verkosto sekä valtio-opin ja kansainvälisten suhteiden tutkijakoulu VAKAVA.
Talviakatemian ohjelma löytyy Lapin yliopiston Internet-sivuilta: http://www.ulapland.fi/?deptid=14234
Lisätietoja:
- prof. Soile Veijola, puh. 016 – 341 2666, 050-352 0037, soile.veijola@ulapland.fi
- dos. Sami Moisio, puh. 016 – 341 2669, sami.moisio@ulapland.fi
- konferenssisihteeri Jani Väisänen, puh. 016-341 2651 (040-760 7007), jani.vaisanen@ulapland.fi