Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden yritys- ja matkailuala on kouluttanut pieniä maaseudun matkailuyrityksiä sekä maatiloja ja muita yrityksiä Maaseutu tutuksi -vierailutilaverkostohankkeessa.
Ensimmäiset lappilaiset vierailutilayritykset saivat diplomin keskiviikkona 10. toukokuuta 2006.
– Lappilainen vierailutila on ennen kaikkea elävä tila. Se voi olla maitotila, viljelystila, poromatkailutila, lammas- ja vuohitila, kotieläintila, hevostila tai puutarhatila. Sinne voi pistäytyä päiväseltään ja tutustua tilan toimintaan, syödä kunnon kotiruokaa, osalla tiloista voi myös yöpyä. Ohjelmaan voi myös kuulua kylästely toisella tilalla, esittelee koulutuspäällikkö Aila Kumentola Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista.
Koulutus- ja kehittämispalveluiden yritys- ja matkailuala on kouluttanut pieniä lappilaisia maaseudun matkailutoimijoita sekä matkailusta kiinnostuneita maatiloja ja yrityksiä Lapin 4H-piirin Maaseutu tutuksi -vierailutilaverkostohankkeessa. Koulutusta annettiin Keski-Lapissa, Meri-Lapissa, Torniolaakson Lapissa ja Tuntureiden Lapissa, ja siinä tarkasteltiin alueiden erityispiirteitä sekä määriteltiin lappilainen vierailutila ja laadun kriteerit. Yhteisen koulutuksen lisäksi yrityksillä on ollut mahdollisuus saada yrityskohtaista neuvontaa.
Vierailutilaverkostohankkeeseen osallistui kymmenen yritystä, joiden kolme vuotta kestänyt uurastus palkittiin diplomilla keskiviikkona 10. toukokuuta. Tunnustuksen sai myös yksi kyläyhdistys, joka on ollut aktiivisesti mukana luomassa matkailun pohjaa kylänsä maaseutuyrityksille.
Diplomin saivat Reindeer Family Sirmakko (Rovaniemi), Loma-Paksu Oy (Köngäs, Kittilä), Monitoimitila Lohiranta (Tepasto, Kittilä), Kiuruniemen Loma (Pello), Kittilän Eräkeskus (Molkojärvi, Kittilä), Napapiirin järvilomat Oy (Miekojärvi, Ylitornio), Haapalan tila (Orajärvi, Pello), Visatupa (Raudanjoki, Sodankylä), Ounasrannan mökit (Tepasto, Kittilä) sekä Petäjän tila (Ranua). Tunnustuksen sai Simonkylän kyläyhdistys ry.
Tulevaisuudessa vierailutilaverkostoon pyritään liittämään uusia yrityksiä sekä panostamaan erityisesti markkinointiin ja hinnoitteluun, jotka pienet yritykset ovat kokeneet vaikeiksi.
– Maaseutumatkailua on harjoitettu Lapissa lähes kolme vuosikymmentä. Kaupunkilaistumisen myötä maaseutu on kuitenkin tullut monelle yhä vieraammaksi ja myös asiakkaiden vaatimukset ovat kasvaneet. Siksi onkin ilahduttavaa, että viime aikoina kiinnostus suomalaiseen maaseutuun on herännyt uudelleen. Kaupungissa kasvaneille lapsille maaseutu tarjoaa uusia kokemuksia. Kiireinen aikuisväestö haluaa vapaa-aikanaan kokea rauhaa ja hiljaisuutta. Monelle nousee esiin nostalgisia muistoja lapsuuden kesistä maalla mummolassa. Näin maaseudusta on tulossa osa elämystuotantoa, Kumentola arvioi.
Maaseutu tutuksi -hanke on Lapin TE-keskuksen maaseutuosaston EMOTR-osarahoitteinen yleinen kehittämishanke.
Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Aila Kumentola, puh. 040 728 6383, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Lapin 4H-piiri ry:n johtaja Anna-Kaisa Wuotila, puh. 0400 950 224
LaY/Viestintä/SV