Uutiset 2011
 

Viikko arktista muotoilua

31.1.2011

Maailman pohjoisin muotoiluviikko Rovaniemi Design Week järjestetään nyt kolmatta kertaa 14.–20.2.2011. Tänä vuonna viikko tarttuu arktisen muotoilun haasteisiin asumisen, liikkumisen, hyvinvoinnin ja matkailun näkökulmista. Koko viikon ajan muotoilu kuuluu kaikille.

Maailman muista muotoiluviikoista Rovaniemi Design Week eroaa siten, että sen aikana muotoiluosaajat kehittävät kaupunkilaisten ja matkailijoiden Rovaniemeä. Tänä vuonna muotoillaan kaupan ja teollisuuden keskittymä Eteläkeskusta.

– Neljä asiantuntijatiimiä saa ratkaistavakseen Eteläkeskukseen liittyvän muotoiluhaasteen vuorokauden mittaisessa kisassa. Jokaista tiimiä vetää suomalainen muotoilutoimisto, jonka johdolla lähdetään kehittämään alueen infraa, viihtyisyyttä, palveluja ja saavutettavuutta, kertoo 24h Designkisan ja Arktinen muotoilu haastettu -seminaarin tuottaja Päivi Tahkokallio.

Muotoilun suurtapahtuma tuo eri puolille Rovaniemeä myös näyttelyitä, lumi- ja jäätaidetta, putiikkeja, näytöksiä ja klubi-iltoja, joista valtaosaan yleisöllä on vapaa pääsy. Tapahtumat levittäytyvät ympäri Rovaniemeä tuoden esille muotoiluosaamista yllättävissäkin paikoissa.

Tämän vuoden kohokohtia on keskiviikkoillan Arktinen Muotoilun Yö. Koko perheen tapahtumassa pääsevät kaikki nauttimaan esityksistä, taiteesta ja myös itse muotoilemaan. Jäälyhdyt opastavat rastilta seuraavalle. Ilta päättyy designväen viralliseen jatkopaikkaan Kahvila Kauppayhtiöön, jossa luvassa on rovaniemeläistä improvisaatioteatteria, lyhytelokuvia ja mediapelejä.

Koko arktiseen muotoiluun keskittyvä viikko huipentuu lauantai-iltana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Agora-keskusaulaan pystytetyllä lavalla. Muotoiluopiskelijoiden järjestämä spektaakkeli tuo nähtäville uutta arktista muotoilua ja taiteellista osaamista. Se on monipuolinen katsaus koulutusohjelmien osaamiseen ja muotoilun maailmaan, mutta myös käsikirjoitettu show, johon on lainattu elementtejä niin teatterista kuin sirkuksestakin.

Vuonna 2012 arktinen muotoilu näkyy entistä voimakkaammin Rovaniemi Design Weekin ohjelmassa, sillä Rovaniemi on tuolloin mukana Helsingin designpääkaupunkivuodessa. Rovaniemen kaupunki on solminut kansainvälisen designsäätiön kanssa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan se osallistuu World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden sisältöjen ja ohjelman tuottamiseen tuoden siihen mukaan arktisen muotoilun näkökulman.

Rovaniemi Design Weekin tuottavat Rovaniemen Kehitys Oy ja Lapin yliopisto.

Poimintoja viikon varrelta:
14.2. klo 18–20 Rovaniemi Design Weekin avajaiset, Pilke-talo
14.–20.2. Kylmää ja kuumaa -muotoilunäyttelyt: Lapin yliopisto, Pilke, Sampokeskus, Kalotinlinna, Lapin maakuntakirjasto, Rovaniemen keskusta
14.–20.2. Art & Design, käsityömuotoilua ja designmenu, City Hotel
14.–20.2. DesignPutiikki ja taidelainaamo, Sampokeskus
16.2. klo 18– Arktinen Muotoilun Yö
19.2. klo 18 ja 21, POHJOLA IN / OUT – Taiteiden tiedekunnan spektaakkeli, Lapin yliopiston Agora
20.2. klo 11–15 DesignBrunssi, Kahvila Kauppayhtiö

Koko viikon ohjelma: www.rovaniemidesignweek.fi

Lisätietoja:
Yrityskehittäjä Leena Janhila, Rovaniemen Kehitys Oy, p. 040 753 3095, leena.janhila(at)rovaniemi.fi
Rovaniemi Design Week 2011 tuottaja Päivi Tahkokallio, p. 050 324 3517, paivi(at)tahkokallio.fi
Julius Oförsagd, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tuotantotiimi, p. 040 866 8737, joforsag(at)ulapland.fi