eutheumlee1_550px.jpg
Flying Freely -näyttely käsittelee taiteilija Eutheum Leen esteettisiä kokemuksia pohjoisen luonnosta. Kuva: Eutheum Lee

Vuoden 2018 ensimmäiset näyttelyt F-talon gallerioissa

29.12.2017

Vuoden 2018 ensimmäiset näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan pääkampuksen F-talon gallerioissa tiistai-iltana 9. tammikuuta. Esille tulee viisi näyttelyä, joissa nähdään muun muassa maalauksia esteettisistä luontokokemuksista, kaksi yhteisölliseen ja yhteistyöverkostojen väliseen työskentelyyn pohjautuvaa installaatioteosta, valokuvia turvapaikanhakijalapsista supersankareina sekä savimaalauksia ja niihin liittyvää taiteellista tutkimusta. Tervetuloa juhlistamaan kevään näyttelykauden avajaisia tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30!

Galleria Seinä

Eutheum Lee:
Flying Freely
10. – 25.1.2018
Avajaiset tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

eutheumlee2_web.jpg
Kuva: Eutheum Lee

Flying Freely -näyttely esittelee taiteilija Eutheum Leen maalauksia, joissa hän käsittelee omia esteettisiä kokemuksiaan luonnosta. Vuonna 2010 Lee vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa ja ymmärsi, kuinka tärkeää on kokea luonnon kauneus. Puhdas ja raikas ilma sekä metsien ja järvien läheisyys tarjosivat paitsi maagisia luontokokemuksia, myös ennen kokematonta mielenrauhaa.

Luonnon helmassa oli helppo unohtaa elämän vaikeudet ja stressi, mikä esitti pääosaa elämässä kotimaassa Etelä-Koreassa. Fyysinen ja henkinen paine olivat siellä niin kovia, että ne estivät Leen taiteellista ilmaisua.

Lee muutti Suomeen ja oppi asioita sen luonnosta. Leen näyttelyn maalaukset tutkivat näitä luonnon tarjoamia rauhallisia ja maagisia hetkiä. Teoksissa esiintyvät pitkät hiukset kuvaavat vapautta ja vapauden tunnetta, jonka hän löysi kauniista luonnon rauhasta. Näyttelyn teokset ovat vuosilta 2012–2017.

Eutheum Lee opiskelee soveltavaa kuvataidetta Arctic Art and Design -maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Eutheum Lee
eutheum.lee(at)gmail.com
+358 45 874 8181
http://eutheumlee.wixsite.com/eutheumlee


Galleria Hämärä

Professori Satu Miettisen virkaanastujaisnäyttely:
Pala taivasta – Piece of Heaven
10. – 25.1.2018
Avajaiset tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

palataivasta_web.jpg
Yksityiskohtia Pala taivasta -installaatiosta.

Pala taivasta – Piece of Heaven on professori Satu Miettisen virkaanastujaisnäyttely. Juhlapaikan saa yhteisöllinen tekstiili- ja ääni-installaatio, joka rakentuu rovaniemeläisten, murmanskilaisten, australialaisten ja namibialaisten taiteilijoiden tekemistä tekstiiliteoksista, teoksia taustoittavista kertomuksista ja äänistä.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat kertovat kukin omasta sielunmaisemastaan ja hetkestä, jonka he kokevat olevan ”pala taivasta“. Rovaniemeläisille taiteilijoille se on laavunuotiolla tulistelu, arkinen lenkki läheisellä pururadalla tai horisontissa veden ja taivaan välissä viipyvä vihreä metsä. Namibialainen taiteilija iloitsee puolestaan sateesta kuivalla savannilla tai iloisen keveästä askelluksesta ja lasten laulusta.

Installaation tekstiilejä ovat Rovaniemellä tehneet Satu Miettinen, Essi Kuure, Jenni-Liisa Yliniva, Melanie Sarantou ja Heidi Pietarinen. Murmanskin tekstiilit ovat tehneet Murmansk Arctic State Universityn (MASU) opiskelijat ja alumnit. Australian tekstiilit tulevat kahdelta taiteilijaryhmältä; Fiberspace –ryhmältä Port Augustasta ja Streaky Bayn Arts up -taiteilijaryhmiltä. Äänet installaation on toteuttanut Jari Rinne.

Yhteisöllisen taiteen ja erityisesti siihen liittyvien kertomusten kerääminen on luonteenomaista Satu Miettisen taiteelliselle työskentelylle. Miettisen viimeaikainen taiteellinen toiminta rakentuu taiteellisen tekemisen ja tutkimuksen vuoropuhelulle. Prosessien yhteisöllisyys ja moniäänisyys sekä kansainvälinen verkostoituminen ja sen rooli taiteellisessa tuotannossa ovat hänen taiteellisen työskentelynsä keskeisimpiä piirteitä.

Lisätietoja:
Dekaani, palvelumuotoilun professori Satu Miettinen
satu.miettinen(at)ulapland.fi


Galleria Kilo

Annamari Manninen ja Elina Härkönen:
Meän Arktinen
10. – 25.1.2018
Avajaiset tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

meanarktinen_web.jpg
Kuvakooste Meän Arktinen -videoinstallaatiosta.

Meän Arktinen -videoinstallaatio on syntynyt isona yhteistyöprojektina kolmen pohjoisen korkeakoulun, peruskoululaisten ja kyläyhteisön kanssa. Teos välittää katsojalle lasten ja nuorten näkemyksiä siitä, mitä elämä arktisella alueella on. Lapin yliopiston taide- ja muotoiluopiskelijat järjestivät yhdessä Norjan Nord Universityn ja Islannin taideakatemian opiskelijoiden kanssa video- ja animaatiotyöpajoja rovaniemeläisille sekä norjalaisen Lorøyn kunnan Onøyn ja Lorøyn saarten peruskoululaisille. Myöhemmin projektiin osallistuivat vielä Rovaniemen kuvataidekoulun opiskelijat.

Järjestetyt työpajat olivat osa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Tila, Aika, Paikka -kurssia. Mukana olleet korkeakoulut ovat Lapin yliopiston koordinoiman Arctic Sustainable Art and Design -verkoston jäseniä.. Samankaltaista arktisten alueiden korkeakoulujen välistä yhteistyötä on tehty jo useamman vuoden ajan.

Lisätietoja:
Annamari Manninen, annamari.manninen(at)ulapland.fi
Elina Härkönen, elina.harkonen(at)ulapland.fi


Galleriat Lyhty ja Kajo

Ensi- ja turvakotien liitto, Tiuku Pennola:
Todelliset Supersankarit – Valokuvanäyttely turvapaikanhakijalapsista supersankariasuissa
10. – 25.1.2018
Avajaiset tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

supersankarit_web.jpg
”Jos minulla olisi supervoimia, tekisin maailmasta turvallisemman”. Kuva: Tiuku Pennola, 2015.

Turvapaikanhakijalapset jäävät usein byrokratian ja aikuisten hädän jalkoihin. Lapsista tulee näkymättömiä. He voivat kaikista pelottavista kokemuksistaan huolimatta olla vahvoja ja rohkeita. Heillä on unelmia, vaikka tulevaisuus onkin epävarma. He haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Mutta pitääkö heidän olla supersankareita tullakseen nähdyksi ja kuulluksi, ollakseen turvassa Suomessa? Näyttelyn valokuvissa turvapaikanhakijalapset ovat esillä supersankareina. He saivat olla juuri sellaisia supersankareita kuin itse halusivat. Heiltä kysyttiin, mitä he tekisivät, jos olisivat supersankareita. Vastaukset ovat kuvien yhteydessä.

Ensi- ja turvakotien liitto haluaa saada turvapaikanhakijalapset näkyviksi ja varmistaa, että Suomi on turvallinen jokaiselle lapselle. Näyttelyn valokuvat ovat osa Ensi- ja turvakotien liiton Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projektin toimesta toteutettua Turvassa Suomessa? -kampanjaa. Valokuvat kuvattiin kesällä 2015 kahdessa vastaanottokeskuksessa.

Supersankariasut kerättiin lahjoituksina. Lapset saivat itse valita asuista mieleisensä. Valokuvaustilanteet olivat tapahtumarikkaita, kymmenien lasten valitessa asuja ja odottaessa vuoroaan päästä kuvaan. Ne olivat myös hyvin voimauttavia hetkiä lapsille. Lapset tulivat nähdyiksi, kohdatuiksi ja heitä ihailtiin. Kuvaustilanne toi riemukasta vaihtelua vastaanottokeskuksen arkeen, huolien ja murheiden keskelle.

Näyttelyn valokuvat on ottanut projektityöntekijä Tiuku Pennola. Projektin tavoitteena on lisätä turvapaikkaa hakevien lapsiperheiden hyvinvointia ja juurruttaa lapsiystävällistä toimintaa vastaanottokeskuksiin muun muassa ryhmämuotoisena toimintana. Projektin rahoittajana toimii Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Tutustu turvapaikanhakijaperheiden tarinoihin ja ratkaisuehdotuksiin Turvassa Suomessa? -kampanjan nettisivuilla www.turvassasuomessa.fi.

Lisätietoja Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projektista:
Projektipäällikkö Anna Mikkonen, anna.mikkonen@etkl.fi

Lisätietoja näyttelystä:
Valokuvaaja, projektityöntekijä Tiuku Pennola, tiuku.pennola@etkl.fi


Galleria Kopio

Maarit Mäkelä:
Earth-dialogue
10. – 15.2.2018
Avajaiset tiistaina 9.1. klo 18 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

maaritmakela_web.jpg
Maarit Mäkelä: Naisen muotokuva, osa 9-osaisesta maalausinstallaatiosta. 2015. Maalaus hiekalla, kivellä ja savella paikalliselle savelle (Waiheken saari, Uusi-Seelanti). 26x26 cm. Kuva: Samuel Hartnett

Maarit Mäkelä on sekä keraamikko että taidemaalari. Hänen teoksensa ovat usein paikallisesta savesta valmistettuja savilaattoja, joille hän maalaa kuvansa valmistamillaan savilietteillä. Kuivuneet savimaalaukset poltetaan keramiikaksi.

Mäkelän savimaalausten teema on naiseus. Teosten lähtökohtana toimivat kulttuuriset naiskuvat, joista Mäkelä toteuttaa teoksissaan omat tulkintansa.

Vaikka työskentelyn lopputulemana on fyysinen artefakti, on luova prosessi taiteilijalle vähintäänkin yhtä merkityksellinen. Tätä prosessia Mäkelä avasi ensimmäistä kertaa taiteellisessa väitöskirjassaan Saveen piirtyviä muistoja (Mäkelä 2003). Vuosien saatossa raja teoksen ja prosessin välillä on hämärtynyt.

Vuonna 2015 Mäkelä asui Uudessa-Seelannissa, jossa hänen taiteellinen työskentelynsä perustui kävelyretkiin. Näiden aikana hän keräsi myös teostensa raaka-aineet – hiekan, kivet ja savet – jotka hän sittemmin muokkasi studiollaan teostensa raaka-aineiksi. Vuoden lopuksi pitämässään Earth-dialogue -näyttelyssä Mäkelä nosti ensimmäistä kertaa luovan prosessin varsinaisten teosten rinnalle.

Galleria Kopion näyttelyssä on esillä osa Earth-dialogue -näyttelyn keskeisiä teoksia: valokuvia kävelyretkiltä, maalauksia paperille sekä yhdeksän savimaalausta käsittävä Portrait of a woman -installaatio, jonka lähtökohtana on toiminut Helene Schjerfbeckin Omakuva, musta tausta -maalaus vuodelta 1915.

Mäkelä työskentelee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun professorina, erityisalueenaan taide-, tutkimus- ja muotoilukäytäntö. Hän on sekä Ornamon että Taidemaalariliiton jäsen.

Lisätietoja:
Maarit Mäkelä
maarit.makela(at)aalto.fi
+358 50 372 2168


LY / Viestintä / LP