Kari Huhtamo: Teräsveistos, 1988. Kuvanveistäjä Huhtamon 80-vuotispäiviä juhlistava näyttely avautuu Galleria Kopiossa. Kuva: Arto Liiti
Näyttelyvuosi 2023 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa polkaistaan käyntiin kuuden uuden näyttelyn voimin. Näyttelyiden avajaisia vietetään tiistaina 10. tammikuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!
Galleria Seinään tulee esille Lapin yliopistossa julkaistujen sosiaalityön tutkimusten kansikuvia esittelevä sosiaalityön oppiaineen 40-vuotisjuhlanäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Ida Sarisalmen valokuvateoksia, joissa havainnoidaan luonnon yksityiskohtien rakennetta ja muotoa makrovalokuvauksen keinoin.
Galleria Kiloon avautuvassa Riina Tervon näyttelyssä tarkastellaan paikkasidonnaisen yhteisötaiteen vaikutusta paikallisen kulttuuriperinnön ja identiteetin vahvistajana. Galleria Lyhdyssä nähdään muoti- ja kuosisuunnittelua sekä Tampereen tunnelmaa filmikuvin yhdistelevä Sanni Kelokasken ja Venla Arkon yhteisnäyttely. Galleria Kajoon tulee esille taiteiden tiedekunnassa syksyllä järjestetyn kokeellisen grafiikan kurssin satoa esittelevä yhteisnäyttely.
Lisäksi Galleria Kopiossa avautuu 80-vuotispäiviään viettävän kuvanveistäjä Kari Huhtamon syntymäpäivänäyttely, jonka järjestämisestä vastaavat Rovaniemen taidemuseo ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta. Näyttelyssä nähdään Huhtamon teoksia Rovaniemen taidemuseon kokoelmista.
Näyttelyt ovat esillä 26. tammikuuta asti.
Galleria Seinä
Taidetta tieteessä – Visuaalisuus viestinä
Lapin yliopiston sosiaalityön 40-vuotisjuhlanäyttely
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Yksityiskohta
Sosiaalityö epävarmuuden oloissa -julkaisun kannesta.
Sosiaalityön oppiaine juhlistaa 40-vuotista taivaltaan taiteen kautta. Näyttelyssä on esillä toimintavuosien ajalta valikoima Lapin yliopistossa julkaistujen sosiaalityön tutkimusten kansikuvia. Tutkimusjulkaisujen kannet luovat ensivaikutelmia. Kansissa tutkimuksen nimen rinnalla ja jopa sitä merkittävämmässä asemassa ovat niiden visuaaliset maailmat. Parhaimmillaan kansikuvat kutsuvat lukijaa, herättävät tunteita ja houkuttelevat tutustumaan julkaisun sisältöön, tai heikoimmillaan ne voivat olla mitään sanomattomia ja herättämättä kiinnostusta.
Taidetta tieteessä – Visuaalisuus viestinä -näyttelyn tarkoituksena on tehdä taiteen keinoin näkyväksi tieteen viestejä sosiaalityön tutkimuksen erilaisista teemoista. Sosiaalityön tutkimuksen ytimessä ovat sekä yhteiskunnan rakenteelliset että yksilöllisten elämäntilanteiden kipukohdat ja eriarvoisuuteen sekä hyvinvointiin kiinnittyvät ilmiöt.
Näyttelyyn valitut 20 kansikuvaa kertovat visuaalisia viestejä eri aikoina toteutettujen ja erilaisten tutkimusteemojen kuvallisina kiteytyksinä. Ne ovat välähdyksiä siitä, millaista tutkimusta sosiaalityössä on matkan varrella tehty, ja miten valittujen teosten sanomaa on pyritty visuaalisin keinoin esittämään. Ehkä näissä taiteellisissa visualisoinneissa todentuu osaltaan perinteinen sanonta: ”Yksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa!”.
Lisätietoja:
Sosiaalityön professori Sanna Hautala, sanna.hautala(at)ulapland.fi
Sosiaalityön emeritaprofessori Anneli Pohjola, anneli.pohjola(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Ida Sarisalmi:
Form & Function
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Ida Sarisalmi:
Leaf map, 2022. Valokuva.
Kun elämän virta hiipuu ja siirtyy uuteen paikkaan, jättää se jälkeensä muodon, joka kertoo ajan kulusta ja eletystä elämästä.
Maailmankaikkeuden näkymätön voima on alusta alkaen osannut järjestää atominsa juuri oikeanlaisiin muodostelmiin. Niihin ne jäävät joksikin aikaa toimimaan tehtävässään, kunnes on taas aika muuttua joksikin muuksi. Energia muuntautuu muodosta toiseen ja kaikki on jatkuvassa kiertokulussa.
Form & Function on maisteriopiskelija Ida Sarisalmen valokuvauksen sivuaineopintojen lopputyö. Valokuvat ovat syntyneet Sarisalmen tutkiessa luonnon yksityiskohtien rakennetta ja muotoa makrovalokuvauksen keinoin. Tavoitteena on tarjota katsojalle kokemus siitä, että totuttu tapa nähdä ei aina ole kuvaus absoluuttisesta totuudesta. Mittakaava ja merkitys muuttuu riippuen siitä, kuka katsoo, mitä katsoo ja miten.
– Ympärillämme on valtava määrä kauneutta. Hetkeen pysähtyminen on tässä hektisessä, ärsykkeiden täyttämässä maailmassa tärkeää – aivomme kaipaavat lepoa ja kehomme maadoittamista. Löydän merkitystä saadessani tarkastella jotakin ainutlaatuista, tunnen ykseyttä ja kuuluvani osaksi jotakin suurempaa, Ida Sarisalmi kertoo.
Lisätietoja:
Ida Sarisalmi, isarisal(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Riina Tervo:
Molkojärven hiomaton pihlaja
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Työpajaosallistujien teoskokonaisuus, oikea alalaita: Sirkka,
Tuimalan mansikkakota, 2022; vasen ylälaita: Seppo,
Horisontti, 2022, sekatekniikka puupohjalle, noin 20 cm x 20 cm. Kuva: Riina Tervo
Autioituvat kylät, tyhjenevät maalaistalot, hälvenevät muistot ja katoavat perinteet. Kylien elämä muuttotappioseuduilla näivettyy väestön muuttaessa ja ikääntyessä. Nuoremmat sukupolvet ovat muuttaneet houkuttelevampien mahdollisuuksien perässä vilkkaampiin asutuskeskuksiin. Ennen elinvoimaiset kylät tulevat tiensä päähän ja samalla kylien arvokas kulttuuriperintö ja -historia ovat vaarassa hävitä.
– Olen halunnut puuttua tähän ilmiöön, koska näen, että taide voi olla väline, jonka avulla voimme myötävaikuttaa autioituvien kylien elävöittämiseen, kulttuuriperinnön vahvistamiseen ja kyläläisten yhteisöllistämiseen, Riina Tervo kertoo.
– Sekä taidekasvattajana että taiteilijana koen kutsumusta tuoda esille ilmiöitä ja elämää, joiden olemassaolo on jollain tavoin uhattuna tai vaarassa hävitä. Haluan saattaa näkyväksi jotain näkymätöntä, tuoda ilmi moninaisia tulkinnan mahdollisuuksia menneisyydestä ja nykyisyydestä, sekä esittää taiteen keinoin ihmismielen rajattomuutta.
Galleria Kilossa avautuva näyttely liittyy myös Tervon pro gradu -tutkielmaan. Tutkielma on taideperustainen toimintatutkimus, jossa hän tutkii, kuinka paikkasidonnaiseen taiteeseen perustuva työpaja voi toimia paikallisen kulttuuriperinnön ja identiteetin vahvistajana.
– Järjestin pilottityöpajan 27. elokuuta 2022 Molkojärvellä, joka sijaitsee Kittilän kunnan eteläisessä osassa Sodankylän ja Rovaniemen rajalla. Kylässä on asukkaita enää väin kuutisenkymmentä, ja kylä on muuttotappioseutua. Työpajan työskentely-ympäristönä toimi kylän keskeisellä paikalla sijaitseva Haapalan tila sisätiloineen ja pihapiireineen, Tervo kuvailee.
Työpajaosallistujat pohtivat taiteellisen työskentelyn kautta mikä kylän ympäristössä ja yhteisössä on heille merkityksellistä, ja millaista kulttuuriperintöä kylä kantaa sisällään. Osallistujat työskentelivät akryyliväreillä ja luonnonmateriaaleilla mäntykiekkopohjille. Kaikki työpajassa hyödynnetyt luonnonmateriaalit oli kerätty Molkojärven metsistä.
Työpaja oli menestys; runsas osallistujamäärä, keskustelua ja puheensorinaa syntyi paljon kylän historiasta ja ihmisistä, ja kaiken keskiössä ollut taiteen tekeminen ihastutti. Työpajalla syntyneistä teoksista rakennettiin lopulta teoskokonaisuus Haapalan pihan pihlajapuun oksille.
– Olen toisintanut tämän pihlajapuun ja tuonut teoskokonaisuuden tähän näyttelytilaan. Teoskokonaisuuden lisäksi näyttely sisältää valokuvia työpajalta.
Lisätietoja:
Riina Tervo, riinterv(at)ulapland.fi
www.riinatervo.com
Instagram: @riinterv
Galleria Lyhty
Kelokaski & Arkko:
Dance of the Cobblestones
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Venla Arkko:
Filmikuva, 2022. Malli: Sanni Kelokaski
Sanni Kelokaski, 23, ja Venla Arkko, 22, yhdistivät osaamisensa ja suunnittelivat puettavan taideteoksen. Suunnittelijat ammensivat inspiraatiota Tampere-aiheisista filmikuvistaan ja värikkäistä runoistaan.
– Halusimme suunnitella jotain kesäistä ja tunnelmallista, mutta luontoaiheet eivät kiehtoneet tällä kertaa. Johtunee siitä, ettei pitkään aikaa ole voinut elää kaupunkilaisen elämää. Nyt on suuri palo keskustan kahviloihin ja putiikkeihin, ihmisten keskelle, Venla Arkko kuvailee luonnehtiessaan kaupunkimiljööhön ja sadepäivän tunnelmaan pohjautuvaa konseptia.
Sanni Kelokaski korostaa, ettei tahdo taiteellaan ja suunnittelullaan niinkään ottaa kantaa esimerkiksi yhteiskunnallisiin asioihin, vaan tuoda iloa harmauden keskelle.
– Maailma tarvitsee iloa ja värejä. Luon taiteellani ehkä pakopaikkoja elämän synkkyyksistä, mutta sitäkin enemmän haluan tuoda tunnelmaa ja lämpöä elämän hetkiin. Haluan koristella maailmasta kauniin paikan elää, edes visuaalisesti, kertoo Kelokaski avatessaan ajatuksiaan taiteilijuudestaan.
Arkko suunnitteli kokonaisuuteen konseptin, asun, laukun, kaulakorut ja rannekorun. Kelokaski suunnitteli produktion visuaalisen ilmeen, vaatteen kuosin ja korvakorut. Arkko oli projektin valokuvaaja ja Kelokaski toimi filmille otettavissa kuvissa mallina.
Lisätietoja:
Venla Arkko, varkko(at)ulapland.fi
Sanni Kelokaski, skelokas(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Tupaten täynnä
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Carborundum-tekniikkaa.
Tupaten täynnä -näyttelyssä on esillä Kokeellinen grafiikka -kurssin aikana tehtyjä töitä. Näyttelyyn teoksia ovat tehneet Iida Järvenpää, Suvi Kilpivaara, Essi Hänninen, Laura Hotakainen, Marika Korkeasaari, Meri-Tuuli Kumpunen, Sara Antikainen, Anna Lehtosaari, Siiri Koralli, Jenna Juntura, Elisa Hyväri, Tanja Korva, Aada Mäkinen ja Veera Kotkavuori.
Kurssin osallistujat ovat kuvataidekasvatuksen toisen vuosikurssin sivu- ja pääaineopiskelijoita, sekä sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoita. Teokset on toteutettu taidegrafiikalle ominaisilla tekniikoilla kuten linopainannalla ja carborundumilla.
Työt on vedostettu syväpainopaperille ja japaninpaperille käsin sekä prässillä. Inspiraationa töille on toiminut kurssin tehtävänannot, kuten tarinalähtöinen työskentely ja omakuvan tekeminen sekä uusien tekniikoiden harjoittelu ja kokeilu. Vapaassa työskentelyssä aiheiksi valikoituivat esimerkiksi luonto, värit ja abstraktit muodot.
Noin kaksi kuukautta kestänyt kurssi on ollut intensiivinen ja antoisa. Grafiikan teosten tekeminen sisältää useita työvaiheita, ja erityisesti carborundum-laattojen puhdistaminen ja linomattojen kaivertaminen on aikaa ja tarkkuutta vaativaa puuhaa. Linotekniikka mahdollistaa tarkan ääriviivamaisen jäljen, kun taas carborundumilla on mahdollista saada aikaan maalausmaista ja yllätyksekästä pintaa.
– Päätämme kurssin inspiroituneissa tunnelmissa yhteiseen näyttelyyn. Tervetuloa ja nauttikaa, nähdään avajaisissa, toteaa Kokeellinen grafiikka -kurssin ohjannut Leila Lipiäinen.
Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Onneksi olkoon Kari Huhtamo!
11.–26.1.2023
Avajaiset tiistaina 10.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Kari Huhtamo:
Pysti n:o 48, alumiini. Kuva: Arto Liiti
Rovaniemen taidemuseo ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta haluavat onnitella Kari Huhtamoa 80-syntymäpäivän johdosta järjestämällä pienimuotoisen näyttelyn taiteiden tiedekunnan Galleria Kopiossa tammikuussa 2023. Näyttelyssä on esillä Huhtamon teoksia Rovaniemen taidemuseon kokoelmista.
Kari Huhtamo on yksi 1960-luvulla aloittaneista kuvanveistäjistä, joka on vakiinnuttanut asemansa Suomen eturivin taiteilijana. Hänet tunnetaan veistoksistaan, mutta hän on tehnyt myös grafiikkaa, suunnitellut värikkäitä tekstiiliteoksia ja koruja.
Rovaniemellä syntynyt kuvataiteilija ja Lapin yliopiston kunniatohtori Kari Huhtamo tunnetaan kaupungissa ehkä parhaiten rautatieasemaan vastapäätä sijaitsevasta Lapin jälleenrakennuksen muistomerkistä. Se on yksi Huhtamon ensimmäisistä julkisista veistoksista. Vuonna 1977 valmistunut teos ponnistaa taivaalle spiraalin muotona. Liike käynnistyy hitaasti, mutta voimistuu mitä ylemmäksi mennään ja päättyy uljaaseen ylöskurkottavaan kolmijakoiseen triumfiin. Teos on valmistettu kirkkaasta, haponkestävästä teräksestä, ja siinä voi nähdä myös tulppaanin muodon, joka kasvaa tuhkasta. Taiteilija on itse luonnehtinut teostaan tuhkasta nousevaksi metallinhohtoiseksi voiman ilmaukseksi.
Lisätietoja:
Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko, riitta.kuusikko(at)Rovaniemi.fi
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP