Heidi Söderlund: Yksityiskohta teoksesta Valon paluu. 2024. Sekatekniikka. Galleria Kopiossa avautuvassa Heidi Söderlundin ja Elina Mäkisen yhteisnäyttelyssä syvennytään unien maailmaan.
Näyttelyvuosi 2025 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avataan kuuden uuden näyttelyn voimin. Näyttelyiden avajaisia vietetään keskiviikkona 8. tammikuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa! Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 23. tammikuuta asti.
Galleria Seinässä nähdään nuoria ja heidän omia huoneitaan esittelevä Armi Smuran valokuvanäyttely. Galleria Hämärään tulee koettavaksi Timo Metsäjoen Sallan kunnan talvesta ja kuntalaisista kertova äänitaideteos.
Galleria Kilossa avautuu Aleksi Remeksen kuvitusprojektiin tekemiä digimaalauksia esittelevä prosessinäyttely. Galleria Kajoon tulee esille taiteiden tiedekunnassa järjestetyn kokeellisen grafiikan kurssin satoa esittelevä yhteisnäyttely.
Galleria Kopiossa nähdään Heidi Söderlundin ja Elina Mäkisen sekatekniikkateoksia, joissa syvennytään unien maailmaan. F- ja E-siiven välisessä Galleria Yhdyskäytävässä avautuu valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden analogisten ja digitaalisten vedosten kautta kasvun käsitettä tarkasteleva näyttelykokonaisuus.
Lisäksi avajaisia vietetään 8.1. klo 18 alkaen myös D- ja E-siiven välissä sijaitsevassa Galleria Lovisassa, jossa avautuu graafisen suunnittelun koulutusohjelman henkilökunnan ja alumnien Rajamailla -yhteisnäyttely. Tervetuloa!
Galleria Seinä
Armi Smura:
A Room of One’s Own
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Armi Smura:
Senja, 20. 2023.
A Room of One’s Own on vuonna 2022 aloitettu valokuvaprojekti, jonka keskiössä ovat nuoret ja heidän huoneensa. Tammikuun näyttelyyn on valikoitunut 11 valokuvaa vuosilta 2023 ja 2024.
Näyttely esittelee Etelä-Suomessa asuvia eri ikäisiä nuoria, heidän huoneitaan ja omalle huoneelle annettuja merkityksiä. Nuoret kuvailevat omaa huonetta merkittäväksi paikaksi, jossa he kasvavat, ilmaisevat itseään ja kohtaavat muita tai ovat yksin. Oma huone ja oma tila ovat myös ajankohtaisia ja poliittisia aiheita niin Suomessa kuin muualla maailmalla.
Armi Smura:
Tua, 21, Helsinki. 2024.
Näyttelyn ja valokuvasarjan nimi perustuu Virginia Woolfin vuoden 1929 teokseen
A Room of One’s Own. Woolfin teos käsittelee taiteilijan ja erityisesti naisen tarvetta omalle huoneelle. Aikanaan ja yhä tänä päivänä Woolfin teos on feministinen ja kantaaottava. Woolf ajatteli, että tuolloin sorretussa asemassa olleet naiset ja naistaiteilijat tarvitsevat oman huoneen, jossa ajatella, työskennellä ja olla rauhassa. Kun muu maailma on miehille rakennettu, vähintä mitä naisella voi olla, on oma huone. Mielestäni nämä kantaaottavat teemat ja ajatukset ovat sovellettavissa tähän valokuvasarjaan, kaikkiin sukupuoliin ja erityisesti nuoriin.
Armi Smura (s. 2001) on karjalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Smura käsittelee taiteessaan kodin, kuulumisen ja sukupuolen teemoja. Hänen ilmaisunsa on dokumentaarista ja hän työskentelee pääasiassa linssipohjaisen median parissa. Smura on työskennellyt nuorten kanssa ympäri Suomea vuodesta 2022 lähtien tehdessään osallistavia valokuvasarjoja
A Room of One’s Own ja
A Girl Is A Gun.
Lisätietoja:
Armi Smura, asmura(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Timo Metsäjoki:
Pohjoisen rauha – The Sounds of Silence
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Kuva: Timo Metsäjoki
Miltä kuulostaa Sallan kunta? Millainen on Sallan talvinen äänimaisema ja mistä se syntyy? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia taiteen keinoin talven 2024 aikana, kun mediataiteilija Timo Metsäjoki tallensi yhdessä kuntalaisten kanssa Sallan talven ääniaaltoja neljän kuukauden ajan.
– Olen istunut tekemässä käsitöitä emäntien kanssa, vieraillut tulenjohtokorsussa 4,5 metriä maan alla, pilkkinyt alakoululaisten kanssa ahvenia, suksinut menemään, ruokkinut poroja, saunonut, syönyt, kahvitellut... viettänyt todella antoisaa aikaa useiden kuntalaisten kanssa, Metsäjoki kertoo.
Tärkeäksi projektissa nousevatkin juuri kuntalaiset, sillä teos on dokumentin ja äänimaisemien hybridi. Teoksessa ääneen pääsee yli 50 sallalaista, jonka lisäksi useat kuntalaiset ovat tehneet teokseen ääniä tavalla, jos toisellakin.
Metsäjoelle on tärkeää, että projektin aikana osa kuntalaisista on alkanut kuuntelemaan ympäristöään myös uudella tavalla. Nyt tallennetut äänimaisemat sekä haastattelut jäävät historian kirjoihin tallennettuna aineettomana kulttuuripääomana. Istahda penkille lepäämään ja antaudu äänien matkaan. Gallerian seinillä on myös talvisia kuvia Sallasta.
Teoksen mahdollistavat Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto sekä Sallan kunta. Raumalla ja Sallassa esillä ollut äänitaideteoksen ja dokumentin hybridi on nyt ensimmäistä kertaa esillä Rovaniemellä.
Timo Metsäjoki (TaM) on kansainvälisesti palkittu arktinen ääni- ja mediataiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi helmikuussa 2023 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta ja viimeistelee tällä hetkellä kasvatustieteen maisterin opintojaan Lapin yliopistossa. Sallassa ja Rovaniemellä asuva Metsäjoki kokee tärkeäksi kulttuurihistorian ja nykyisen ajankuvan tallentamisen. Kuuloaisti ja mielikuvitus ovat Metsäjoelle erittäin tärkeitä ja hän rakastaa mielikuvituksen voimaa. Metsäjoella on samaan aikaan henkilökohtainen näyttely Viestimme tulevaisuuden ihmisille esillä Rauman museossa Marelassa, missä hän käsittelee tulevaisuutta.
– Paras mahdollinen kuvittaja ja näyttämö löytyy ihmisen mielestä, Metsäjoki sanoo.
Lisätietoja:
Timo Metsäjoki, timo.metsajoki(at)gmail.com, p. 045 249 1162
Galleria Kilo
Aleksi Remes:
Keskeneräinen – Unelmani Maasta
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Aleksi Remes: Yksityiskohta
Moon Memoirs -kirjan kuvituksesta. 2023. Digimaalaus.
Onko taide koskaan valmista? Miloin on oikea aika päättää työ, laskea kynä ja tuoda teokset julki? Päästää irti?
Kuvittaja-taiteilija ja kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Aleksi Remeksen prosessinäyttely
Keskeneräinen – Unelmani Maasta tutkii ja esittelee taiteilijan keskeneräistä projektia;
Moon Memoirs -nimistä kuvitettua kirjaa, joka kertoo tarinan kahdesta kuun lapsesta, kukista ja heidän yhteisestä toiveesta lentää Maahan löytääkseen sisäisen ihmisensä. Näyttely on osa Remeksen pro gradu -tutkielmaa, jossa hän tutkii taiteellista prosessia ja siihen vaikuttavia tekijöitä.
Digimaalauksella toteutettujen kirjan kuvitusten ja tekstien lisäksi näyttely sisältää kirjallisia muistiinpanoja työskentelyprosessin etenemisestä, jotka avaavat taiteilijan ajatuksia projektiaan kohtaan ja tuovat näkyviksi taiteen tekemisen sovittamista arkeen. Toistuviksi haasteiksi nousevat riittävän ajan löytäminen, kamppailu motivaatiosta sekä paisuvat velvollisuudet opintojen ja kuvitusuran kanssa – löytyykö elämästä ollenkaan tilaa omalle unelmalle?
Lisätietoja:
Aleksi Remes, aleksiremesart(at)gmail.com
aleksiremes.com
Galleria Kajo
Luovuuden virtaa
– kokeellisen grafiikan näyttely
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Monotypian työstämistä. Kuva: Ilta Pirttilahti
Loppiaisen jälkeen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Galleria Kajossa päästään ihastelemaan kokeellisen grafiikan kurssin opiskelijoiden töitä.
Luovuuden virtaa -näyttely koostuu 10 opiskelijan grafiikan teoksista, joissa on hyödynnetty monipuolisesti erilaisia grafiikan tekniikoita. Näyttelyn nimi viittaa näyttelyn kokeellisuuteen sekä grafiikasta tuttuihin tekniikoihin.
Luovuuden virtaa -näyttelyn teokset ovat hyvin moninaisia, mutta niitä yhdistävät kurssilla kokeillut yhteiset tekniikat sekä monessa työssä esiintyvät virtaavat muodot. Kurssin aikana opiskelijat pääsivät kokeilemaan carborundum- ja linokaiverrustekniikoita. Tämän lisäksi näyttelyssä on esillä myös monotypiaa.
Linolaatan koevedostamista. Kuva: Freja Jantunen
Vaikka kaikki kurssin opiskelijoista opiskelevat Lapin yliopistossa, kokemukset taidegrafiikan tekemisestä vaihtelivat paljon. Joillekin grafiikka oli hyvinkin tuttua, kun taas osa pääsi vasta tutustumaan ensimmäistä kertaa johonkin edellä mainituista tekniikoista. Näyttely on kokonaisuus opiskelijoiden kekseliäisyyttä, jossa yhdistyvät sekä materiaalien että tekniikoiden luova yhdistely.
Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan Essi Ala-Aho, Annu Anttonen, Ella Haavisto, Pinja Heino, Freja Jantunen, Matilda Järvinen, Eeva Koskinen, Eveliina Lahtinen, Ilta Pirttilahti ja Suvi-Maarit Uusitalo.
Lisätietoja:
Annu Anttonen, anantton(at)ulapland.fi
Pinja Heino, pisakkin(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Heidi Söderlund ja Elina Mäkinen:
Kaikuja unista
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Elina Mäkinen:
Unia 1. 2024. Sekatekniikka.
Yhteisnäyttelyssä
Kaikuja unista Heidi Söderlund ja Elina Mäkinen syventyvät unien maailmaan, jossa todellisuus ja alitajunta kohtaavat. Näyttelyn teemoina ovat luopuminen ja unet, jotka tarjoavat näkökulmia elämän keskeisiin ilmiöihin. Luopuminen näyttäytyy näyttelyssä niin tunneprosessina kuin väylänä uudelle, kun taas unet avautuvat tiloina, joissa mielikuvitus voi liikkua vapaasti.
Elina Mäkisen
Unia-teoskokonaisuudessa katsoja kohtaa unet, jotka tuovat mieleen menetetyt ja ehkä jopa unohdetut hetket unien maailmoissa. Teokset käsittelevät unien herättämiä tunteita, kuten vapautta, luopumista ja menettämistä.
Heidi Söderlundin
Pimeyden paino -teoskokonaisuudessa ilmennetään matkaa unihalvauksen ja sen ympärillä pyörivien tunteiden halki – pimeyden vastustamisesta varjojen uhkaan ja lopulta valon palautumiseen. Teoksissa luopuminen ei ole pelkästään menettämistä, vaan se on myös mahdollisuus uudistumiseen ja heräämiseen.
Heidi Söderlund ja Elina Mäkinen ovat kuvataidekasvatuksen maisterivaiheen opiskelijoita Lapin yliopistossa. Näyttely tulee korvaamaan kuvataidekasvatuksen syventävän taideproduktion yhteisnäyttelyn, johon he eivät päässeet osallistumaan keväällä 2024.
Lisätietoja:
Heidi Söderlund, hsoderlu(at)ulapland.fi
Elina Mäkinen, elimakin(at)ulapland.fi
Galleria Yhdyskäytävä
Kasvuhuone
– Valokuvauksen sivuaineen yhteisnäyttely
9.1.–23.1.2025
Avajaiset keskiviikkona 8.1.2025 klo 18–19.30
E- ja F-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Anna Pyhtilä: Yksityiskohta nimettömästä teoksesta. 2024. Pigmenttivedos.
Valokuvauksen sivuaineen yhteisnäyttelyssä pohditaan 12 valokuvaopiskelijan analogisten ja digitaalisten vedosten voimin kasvun käsitettä. Syksyn mittainen ympäristön tarkastelu kameran etsimen kautta on kasvattanut tekijöitä omaksumaan valokuvauksellisen katseen ja mielentilan. Minne syntyvät valot ja varjot, mistä löytyvät mielenkiintoiset yksityiskohdat, miten rajaan ja mistä valotan kuvan?
Minkälaiset ympäristöt ovat olleet kasvun paikkoja – ja onko kasvu ollut kovaa tai pehmeää? Eri näkökulmat teemaan aukenevat tilaan ripustettujen pigmenttivedosten avulla. Kasvun myötä ympäristö on näyttäytynyt hiljalleen hetkinä, näkyinä, vangitsemistaan odottavina kuvina. Kasvu on myös kerroksia, yhteydestä syntynyttä uutta ja taakse jäänyttä vanhaa. Mitä voimme oppia itsestämme muodostamalla yhteyksiä ympäristöön ja sen moniin elämänmuotoihin?
Solja Aaltonen: Yksityiskohta nimettömästä teoksesta. 2024. Pigmenttivedos.
Kasvuhuoneessa esillä ovat myös Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssin harjoitusten tuotoksista kootut portfoliot. Opiskelijat uppoutuivat tehtävien kautta ympäristöteemaan ja monokromaattisen valokuvan maailmaan usein eri tekniikoin. Portfoliot sisältävät muun muassa muodon ja sävyn tutkielmia analogisen valokuvauksen ja pimiötyöskentelyn keinoin, solarisaatio-, sävytys- ja fotogrammikokeiluja sekä digitaalisen valokuvauksen avulla toteutettuja harjoitustehtäviä.
Yhdyskäytävän lattialla kulkeva
Polku-yhteisteos heijastelee niin ikään syksyn aikana tapahtunutta kasvua, kuin myös sivuaineopiskelijoiden juuri alkanutta yhteistä matkaa valokuvauksen parissa.
Näyttelyyn osallistuvat Solja Aaltonen, Hanna Hagelin, Milla Jokela, Heli Kaikula, Jessica Kangas, Anna Kuikkaniemi, Ruut Laukkanen, Pinja Malmi, Aada Paaso-Rantala, Pyry Palomäki, Serafima Pavlova ja Anna Pyhtilä.
Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Anu Jormalainen,
anu.jormalainen(at)ulapland.fi, p. 040 185 6903
LY / TTK / LP