Lapin yliopiston vuosipäivänä palkittiin muun muassa vuoden alumni, vuoden opettaja ja vuoden opiskelijaryhmä. Kuva: Ville Rinne.
Lapin yliopiston 46. vuosipäivän juhlaa vietettiin perjantaina 28. helmikuuta. Juhlassa palkittiin vuoden alumni, vuoden opettaja ja vuoden opiskelijaryhmä sekä jaettiin väitöskirjapalkinto ja rehtorin palkinto. Lisäksi annettiin Suomen tasavallan presidentin 6.12.2024 myöntämät kunniamerkit sekä muistettiin ansiomerkeillä yliopistossa pitkään työskennelleitä. Vuosipäiväviikolla jaettiin myös tieteellisen viestinnän tunnustuspalkinto.
Timo Saranpää vuoden alumniksi
Lapin yliopiston alumnitoiminnan ohjausryhmä valitsi vuoden 2025 alumniksi oikeustieteen tohtori, varatuomari Timo Saranpään.
Saranpää on toiminnallaan edistänyt Lapin yliopistossa opiskelevien työelämätietoutta ja tuonut yliopistoa tunnetuksi yhteistyökumppanina. Hän on väitellyt tohtoriksi Lapin yliopistosta ja sen jälkeen tehnyt merkittävän tuomioistuinuran. Hän on hovioikeudenneuvos Vaasan hovioikeudessa (vuodesta 2017 lähtien), mutta toimii ma. käräjätuomarina Pohjanmaan käräjäoikeudessa.
Saranpää on aiemmin työskennellyt Lapin yliopistossa, ja hän on tehnyt yhteistyötä Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kanssa myös tuomioistuinuralle siirtymisensä jälkeen esimerkiksi toimimalla tuntiopettajana ja asiantuntijatehtävissä. Saranpää on osaava prosessioikeuden tutkija, ja hänellä on prosessioikeuden dosentuuri Lapin yliopistossa.

Vuoden alumni Timo Saranpää. Kuva: Ville Rinne.
Karoliina Laxström vuoden opettajaksi
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallitus valitsi vuoden opettajaksi Karoliina Laxströmin, joka työskentelee muodin ja vaatetuksen, erityisesti muotosuunnittelun, yliopistonlehtorina taiteiden tiedekunnassa. LYY perusteli valintaa seuraavasti:
Karoliina Laxström on poikkeuksellisen omistautunut, kannustava ja ammattitaitoinen opettaja. Opiskelijat kuvaavat häntä aidosti opiskelijoiden puolella olevaksi opettajaksi, joka kohtaa jokaisen yksilönä ja tukee heidän oppimistaan kärsivällisesti ja empaattisesti. Hänen opetustyylinsä on osallistava ja joustava, mikä mahdollistaa myös aikuisopiskelijoille sujuvan tavan edetä opinnoissaan. Laxström ei pelkästään välitä opiskelijoiden akateemisesta menestyksestä, vaan myös heidän hyvinvoinnistaan ja tulevaisuudestaan alalla.
Laxströmin tunneille on ilo osallistua, sillä hän luo turvallisen ja innostavan oppimisympäristön. Hän kannustaa opiskelijoita kysymään ja kokeilemaan uutta, eikä vähättele heidän huoliaan. Hän on oikeudenmukainen, tsemppaava ja helposti lähestyttävä. Hän on ollut mukana järjestämässä opintomatkoja ja edistänyt opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia kansainvälisiin tapahtumiin, mikä kertoo hänen laajasta panoksestaan opetuksen kehittämiseen.

Vuoden opettaja Karoliina Laxström. Kuva: Ville Rinne.
Vuoden opiskelijaryhmä: Arctic Pride X MUTE -projektin opiskelijat
Lapin yliopiston ylioppilaskunta palkitsi vuoden opiskelijaryhmänä Arctic Pride X MUTE -projektiin vuosina 2024 ja 2025 osallistuneet opiskelijat. Palkintoperusteluissa todetaan, että he ovat osoittaneet poikkeuksellista sitoutumista, yhteistyökykyä ja aktiivisuutta. Ryhmä on esimerkki siitä, kuinka opiskelijalähtöinen toiminta voi edistää yhteiskunnallista keskustelua ja tuoda esiin muodin merkitystä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä.
Opiskelijat ovat toteuttaneet projektin itsenäisesti ja opiskelijavetoisesti sekä yhdistäneet muodin ja aktivismin kantaaottavaan muotisuunnitteluun. He ovat käsitelleet tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden teemoja syvällisesti ja kunnioittavasti sekä herättäneet tärkeää yhteiskunnallista keskustelua. Projektin asukokonaisuudet ovat tarjonneet oivaltavia näkökulmia sukupuolittuneisiin rooleihin ja identiteetin ilmaisuun, ja työ sai laajaa näkyvyyttä myös YLEn Kirjolla-sarjassa.
Opiskelijaryhmän vahva yhteishenki ja vertaistuki ovat olleet projektin kantavia voimia. He ovat työskennelleet vastuullisesti ja kestävästi hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja ja ylijäämätekstiilejä. Erityisen hienoa on ollut eri vuosikurssien opiskelijoiden yhteistyö: niin aloittelevat kuin kokeneet opiskelijat ovat tukeneet toisiaan ja jakaneet osaamistaan.

Vuoden opiskelijaryhmäläisiä Arctic Pride X MUTE -projektista. Kuva: Ville Rinne.
Väitöskirjapalkinto Anne-Maria Maggalle
Väitöskirjapalkinto myönnettiin yhteiskuntatieteiden tohtori Anne-Maria Maggalle väitöksestään Siidan lait. Saamelaisen poronhoidon oikeusperiaatteet ja -teoria. Arviointiryhmä perusteli valintaansa seuraavanlaisesti:
Anne-Maria Maggan väitöskirja on tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävä, erityisesti saamelaisten itsemäärämisoikeuden ymmärtämisen ja edistämisen näkökulmasta. Tutkimuksen erityinen ansio on uudenlaisessa tavassa tuottaa tieteellistä tietoa. Tutkimus on osa posthumanistisen tutkimuksen jatkumoa, missä ihmisen sijaan keskiössä ovat muut lajit.
Laajaa ja monipuolista aineistoa Magga analysoi syvällisesti poron kanssa ajatellen. Lukukokemuksena väitöskirja on selkeä, ja pohjoissaame kulkee työssä hienosti suomen kielen rinnalla. Tutkimuksen vaikutus ulottuu laajalle, ja se puhuttelee monenlaisia yleisöjä.

Väitöskirjapalkinnon saaja Anne-Maria Magga. Kuva: Ville Rinne.
Rehtorin palkinto Päivi Martinille
Rehtorin palkintoa on jaettu vuosikymmenten ajan, ja palkinnon ideana on tuoda esille työntekijää tai ryhmää, jossa kulminoituu arvokas toiminta yliopiston eduksi. Palkittavan toiminta on ollut myönteisellä tavalla Lapin yliopiston parhaaksi sekä yliopistoyhteisöä rakentavaa. Tärkeänä pidetään myös tasa-arvoista ja yhdenvertaista toimintaa eri työtehtävissä.
Tänä vuonna rehtorin palkinto, 2 000 euroa, annettiin palvelupäällikkö Päivi Martinille opetus- ja oppimispalveluista. Palkintoperusteluissa Päivi Martinin todetaan olevan kehittäjä, joka ei pelkää tarttua toimeen tai kokeilla uusia tapoja toimia. Hän ei pelkää vaikeita haasteita ja samalla kykenee olemaan helposti lähestyttävä. Hän edistää yhteistyötä ja pyrkii omalla panoksellaan rakentamaan positiivista työyhteisöä.

Rehtorin palkinnon saaja Päivi Martin. Kuva: Ville Rinne.
Viestinnän tunnustuspalkinto professori Aini Linjakummulle
Lisäksi vuosipäiväviikolla jaettiin tieteellisen viestinnän tunnustuspalkinto, jonka tänä vuonna sai uskontojen ja kulttuurien politiikan professori Aini Linjakumpu yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.
Professori Aini Linjakumpu tarttuu rohkeasti haastaviin tutkimusaiheisiin, kuten uskonnolliseen väkivaltaan tai uskonnon taloudellisiin ulottuvuuksiin. Hän keskustelee tutkimuksestaan aktiivisesti ja analyyttisesti erilaisten yleisöjen kanssa.
Linjakumpua haastatellaan usein asiantuntijana valtakunnallisessa mediassa, jossa hän lisää ymmärrystä uskonnollisista liikkeistä sekä tuo esiin niihin liittyviä epäkohtia. Linjakumpu on myös erinomainen kirjoittaja, joka on julkaissut niin yleistajuisia tietokirjoja kuin kantaaottavia kolumneja.

Professori Aini Linjakumpu. Kuva: Santeri Happonen.
Tieteellisen/taiteellisen viestinnän tunnustuspalkinnolla halutaan nostaa esille tutkijoiden ja taiteilijoiden omia hyviä käytäntöjä tieteen, tutkimuksen, taiteen ja muotoilun viestinnässä ja yleistajuistamisessa, osana Lapin yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Palkinto myönnetään viestinnällisestä toiminnasta, joka on edistänyt tutkimuksen tai taiteen ymmärrystä yhteiskunnassa, on osoittanut oivaltavaa asennetta ja rohkeutta ja on omalta osaltaan toiminut innostavana esimerkkinä yliopistoyhteisössä.