Taide ja muotoilu
Oodi-planktonille_Sonja-Salomaki_550px.jpg
Yksityiskohta Sonja Salomäen teoksesta Oodi Planktonille. Galleria Hämärässä avautuvan Moido fossiiliutopia! -näyttelyn teokset on toteutettu kirjonta- ja huovutustekniikalla raanuihin, jotka todennäköisesti on tehty 1970–80-luvulla.

Vuoden ensimmäiset näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

5.1.2024

Näyttelyvuosi 2024 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa käynnistyy kahdeksan uuden näyttelyn voimin. Näyttelyiden avajaisia vietetään tiistaina 9. tammikuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Seinään tulee esille televisiosta ja peleistä tuttuja suosikkihahmoja sekä fanitaiteen moninaista kirjoa esittelevä kuvataideopiskelijoiden yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Sonja Salomäen kirjonta- ja huovutustekniikalla toteuttama Ilmastokanava-hankkeen osana valmistunut teossarja.

Galleria Kilossa avautuu erilaisten tahrojen innoittamia akvarellimaalauksia esittelevä Jonna Riekin näyttelykokonaisuus. Galleria Lyhdyssä nähdään ihmisten luomia keinotekoisia jaotteluja tarkastelevia Linda Wendeliuksen kokeellisia valokuvateoksia.

Galleria Kajoon tulee esille taiteiden tiedekunnassa järjestetyn kokeellisen grafiikan kurssin satoa esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Kopiossa nähdään Paula Aholan litografioita ja keraamisia veistoksia metsän eläimistä.

Galleria Kellariin tulee nähtäville Timo Metsäjoen ilmastonmuutosta ja napajäätiköiden sulamista käsittelevä teoskokonaisuus. Lisäksi F- ja E-talojen välisessä Galleria Yhdyskäytävässä avautuu syksyllä toisensa kohdanneiden soveltavan taiteen opiskelijoiden keramiikan teoksista muodostuva yhteisnäyttely.

Näyttelyt ovat esillä 25. tammikuuta asti.




Galleria Seinä

BLORBO 2: ELECTRIC BOOGALOO
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Blorbo_Wise-Owl_web.jpg
Kuutti Terävä: Wise Owl, TV-sarjasta Inside No. 9. 2023. Digitaalinen maalaus.


Viime vuonna järjestetty BLORBO: Häpeilemätöntä fanitaidetta -näyttely saa jatkoa. BLORBO 2 on tribuuttinäyttely, joka juhlii suosikkihahmoja sekä fanitaiteen moninaista kirjoa. Useat kuvataideopiskelijat ovat aloittaneet taideuransa jo lapsuudessaan piirtämällä erilaisia TV:stä tai peleistä tuttuja hahmoja. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat haluavat tuoda näkyvyyttä fanitaiteelle, sillä nämä ihanat hahmot ovat mahdollistaneet heidän matkansa taiteessa, aina tänne Lapin yliopistoon saakka. Näyttely juhlistaa näitä rakkaita hahmoja sekä heidän luojiaan yhdessä yliopiston opiskelijoiden kanssa.


Blorbo_All-Might_web.jpg
Annika Tolvanen: All Might, Animesarjasta My Hero Academia. 2022. Digitaalinen maalaus.


Blorbo on internetissä kulkeva termi sellaiselle suosikkihahmolle, joka valloittaa sydämen jokaisen nurkan ja asustaa siellä, maksamatta vuokraa. Tänä vuonna Galleria Seinällä tavataan blorboja niin lapsuudesta, nykyisyydestä kuin tekijöidensä omista kuvitelmista. Kaikki rakkaat hahmot ovat tervetulleita mukaan karkeloihin. Jos tahdot vielä osallistua näyttelyyn oman upean blorbosi kanssa, laita viestiä näyttelyn järjestäjille. Näyttely pystytetään maanantaina 8.1.2024!

Lisätietoja:
Annika Tolvanen, atolvane(at)ulapland.fi
Kuutti Terävä, rterava(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Sonja Salomäki:
Moido fossiiliutopia!
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Sonja-Salomaki_Earth-invaders_web.jpg
Sonja Salomäki: Earth invaders. Kirjonta- ja huovutustekniikka raanulle.


Moido fossiiliutopia! -sarjan teokset on toteutettu kirjonta- ja huovutustekniikalla raanuihin, jotka todennäköisesti on tehty 1970–80-luvulla. Raanuissa näkyy ihmiskeskeinen maailma, johon kaupunkiarkitodellisuudesta poiketen muut eläimet ja eliöt ovat ilmaantuneet mukaan. Raidat voi nähdä abstrakteina ja moderneina tai perinteen kantajina. Moido fossiiliutopia! -sarjan vaakaraitataustoja voi ajatella matemaattisten, suorakulmaisten muotojen muodostamina suurkaupunkikuvina, mutta ne voivat Elsa Montellin raanujen tapaan ilmentää myös luontoa. Kuvakieli pyrkii kurottamaan tämän hetken normaalin ohi parempaan tulevaisuuteen. Päästäänkö fossiiliutopialle sanomaan hyvästit?

Teoksissa esiintyy monimutkainen ja ristiriitainen mielenmaisema, jossa tietoisuus ilmasto- ja ekokriisistä, arkielämän ristiriitaisuus, kaiken keskinäisriippuvuus sekä erilaisten eliölajien ja ekosysteemien ihmeellisyys kietoutuvat fossiiliutopian usvaan kaikissa eri öljyn sävyissä. Syyllisyyttä maapallon valtaamisesta, tuhoamisesta ja tuhon sivustaseuraajan osaa on vaikeaa sietää. Todellisuuspako auttaa kestämään rankkoja uutisia katoavista lajeista ja eri puolilla jylläävistä ekokatastrofeista. Samalla maapallon säilyttäminen elinkelpoisena on riippuvainen meidän homo sapiens -apinoiden kyvystä myöntää oma pieni ja verrattain hyödytön, tai lähinnä haitallinen, roolimme osana monimutkaista luonnonjärjestelmää. Ehkä kaikkea ei vielä ole menetetty. Jäljelle jäävät ainakin laulu ja tanssi.

Sonja Salomäki tekee Lapin yliopistossa väitöskirjaa ilmastoaktivismitaiteen vaikuttavista piirteistä keskittyen erityisesti Ilmastokanava-hankkeen taideteosten yleisöhaastattelujen analyysiin. Moido fossiiliutopia! -raanusarja on taiteellisen työskentelyn avulla toteutettu tutkimusyhteenveto Ilmastokanava-hankkeen teemoista ja taiteellisista tavoitteista. Ilmastokanava on 2018 toteutettu ilmastoaktivismitaiteen koelaboratorio, jossa kahdeksan eri järjestöä ja taiteilijaa toteuttivat yhteistyössä taideteoksia eri ilmastoteemoista.

Lisätietoja:
Sonja Salomäki, sonja.salomaki(at)gmail.com
www.ilmastokanava.org



Galleria Kilo

Jonna Riekki:
Miele(tö)n Tahra! – Erilaisten tahrojen innoittamia akvarellimaalauksia
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jonna-Riekki_web.jpg
Alkuasetelma ja yksityiskohta akvarelliteoksesta Tässä seison enkä muuta voi, 2023.


Kun mieli on lukossa, neuronit tukossa,
näen jotain maitokahvin lumossa.
Maalaan tarinaa,
rakennan paikalleen paloja.
Ytimessä narinaa,
satunnaisten mielikuvien valoja.
Tunnen naurua, häpeää, itkua,
kun katselen kuivunutta litkua.
Olen löytänyt salaiseen siiloon,
syvälle mielen tahraiseen piiloon.


Kaikkea ei tarvitse selittää, vaikka selitys onkin. Sääntöjä ei ole, jos niitä ei itse määrittele. Tervetuloa tuntemaan erilaisia tahrojen tarinoita!

Lisätietoja:
Jonna Riekki, jonriekk(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Linda Wendelius:
Yhteensulautunutta erillisyyttä
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Linda-Wendelius_Seisoja_web.jpg
Linda Wendelius: Seisoja. 2023. Valokuva sekatekniikkalla, 240 x 205 mm.


– Olen saanut kasvaa aivan metsiköiden vieressä. Edelleen sellaisissa hetkissä, joissa kaikki tuntuu kaaokselta, suuntaan puiden suojaan ja metsämaan huomaan. Mutta minä vain pistäydyn, en muuta asumaan, sillä pidemmän päälle aika mättäällä voi olla myös karua ja täynnä muutakin kuin rauhoittavaa romantiikkaa, Linda Wendelius kertoo.

Yhteensulautunutta erillisyyttä -näyttelyn teokset koostuvat analogisista valokuvista ja niiden osakehityksistä, hienoisista fotogrammeista sekä digitaalisista kuvista, jotka ovat mukana fotomontaasin keinoin.


Linda-Wendelius_Viidakko_web.jpg
Linda Wendelius: Viidakko. 2023. Valokuva sekatekniikkalla, 240 x 205 mm.


– Teoksissa käsittelen keinotekoisia jaotteluja kuten luonto-kulttuuri ja ihminen-eläin surrealistisen ilmaisun avulla. Alkuperäiset teokset ovat näyttelyssä nähtävillä suurikokoisen portfoliokirjan muodossa, Wendelius kuvailee.

Linda Wendelius on pian valmistuva audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopiskelija, jolle kokeellinen valokuvaus antaa kiinnostavan tavan tutkailla maailmaa; silloin mielikuvitus saa lentää odottamattomiinkin suuntiin ja mukana on tilaa myös kontrolloimattomille sattumille.

Lisätietoja:
Linda Wendelius, lwendeli(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Vain Grafiikkaa
– kokeellisen grafiikan näyttely
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Vain-grafiikkaa_Piia-Vainio_Carborundum_web.jpg
Carborundum levy, Piia Vainio


Lapin yliopistossa päästiin talvisen maiseman äärellä tutustumaan grafiikan alkeisiin Leila Lipiäisen johtamana. Kurssin ryhmä koostui kuvataidekasvatuksen toisen vuoden opiskelijoista sekä luokanopettajaopiskelijoista, joista osa oli saapunut Oulusta asti.

Kokeellisen grafiikan kurssin aikana työskenneltiin carborundumin, monotypian ja linokaiverruksen äärellä. Vain Grafiikkaa -näyttely esittelee kurssilla vedostettuja kokeiluja sekä oma-aloitteisia ideoita. Näiden lisäksi jokainen kurssilainen teki vähintään yhden teoksen, jonka inspiraationa toimi suomalainen kappale.


Vain-grafiikkaa_Solja-Immonen_linolevy_web.jpg
Linolevyn vedostamista, Solja Immonen


Opiskelijat samaistuivat kappaleiden kuvallistamisessa Vain Elämää -televisio-ohjelman konseptiin ja siksi näyttelyn nimeksi valikoitui Vain Grafiikkaa.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Emilia Björklund, Lauriina Hanhela, Nea Heikkinen, Fanny Häyry, Solja Immonen, Anna-Kaisa Kaasila, Milla Kauppinen, Elina Kynnysmaa, Riikka Laitila, Jonna Nikkarinen, Piia Vainio ja Miina Vanhala.

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Paula Ahola:
Työpäivän Jälkeen.. // After the Workday..
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Paula-Ahola_poro_web.jpg
Paula Ahola: Poro. 2022. Litografia.


Näyttelyssä on esillä eräänä syksynä syntynyt litografian teossarja sekä keraamisia veistoksia metsän eläimistä.

– Rovaniemen kaupungineläinlääkärinä työnkuvaani kuuluu erityisesti syksyisin porojen kanssa työskentelyä, ja litografian työt ovat syntyneet poroerotuskauden aikana. Hektisten ja kaoottisten porontäyteisten työpäivieni päätteeksi rauhoituin eräänlaisena terapiana litografian kalkkikiven äärelle visualisoimaan ja purkamaan päivän tapahtumia ja kohtaamisia. Toisaalta käsien upottaminen viileään saveen rauhoittaa ylikierroksilla käyvän mielen kiireisen päivystyksen jälkeen, Paula Ahola kertoo taiteellisesta työskentelystään.


Paula-Ahola_karhu_web.jpg
Paula Ahola: Karhu. 2023. Saviveistos.


– Koen taiteen tekemisen ja katselun hyvin kehollisesti, ja sitä tehdessä sisäinen levottomuus rauhoittuu hetkeksi. Minua kiehtoo ja inspiroi abstraktin ja esittävän taiteen rajapinta. Litografiatöissäni nautin erityisesti akkuveteen liuotetun litotussin yllätyksellisistä liikkeistä, kun manipuloin sitä eri menetelmin kalkkikiven pinnalla. Savi taas tarjoaa materiaalina lähes rajattomat mahdollisuudet vapaaseen itseilmaisuun.

Lisätietoja:
Paula Ahola, pauahola(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Timo Metsäjoki:
Still something left – Vielä jotain jäljellä
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Timo-Metsajoki_Still-something-left_web.jpg
Timo Metsäjoki: ote Still something left -teoksesta.


– Ilmastonmuutos koskettaa minua arktisen alueen taiteilijana ja meitä kaikkia ihan vain ihmisinä, Timo Metsäjoki toteaa.

– Napajäätiköiden sulamisella on massiiviset vaikutukset ympäröivään maailmaamme. Tutkijat ja tieteentekijät ympäri maapallon ovat puhuneet aiheesta jo vuosien ajan, silti vakavatkin varoitukset kaikuvat liiaksi kuuroille korville. Puhe ja huokailu aiheen ympärillä lisääntyy, mutta lisääntyvätkö tarvittavat toimet, ennen kuin on liian myöhäistä? Jää sulaa silmiemme edessä. Kello käy, mutta politiikan peli on hidasta. Kuka ottaa vastuun?

Näyttelytilan seinillä on osia hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreimmasta raportista: the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate. Kuin tutkijan hätähuuto viimeisten lumien ja jäiden puolesta, kunnes happi loppuu ja sydän pysähtyy.

Jäätiköt eri puolilla maailmaa ovat pienentyneet. Lumen ja ikiroudan peittämät alueet ovat kutistuneet. Valtameret ovat lämmenneet ja merenpinnan nousu on kiihtynyt viime vuosikymmeninä. Tulevien muutosten ja niistä koituvien haittavaikutusten voimakkuus riippuu siitä, miten paljon kasvihuonekaasupäästöjä onnistutaan vähentämään.

Kansainvälisesti palkittu arktinen ääni- ja mediataiteilija Timo Metsäjoki valmistui taiteen maisteriksi helmikuussa 2023 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta ja viimeistelee tällä hetkellä kasvatustieteen maisterin opintojaan Lapin yliopistossa. Nyt nähtäville tuleva teos on ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan esillä Lapissa. Aikaisemmin teos on nähty muun muassa Kuopio Digital Art Festival ja Blue Sea Film Festival -tapahtumissa. Teos on syntynyt osana Metsäjoen valintaa Suomen kulttuurirahaston kesän taiteilijaksi vuonna 2021.

Lisätietoja:
Timo Metsäjoki, tmetsajo(at)ulapland.fi



Galleria Yhdyskäytävä

Once upon a pallet of clay / Olipa kerran savilava
10.1.–25.1.2024
Avajaiset tiistaina 9.1.2024 klo 18–19.30

F- ja E-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Greta_Nimeton_Yhdyskaytava_web.jpg
Greta Rimpiläinen: nimetön. 2023. Savi. Kuva: Satu Suvanto


Minkälaisia satumaisia maailmoja syntyy, kun lavallinen savea päätyy taiteilijoiden käsiin? Lapin yliopiston Galleria Yhdyskäytävässä on syksyllä toisensa kohdanneiden opiskelijoiden keramiikan teoksista muodostuva yhteisnäyttely. Näyttelyä kuratoi Laura Haapasalo.

Teokset heijastelevat taiteilijoiden sisäisiä maisemia ja tutustumista saveen materiaalina. Taiteilijat ovat saaneet inspiraatiota luonnosta, eläimistä, erilaisten tilallisten rakenteiden luomisesta sekä toinen toisistaan.

Näyttelyssä on esillä teoksia kolmeltatoista taiteilijalta. Näyttelyyn osallistuvat Paula Ahola, Aino Ilola, Heli Jääskö, Juuso Kiviniemi, Alexey Kovzun, Piia Köyste, Eveliina Kumpula, Aura Leskinen, Kukka Lindqvist, Greta Rimpiläinen, Satu Suvanto, Piia Vainio ja Anton Valle.

Lisätietoja:
Laura Haapasalo, laura.haapasalo(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP