Taide ja muotoilu
Venla_Sillanpaa_kanerva_550px.jpg
Yksityiskohta Venla Sillanpään teoksesta Kanerva. 2020. Syanotypia, 21 x 14,8 cm. Teos nähdään kokeellisen valokuvauksen kurssin näyttelyssä Galleria Hämärässä.

Vuoden ensimmäiset näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

7.1.2021

F-talon gallerioiden näyttelyvuosi 2021 käynnistyy viiden uuden näyttelyn voimin. Pienimuotoisia avajaisia vietetään maanantaina 11. tammikuuta klo 18–19.30 yleisiä kokoontumissuosituksia noudattaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 28. tammikuuta asti. Tervetuloa – terveenä ja kasvomaski muistaen!

Galleria Seinässä nähdään taiteilijaryhmä Rovaniemi Schoolin yhteisnäyttely, jossa esillä olevat teokset käsittelevät neljää luonnonelementtiä eli tulta, maata, ilmaa ja vettä ihmisen kautta kuvattuina.

Galleria Hämärässä avautuu Lapin yliopistossa kuvataiteen sivuaineopintoihin kuuluvan kokeellisen valokuvauksen kurssin teoksia esittelevä näyttely. Galleria Kilossa nähdään Marja Ylioinaan merkitysten monimutkaisia verkkoja tarkastelevia valokuvia.

Galleria Kopioon esille tuleva Anni Keskipoikelan näyttely käsittelee lapsuusmuistojen ja aikuiseksi kasvamisen teemoja kokeellisen taidegrafiikan menetelmin. Galleria Kellarissa nähdään ihmisen pientä osaa suuressa jatkumossa piirustustaiteen keinoin tutkiva Emilia Laukkarisen näyttely.

Lisäksi Galleria Kajossa jatkuu vielä taiteiden tiedekunnassa syksyllä 2020 järjestetyn kokeellisen grafiikan kurssin satoa esittelevä näyttelykokonaisuus.




Galleria Seinä

Ilari Kallinen, Päivi Kallio, Matti-Pekka Karikko ja Elisa Pölönen:
Rovaniemi School: Eetteri
12.1.–28.1.2021
Avajaiset maanantaina 11.1.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Eetteri_ElisaPölönen_web.jpg
Elisa Pölönen: Alku / The Beginning. 2020. Pigmenttivedos, 180 x 120 cm.


Rovaniemi Schoolin jäsenet käsittelevät teoksissaan neljää luonnonelementtiä eli tulta, maata, ilmaa ja vettä ihmisen kautta kuvattuna. Ilari Kallisen teoksessa elementtinä on tuli, Päivi Kallion teoksessa maa. Matti-Pekka Karikon teoksen aiheena elementeistä on ilma ja Elisa Pölösellä vesi. Yhdessä näyttelyn kuvat muodostavat kokonaisuuden ja viittaavat viidenteen elementtiin, eetteriin, joka lävistää kaikki neljä muuta.

1800-luvulla eetterin ajateltiin olevan kaikkeuden täyttävä aine, joka välittäisi sähkömagneettista säteilyä kuten valoa. Suhteellisuusteoria kumosi lopulta teoriat valoeetteristä. Valokuvauksen tekniikka kehittyi 1800-luvulla samaan aikaan luonnontieteilijöiden eetteripohdintojen kanssa: menetelmiä syntyi ja kuoli. Tekninen ja tieteellinen kehitys johtivat siihen, että aikaisemmin taianomaisesta valokuvauksesta tuli arkitodellisuutta ja valoeetteristä tieteen harhapolku.

Nyt 2020-luvulla käsittelemme suuren osan tiedosta ja valokuvista sähköisesti. Voidaan kysyä, olemmeko tavallaan palanneet valoeetterin aikaan: tarve tallettaa ihminen valokuvaan ei ole poistunut, mutta filmin ja paperin sijaan elämme nyt digitaalisten kuvien aikakaudella – ja kuvat ovat ennen tulostamistaan kirjaimellisesti valoa näytöillä. Silti ihminen on yhä sidoksissa fyysiseen ympäristöönsä luonnonelementtien kautta.

Näyttely koostuu neljästä suurikokoisesta digivedoksesta, joita jokainen ryhmän jäsen on työstänyt omista lähtökohdistaan käsin. Kuvissa on hyödynnetty digimuotoon skannattuja filminegatiiveja sekä digitaalista valokuvaa ja kuvanmuokkausta.

Lisätietoja:
Päivi Kallio
pakallio(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Kokeellista koronan aikaan
– Kokeellisen valokuvauksen kurssi 2020
12.1.–28.1.2021
Avajaiset maanantaina 11.1.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


KokeellistaKoronanAikaan_Juulia_Lempinen_web.jpg
Yksityiskohta Juulia Lempisen teoksesta Bauhaus Backyard. 2020, filmikuva, 18 x 24 cm.


Kuvataiteen sivuaineopintoihin kuuluvalla kokeellisen valokuvauksen kurssilla on kokeiltu erilaisia valokuvauksen menetelmiä traditionaalisista digitaalisiin sekä niiden yhdistelmiin.

Keväällä 2020 kokeellisuus korostui yliopiston sulkemisen vuoksi, jolloin opiskelijat saivat muun muassa tehdä pimiön omaan kotiinsa. Tässä kohtaa palattiin perinteisempiin valokuvauksen menetelmiin laitteiden puuttumisen vuoksi, ja esimerkiksi valotus tapahtui ainoastaan auringonvalolla. Prosessin seuranta ja palautteenanto tapahtuivat etänä.

Syksyllä kurssi jatkui yliopiston tiloissa, jolloin mahdollisuudet kuvien tuottamiseen laajenivat. Kurssille osallistui eri alojen opiskelijoita, joilla kaikilla on hyvin erilainen tausta valokuvaamisesta.

Näyttelyyn osallistuvat Erika Kaarlaakso, Riina Kaarlela, Maarit Lammela, Ruut Laukkanen, Juulia Lempinen, Kaisa Penttinen, Hanna Postma, Matleena Seppänen ja Venla Sillanpää. Eri tekniikoita kokeilemalla jokainen löysi oman ilmaisutapansa. Galleria Hämärän näyttelyssä nähdään syanotypioita, neulanreikäkuvia, filmikuvia sekä digitaalisia valokuvia.

Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Pirjo Puurunen
pirjo.puurunen(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Marja Ylioinas:
Merkitysten valtakunta – valokuvia paikasta
12.1.–28.1.2021
Avajaiset maanantaina 11.1.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


MarjaYlioinas_kukkiaaidille_web.jpg
Marja Ylioinas: Kukkia äidille


Näyttelyn taustalla on pohdintaa siitä, mitä merkityksiä valokuvat tuottavat paikasta. Voi ajatella, että kaikella on merkityksensä. Merkitykset ovat jaettuja. Ne ovat henkilökohtaisia. Tiedostettuja, piileviä. Yhdessä ne muodostavat merkitysten monimutkaisia verkkoja.

Valokuva ei aina ole sitä, mitä se esittää. Vaikka valokuva voi todistaa jotain, se myös muokkaa todellisuutta. Valokuva ei ole pelkästään katseen kohde. Valokuvaan voi astua, kääntyä kohti kuvaajaa ja katsella ympärilleen siihen, mitä kuva ei näytä. Valokuva on yhdistelmä valokuvaajan subjektiivisesta tulkinnasta hetkellisestä todellisuudesta ja katsojan siitä tekemästä tulkinnasta, joka on yhtä lailla subjektiivinen ja hetkellinen – katselutilanteeseen ja katsojaan itseensä sidottu.

– Konkreettinen paikka, josta näyttelyn valokuvat on otettu, on minulle todellinen. Sillä on fyysinen sijainti, mutta myös eletty sijainti. Sillä on menneisyys, tämä päivä ja tulevaisuus. Sitä ei näe vain ulkoapäin, vaan sen näkee myös sisältäpäin elettynä ja koettuna. Se merkitsee minulle paljon eri asioita, Marja Ylioinas kertoo.

Valokuvien paikka on taiteilijalle epätodellinen, kaksijakoinen ja voimakas. Se on valheellinen, maalauksellinen ja satumainen. Samaan aikaan tuttu ja outo, liikkeessä ja paikoillaan. Sen voima aikaansaa aistihavaintoja ja herättää muistoja. Se on romantisoitu esitys paikasta. Siinä on mukana konkreettisen paikan merkitys, eletty elämä, nostalgian värittämä, melankolian sävyttämä, kaipuu jonnekin. Sillä on myös oma merkityksensä – esteettinen mielikuvituksen maailma.

– Tällaisena näytän valtakuntani sinulle, ja jätän sen sinun merkityksenantoprosessisi ja tulkintasi läpikäytäväksi.

Lisätietoja:
Marja Ylioinas
marja.ylioinas(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Anni Keskipoikela:
Juuret vesilasissa
12.1.–28.1.2021
Avajaiset maanantaina 11.1.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


AnniKeskipoikela_Karuselli_web.jpg
Anni Keskipoikela: Karuselli. 2020. Linoleikkaus ja kuivakukat japaninpaperille.


Anni Keskipoikelan ensimmäinen yksityisnäyttely Juuret vesilasissa käsittelee lapsuusmuistojen ja aikuiseksi kasvamisen teemoja. Taiteilija tutkii, miten lapsuutta ja lapsuuskuvia katsoo – kun on kasvanut aikuiseksi ja omaksi ihmisekseen, ja on satojen kilometrien päässä sieltä, missä on kasvanut.

Näyttelyn nimi Juuret vesilasissa viittaa päiväkirjamerkintään, jonka taiteilija löysi pöytälaatikostaan. Omaksi itsekseen kasvaminen on uudelleenjuurtumista: kuin mullastaan revitty kasvi, joka kasvattaa uudet juuret vesilasiin. Näyttelyn teokset on toteutettu pääosin grafiikan menetelmin kokeellisella otteella.

Anni Keskipoikela on Kokkolassa syntynyt ja Rovaniemellä asuva kuvataidekasvatuksen opiskelija Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Anni Keskipoikela
ankeskip(at)ulapland.fi
040 674 1709



Galleria Kellari

Emilia Laukkarinen:
Maapuu
12.1.–28.1.2021
Avajaiset maanantaina 11.1.2021 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


emilia-laukkarinen_maapuu_web.jpg
Emilia Laukkarinen: Äiti. 2020. Puuvärikynät, 147 x 90 cm.


Maapuu on puu, joka on kaatunut maahan. Se ei kuitenkaan ole puun loppu vaan uusi tila. Kelot seisovat tai makaavat metsässä hiljaisina patsaina puhumassa meille menneestä ja tulevasta. Elottomia patsaita ne eivät kuitenkaan ole, vaan tarjoavat elinpaikan monille lajeille.

– Keväällä 2020 Seitsemisen kansallispuistossa kelopuut laittoivat minut ajattelemaan maan ikää. Kuinka paljon on tapahtunut ennen minua ja kuinka paljon tulee tapahtumaan jälkeeni, kertoo Emilia Laukkarinen teostensa lähtökohdista.

– Kolmen teoksen sarjassa pohdin omaa pientä osaani jatkumossa, jonka mittakaava on niin valtava, että sen hahmottaminen on vaikeaa.


emilia-laukkarinen_maapuu_web2.jpg
Emilia Laukkarinen: Maapuu. 2020. Lyijykynä 100 x 152 cm.


Emilia Laukkarinen on kolmannen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija, joka pyrkii saamaan gradunsa valmiiksi ja nauttii opiskelun ohella uudesta elämäntilanteesta: äitiydestä.

Lisätietoja:
Emilia Laukkarinen
elaukkar(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Kokeile vielä!
– Kokeellisen grafiikan kurssin vedoksia
8.12.2020–28.1.2021

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Rosa-Kansala-linokaiverrus_web.jpg
Rosa Kansalan norsu-aiheinen linokaiverrus.


Grafiikan pajassa on ajateltu kokeilevasti ja luovasti koko pitkän syksyn ajan. Kasvomaskien suojassa on ollut välillä tukalaa ja uudet tekniikat ovat vaatineet fyysistä työtä. Carborundum-laattojen maalaamista, painoväristä puhdistamista ja syväpainopaperille vedostamista.

Papereita altaissa kastumassa, kerroksittain eri väreillä vedostettuja teoksia. Vehnäjauhosta on keitelty tärkkelysliimaa. Frottaasia on harjoiteltu kotona. Linolaatan kaivertamista, viivojen leikkiä, poisotettavia muotoja ja koholle jääviä kuvioita. Carborundum-teoksen päälle vedostettuja linokaiverruksia. Uuden oppimista ja yllättäviä tuloksia – aina niin ihmeellistä on nähdä vedostettu tuotos.

Kokeile vielä! -näyttelyssä ovat mukana Elina Heikkinen, Oona Herranen, Ante Jalvela, Rosa Kansala, Essi Lakanen, Elias Mäenpää, Anni Ohmeroluoma, Katariina Salomaa ja Vilja Toivonen.

Kurssin ohjauksesta vastasi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP