haapala_web.jpg
Rida Haapala: Kokemuksellinen demokratia. 2017. Sekatekniikka.

Vuoden ensimmäiset näyttelyt pääkampuksen gallerioissa

9.1.2017

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen Kopio ja Hämärä -gallerioihin avautuu professori Tuija Hautala-Hirviojan 60-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee hänen uraauurtavaa taivaltaan tutkijana, taidehistorioitsijana ja taiteen tekijänä. Pääkampuksen muissa gallerioissa on nähtävillä avoimen yliopiston valokuvauksen opiskelijoiden loppuproduktioita sekä Rida Haapalan pro gradu -tutkielman taiteellista osiota esittelevä näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään tiistaina 10.1. klo 18 alkaen. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan vuoden ensimmäiseen näyttelykattaukseemme!


Galleriat Kopio ja Hämärä

Tuija Hautala-Hirviojan 60-vuotisjuhlanäyttely
11.1. – 26.1.2017

Avajaiset tiistaina 10.1.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Professori Tuija Hautala-Hirvioja on tehnyt uraauurtavaa työtä pohjoisen taiteen tutkijana. Hautala-Hirviojan tutkijan polku on esillä Galleria Kopiossa. Koko tutkijanuransa ajan hän on myös harrastanut kuvataidetta ja perehtynyt taiteen tekemiseen, ei vain teoriassa taidehistorioitsijana, vaan myös tekemällä taidetta eri tekniikoin.

Galleria Hämärässä on esillä Hautala-Hirviojan tekemiä teoksia erilaisilla kursseilla eri ohjaajien kannustavassa ja taitavassa ohjauksessa. Hän esittää kiitokset taiteilijaopettajille Henri Hagman, Markku Heikkilä, Jari Huhta, Esa Meltaus ja Lauri Rankka – heidän valvovan katseen alla teokset on tehty.

Hautala-Hirvioja on ennen varsinaista kirjallista teosanalyysiä piirrellyt esiin sommitteluratkaisuja, perspektiivilinjoja, hahmotellut veistosmassoja sekä tehnyt joskus pieniä maalauskokeiluja tutkittavan taiteilijan tyyliä testatakseen. Tekeminen on tuonut tutkimukseen uuden tekijän näkökulmaa ymmärtävämmän otteen. Hautala-Hirviojan lähestymistapaa voisi kutsua taideperustaiseksi tutkimukseksi, vaikka hän itse vannoo kivenkovaan humanistisen tutkimuksen nimiin.

Tervetuloa juhlimaan taiteen ja tutkimuksen kulkua käsi kädessä ja nostamaan malja Tuijalle! Hänen toivomuksestaan muistamiset toivotaan Rovaniemen taidemuseon ystävät ry:n tilille FI33 1134 3000 6344 86.

Lisätietoja:
Professori Jaana Erkkilä
Taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö
jaana.erkkila(at)ulapland.fi


Galleriat Seinä, Kilo ja Kajo

Toinen valotus – Another Exposure
Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen opiskelijoiden yhteisnäyttely
11.1. – 26.1.2017
Avajaiset tiistaina 10.1.2017 klo 18.00

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

toinen_valotus_web.jpg
Kuva: Anu Jormalainen

Toinen valotus -valokuvanäyttely on kahdentoista opintien yhteinen risteyskohta ja järjestyksessään toinen Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen loppuproduktioiden yhteisnäyttely. Reilun vuoden mittainen valokuvataiteen opintokokonaisuus käynnistyi tammikuussa 2016 ja päättyy nyt opiskelijoiden itsenäisten projektien esittelyyn yliopiston gallerioissa.

Useimmille näyttelyyn osallistuville kyseessä on ensimmäinen kerta, kun omat teokset ovat julkisesti näytteillä. Esillä olevissa valotuksissa on siis myös henkilöhistoriallista havinaa. Yhteisnäyttelyllä ei ole yleisteemaa, vaan jokainen opiskelija on saanut ammentaa inspiraatiota haluamistaan aiheista ja tekniikoista. Taiteiden tiedekunnan kolmessa galleriatilassa onkin nähtävillä valokuvauksen monia puolia, kuten digitaalisia vedoksia, syanotypioita ja erilaisia esillepanoja. Lisäksi tekijät kertovat teemoistaan ja ajatuksistaan myös kirjallisesti.

Näyttelyn teoksista vastaavat avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opiskelijat Yousra Alasaad, Arezo Ariapoor, Eino Haarala, Heikki Juntti, Laila Juntti, Vappu Kotila, Tiina Laitinen, Maarit Lammela, Tarja Porsanger, Pauliina Silven-Alamartimo, Anne Tapio ja Pasi Tiuraniemi.

Lisätietoja:
Anu Jormalainen
Avoimen yliopiston valokuvauksen tuntiopettaja
+358 50 320 0920
anu.jormalainen(at)ulapland.fi


Galleria Lyhty

Rida Haapala:
Kokemuksellinen demokratia?
11.1.–26.1.2017
Avajaiset tiistaina 10.1.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Näyttely on Rida Haapalan pro gradu -tutkielman ensimmäinen taiteellinen osio. Tutkielmassa tarkastellaan yhteiskunnallisten vaikuttamisen taitojen kehittymistä kuvataideopetuksessa kriittisen pedagogiikan ja visuaalisen kulttuurin avulla. Taiteellinen osio käy dialogia tutkielman pedagogisen osuuden kanssa. Taiteellisen osion ensimmäisessä osassa Haapala keskittyy yhteiskunnallisen vaikuttamisen taitojen tarpeeseen nyky-yhteiskunnan kuvataideopetuksessa.

Näyttelyn keskiössä on ajatus kokemuksellisesta demokratiasta, jonka mukaan mikään kokemuksen alue ei ole toisen kokemuksen alueen kritiikin ulottumattomissa. Taide voi siis kritisoida tiedettä ja tiede taidetta. Tämä tarkoittaa avoimuuden, kriittisyyden sekä monisuuntaisuuden vahvistumista tutkimuksessa ja tutkimuskulttuurissa. Näyttelyn nimi viittaa yksilön kokemukseen olla yhteiskunnallisena vaikuttajana ja osana demokraattista yhteiskuntaa.

Lisätietoja:
Rida Haapala
+358 50 404 5629
rida.haapala(at)gmail.comTiedote / LaY / Viestintä / LP