Yksityiskohta Elias Mäenpään carborundum- ja linokaiverrustyöstä. Teos nähdään kokeellisen grafiikan kurssin satoa esittelevässä Kokeile vielä! -näyttelyssä Galleria Kajossa.
Vuoden 2020 viimeiset näyttelyt F-talon gallerioissa avautuvat maanantai-iltana 7. joulukuuta klo 18–19.30. Pienimuotoisia avajaisia vietetään yleisiä kokoontumissuosituksia noudattaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 17. joulukuuta asti. Tervetuloa – terveenä ja maski muistaen!
Galleria Seinässä avautuu yhteisöllistä ja esteettistä tunnelmaa vuonna 2050 tarkasteleva Tulevaisuusstudio-ryhmän yhteisnäyttely. Hämärä- ja Kilo-gallerioissa nähdään Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen loppuproduktioita.
Galleria Kajoon tulee esille taiteiden tiedekunnassa syksyllä järjestetyn kokeellisen grafiikan kurssin satoa. Galleria Kopiossa avautuu tunnetilojen ilmaisua käsittelevä Miia Hukan tekstiilitaidenäyttely. Galleria Kellarissa nähdään poikkeusajan kokemuksia tarkastelevaa Inkeri Kinnusen ja Carita Sulkavan eri tekniikoin toteutettua kuvataidetta.
Lisäksi Galleria Lyhdyssä jatkuu vielä vuoden 2020 joulupostimerkkejä esittelevä Ida Sarisalmen ja Jutta Luukkosen yhteisnäyttely.
Galleria Seinä
Tulevaisuusstudio:
Mitä tapahtui vuonna 2050?
8.–17.12.2020
Avajaiset maanantaina 7.12.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Mitä tapahtui vuonna 2050? -näyttely kertoo siitä, miten satunnainen aikamatkaaja kuvailee tietyn ajankohdan arkitoimintaa. Ana Nuutisen ja Heidi Pietarisen luotsaamassa Tulevaisuusstudiossa pohditaan yhteisöllistä ja esteettistä tunnelmaa vuonna 2050. Tarkastelun kohteena on myönteinen suomalainen yhteisö, joka toimii yhteisin sopimuksin ja tieteen avustamana.
Esillä on viisi julisteteosta. Projektissa luotu tulevaisuustarina on mukana näyttelyssä kuvitteellisena matkakertomuksena. Katsojalle teksti avaa ajattelua kuvien takana. Varsinaiset julisteet kertovat tulevaisuuden muotoilun sisällöistä. Painopiste on vaatetuksen ja tekstiilin estetiikassa. Kuvasisällöt kertovat tulevaisuuden muodoista, väreistä, materiaaleista ja tunnelmasta.
Teosten toteutuksesta vastaavat työryhmät Ella Kärkkäinen ja Sara Aarni, Essi Moilanen ja Inkeri Kylämäki, Jasmin Lauttamus ja Sini Karjalainen sekä Silvia Jurvansuu ja Tiina Lamminen.
Näyttely on osa yliopiston välistä yhteistyöprojektia japanilaisen Yamaguchi Prefectural Universityn kanssa. Kokonaisuus esitetään painettuna toisintona Japanissa joulukuussa 2020.
Lisätietoja:
Silvia Jurvansuu
silvia(at)jurvansuu.com
Galleriat Hämärä ja Kilo
Lapin yliopiston avoin yliopisto:
Oma pieni pisteeni
– valokuvauksen perusopintojen loppuproduktioiden yhteisnäyttely
8.–17.12.2020
Avajaiset maanantaina 7.12.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Marko Junttila:
Yöpuu. 2020. Pigmenttivedos, 100 cm x 140 cm.
Oma pieni pisteeni -otsake yhdistää kuutta tekijää, joiden polku on johtanut Suomen Turusta, Helsingistä, Limingasta, Oulusta ja Rovaniemeltä Lapin yliopistoon – sivuaineena opetettavan valokuvauksen pariin. Opetusalustan on tarjonnut vuosina 2019–2020 avoin yliopisto.
Kuvaajat ovat valinneet oman aihe- ja tarkennuspisteensä ja toteuttaneet työnsä taiteiden tiedekunnan tiloissa sekä myös internetin puolella koettaviksi.
Päivi Remeksen
Äiti-teossarjassa muistot peilautuvat välkkyvinä, mutta jo rajansa hajottaneina vedenpinnasta. Vastarannan tavoittamattomissa nuoruus häipyy sineen. Kaarnan pinta kuin ryppyinen iho lohduttaa vakavaa, maailmaa harteillaan kantavaa tyttöä. Ihminen on maisemansa – loputon, kerroksellinen.
Kaisa Penttisen
Hymyjen bäkkärillä on kurkistus hymyjen maan hymyjen taa. Teos on temaattisesti keskittynyt eritoten toiseuteen, valtaan ja itseään toistavaan muutokseen.
Juhani Lanon
Taisteluja ja tunteita – Isäni talvisota Sallan rintamalla -teossarja on kuvattu Sallan, Savukosken ja Pelkosenniemen alueilla tasan 80 vuotta sen jälkeen, kun samalla paikalla käytiin talvisotaa kovassa pakkasessa. Lano lahjoittaa teokset näyttelyn jälkeen Sallan sotamuseolle.
Marko Junttilan
Korppi ilmastomuutoksen edessä -kokonaisuus tarkastelee, miten monet eläimet ja kasvit tulevat katoamaan. Korppi tietää, miten luonto toimii. Tässä yhteydessä kelo edustaa linnuille yöpuuta ja turvapaikkaa.
Sirpa Heikkisen
Jäämä-teossarjan tarkennuspiste löytyy kasvikunnasta, elämänpiiristä, josta me ihmisinä saamme elintärkeää happea.
Jäämä lähilukee elämän kiertokulun loppupäätä. Kaikki haurastuu, hajoaa osiin, rypistyy, vääntyy. Kaikesta ei tule museotavaraa, joten päätöksenä on kuolema.
Sari Castrenin
Lasit-sarjaan kuvaamat juomalasit liittyvät useimmiten ystävien kanssa jaettuihin hetkiin. Nyt lasit odottavat paketoituna ”parempien astioiden” kaapissa sosiaaliselle elämälle suopeampia aikoja.
Oma pieni pisteeni -näyttely löytyy myös verkosta osoitteesta:
https://omapienipixeli.wixsite.com/mysite
Lisätietoja:
Avoimen yliopiston valokuvauksen tuntiopettaja Anu Jormalainen,
anu.jormalainen(at)ulapland.fi
050 320 0920
Galleria Lyhty
Ida Sarisalmi ja Jutta Luukkonen:
Joulutervehdyksiä
17.11.–3.12.2020
Avajaiset maanantaina 16.11.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Kylätonttu-merkin on suunnitellut sisustus- ja tekstiilimuotoilua opiskeleva Ida Sarisalmi.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Postin yhteistyönä järjestetyn kilpailun tuotoksena syntyi valtava määrä upeita ehdotuksia vuoden 2020 joulupostimerkeiksi. Ehdotusten joukosta jaetulle ensimmäiselle sijalle valittiin Jutta Luukkosen
Joulutupa sekä Ida Sarisalmen
Kylätonttu.
Luukkonen opiskelee graafista suunnittelua, Sarisalmi sisustus- ja tekstiilimuotoilua. Molemmat ovat saaneet merkkeihin inspiraatiota lapsuuden joulun tunnelmasta ja siihen liittyvästä taianomaisuudesta. Merkit sopivatkin hämmästyttävällä tavalla yhteen, vaikka tekijät eivät luomishetkellä tienneet toistensa tuotoksista.
Joulutupa-merkki on graafista suunnittelua opiskelevan Jutta Luukkosen käsialaa.
Merkkien kunniaksi järjestetty
Joulutervehdyksiä-näyttely tuo valmiit postimerkkiarkit yleisön nähtäville ja viestii samalla suomalaisesta joulutervehdysperinteestä. Joulukortti juontaa juurensa 1850 luvulle ja ensimmäinen joulupostimerkki julkaistiin vuonna 1973. Edelleen vuonna 2020 suomalaiset lähettävät joulutervehdyksiä miljoonittain – perinne siis elää yhä!
Lisätietoja:
Ida Sarisalmi, isarisal(at)ulapland.fi
Jutta Luukkonen, jutluukk(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Kokeile vielä!
– Kokeellisen grafiikan kurssin vedoksia
8.–17.12.2020
Avajaiset maanantaina 7.12.2020 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Rosa Kansalan norsu-aiheinen linokaiverrus.
Grafiikan pajassa on ajateltu kokeilevasti ja luovasti koko pitkän syksyn ajan. Kasvomaskien suojassa on ollut välillä tukalaa ja uudet tekniikat ovat vaatineet fyysistä työtä. Carborundum-laattojen maalaamista, painoväristä puhdistamista ja syväpainopaperille vedostamista. Papereita altaissa kastumassa, kerroksittain eri väreillä vedostettuja teoksia.
Vehnäjauhosta on keitelty tärkkelysliimaa. Frottaasia on harjoiteltu kotona. Linolaatan kaivertamista, viivojen leikkiä, poisotettavia muotoja ja koholle jääviä kuvioita. Carborundum-teoksen päälle vedostettuja linokaiverruksia. Uuden oppimista ja yllättäviä tuloksia – aina niin ihmeellistä on nähdä vedostettu tuotos.

Essi Lakasen linolaatta valmiina vedostukseen.
Kokeile vielä! -näyttelyssä ovat mukana Elina Heikkinen, Oona Herranen, Ante Jalvela, Rosa Kansala, Essi Lakanen, Elias Mäenpää, Anni Ohmeroluoma, Katariina Salomaa ja Vilja Toivonen.
Kurssin ohjauksesta vastasi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.
Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Miia Hukka:
Tunne / Tekstiili – tekstiilitaidenäyttely
8.–17.12.2020
Avajaiset maanantaina 7.12.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Tekstuurit ja värit pinnan muodostajana. Yksityiskohta Miia Hukan teoksesta.
Tunne / Tekstiili -näyttely on osa Miia Hukan pro gradu -tutkielmaa, joka käsittelee tunnetilojen ilmaisua tekstiilitaiteen keinoin. Tutkielmassa on kerätty tietoa siitä, millaisia visuaalisia piirteitä yhdistetään tunnetiloihin viha, pelko ja häpeä. Aineiston avulla on luotu näyttelyssä olevat kolme tekstiilitaideteosta, jotka esittävät näitä tunteita. Näyttelyn kautta halutaan selvittää, pystyykö katsoja näkemään teoksissa siinä esitettävän tunnetilan. Miltä tunteet viha, pelko ja häpeä näyttävät?
Miia Hukka (TaK) on Lapin yliopiston, sisustus- ja tekstiilimuotoilun maisteriopiskelija. Hän inspiroituu erilaisista materiaaleista, tekstuureista ja väreistä. Hukkaa kiehtoo etsiä uudenlaisia yhdistelmiä materiaalien ja tekniikoiden kautta, luoden jopa jotain ennennäkemätöntä. Hukan tekstiilejä on ollut esillä Rovaniemellä muun muassa Lappia-talolla, Taigakorun liikkeessä, Galleria Valossa, Arktikum Caféssa ja kaupunginkirjastolla.
Lisätietoja:
Miia Hukka
mhukka(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Carita Sulkava ja Inkeri Kinnunen:
Kahden karanteeni
8.–17.12.2020
Avajaiset maanantaina 7.12.2020 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Yksityiskohta Inkeri Kinnusen teoksesta
Puhdistus. 2020. Valokuva.
Kahden karanteeni -näyttelyssä sukelletaan Inkeri Kinnusen ja Carita Sulkavan kokemukseen poikkeusajasta. Kinnunen ja Sulkava asuvat yhdessä, joten heidän karanteenikokemuksensa limittyvät toisiinsa. He ovat kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoita Lapin yliopistossa.
Kahden karanteeni on heidän toinen taidenäyttelynsä yhdessä.
Kaiken sulkeuduttua keväällä 2020 elinpiiri kapeni huomattavasti. Päivien välillä ei ollut suurta eroa: etäluentoja, kissan tyytyväistä kehräystä, maalausta ja äänikirjoja. Satunnaisia kävelyjä Arktikumin puistoon. Viikon jännittävin tapahtuma oli kaupassa käynti. Vieläkö on tomaattimurskaa ja vessapaperia jäljellä?

Yksityiskohta Carita Sulkavan teoksesta
Horros. 2020. Kuivapastelli paperille, 60 x 30 cm.
Kaksion seinien sisällä huomio kiinnittyi lähellä olevaan. Keittiön kaapista löytyvistä mausteista tuli taiteen tekemisen välineitä ja kukat piti kuivata, jotta jotain kukkien kauneudesta säilyisi niiden kuoleman jälkeenkin. Näyttelyteoksissa on käytetty erilaisia tekniikoita: valokuvausta, akryyliä kankaalle, kuivapastellia ja lasinpalasilla paperille painamista. Taide oli ja on edelleen korona-ajan jatkuessa keino käsitellä muutoksessa olevaa maailmaa.
Lisätietoja:
Inkeri Kinnunen
ikinnune(at)ulapland.fi
040 419 6816
Carita Sulkava
csulkava(at)ulapland.fi
044 276 9673
LY / TTK / LP