kekarainen_550px.jpg
Pertti Kekarainen: Ovi. Yksityiskohta näyttelyjulisteesta. Kuva: Pertti Kekarainen

Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan ja taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden näyttelyt Arktikumin gallerioissa

24.4.2017

Lapin yliopiston sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston 42. vieraileva taiteilija Pertti Kekarainen avaa näyttelynsä taiteiden tiedekunnan Galleria Valossa Arktikumissa keskiviikkona 26.4. klo 18. Samalla avautuvat myös kahden taiteiden tiedekunnan opiskelijan Jenni Hautamäen ja Timo Veikko Kinnusen näyttelyt Katve-gallerioissa. Pertti Kekarainen pitää kaikille avoimen taiteilijaluennon tiistaina 9.5. klo 9.30 taiteiden tiedekunnan Mauri-salissa. Lämpimästi tervetuloa niin avajaisiin kuin taiteilijaluentoakin kuuntelemaan!


Galleria Valo

Pertti Kekarainen: Ovi
27.4. – 28.5.2017
Avajaiset ke 26.4.2017 klo 18 – 20. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ti–su klo 10–18, vapaa pääsy.

Taiteilijaluento ti 9.5. klo 9.30 Mauri-salissa (F1027)
F-talo 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Pertti Kekaraisen näyttely on hakenut lähtökohtansa antiikin filosofi Platonilta. Platon (427–347 eaa.) esittää teoksessaan Valtio (514a–520a) kuuluisan luolavertauksen. Joukko ihmisiä on vangittuina luolan perälle ja heidän takanaan on tuli. Tulen edessä kulkevat hahmot heijastuvat luolan seinälle varjoina, jotka vangit näkevät. Myös vankien kuulemat äänet heijastuvat kaikuina luolan seinistä. Vangit ymmärtävät heijastumat todellisuutena, jota he eivät ole koskaan nähneet tai kuulleet. Epätosi on tosi, todellisuuden harhana ja heijastumana.

Ovi on kahden tilan väli, jossa taustalla oleva on edessä ja edessä oleva on taustalla – erilaisena totena, heijastumana ja tunteikkaana todellisuutena. Näyttelyn äänimaisemana toimivat Suomen perustuslain keskeisimmät ihmisten oikeuksiin kuuluvat artiklat. Artiklat koskevat perustuslakiemme suojeluun kuuluvia ihmisiä, mistä he ikinä tulevatkin. Osa äänistä on myös äänisorinaa, jossa elämme sitä huomaamatta.

Pertti Kekarainen piti edellisen näyttelynsä Galerie Robert Drees -galleriassa Saksan Hannoverissa osana kansainvälistä Suomi 100 vuotta -juhlaohjelmaa. Lapin yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevana taiteilijana hän haluaa sanoa kiitoksensa henkilöille Michael Jacobs, Paula Ingrén, Leila Lipiäinen, Päivi Eronen, Outi Goman, Otto Kekarainen-Aminof, Jonatas Serratti sekä Jarmo ja Juha Saitajoki.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi


Galleria Katve I

Jenni Hautamäki:
Do you understand what you are eating? / Ymmärrätkö, mitä syöt?
27.4. – 28.5.2017
Avajaiset ke 26.4.2017 klo 18 – 20. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ti–su klo 10–18, vapaa pääsy.

hautamaki_web.jpg
Jenni Hautamäki: Luomuruuan ja roskaruuan vertailu. 2017. Time lapse -valokuvaus.

Oletko miettinyt syömäsi ruuan laatua? Ymmärrätkö, mitä syöt? on tutkimuksellinen valokuvaproduktio, jossa verrataan luomuruuan ja roskaruuan hajoamisprosessia kolmen viikon aikana. Nyky-yhteiskunnassa vallitsevan terveyttä ja hyvinvointia korostavan trendin takia kuvaaja on produktiotyössään pohtinut ruuan merkitystä ja raaka-aineiden laadun eroavuuksien vaikutusta ihmisen hyvinvoinnille. Lisäksi kuvaaja on pohtinut ruokaan liittyvien valintojemme vaikutusta muun muassa roskaamiseen.

Tämä valokuvaproduktio on toteutettu siksi, että se herättäisi katsojissa ajatuksia ruuan merkityksestä ja vaikutuksesta sekä saisi heidät pohtimaan, mitä he itse syövät ja mikä vaikutus heidän ravinnollaan on heidän omaan terveyteensä.

Kuvat on kuvattu time lapse -tekniikalla, jossa kuva on otettu joka päivä samasta kohteesta, samasta paikasta ja samaan aikaan. Otetuista kuvista on voitu muodostaa aikajana, joka todentaa tutkittavaa ilmiötä. Kuvien yhteyteen kuvaaja on toteuttanut infografiikkaa prosessiin liittyen, jossa korostetaan hajoamisprosessin vaiheita ja muutoksia sekä produktion tutkimuksellisuutta.

Produktion kuvaaja Jenni Hautamäki on kolmannen vuoden graafisen suunnittelun ja valokuvauksen sivuaineen opiskelija. Hän on kiinnostunut tutkimustyöstä ja hänen graafinen osaamisensa näkyy näyttelyn infograafisessa muotokielessä.

Lisätietoja:
Jenni Hautamäki
jehautam(at)ulapland.fi


Galleria Katve II

Timo Veikko Kinnunen:
Rakkaudesta
27.4. – 28.5.2017
Avajaiset ke 26.4.2017 klo 18 – 20. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ti–su klo 10–18, vapaa pääsy.

kinnunen_web.jpg
Yksityiskohta näyttelyjulisteesta. Kuva: Timo Veikko Kinnunen

Rakkaudesta
on videomuotokuva kahdesta vanhuksesta ja heidän keskinäisestä rakkaudestaan. Teos pohtii sitä, mikä on loppujen lopuksi ihmisen elämässä tärkeää. Tämä noin kolmeminuuttinen videoteos on valmistunut vuonna 2016.

Timo Veikko Kinnunen (s. 1971) on Siikajoen Paavolassa asuva kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija Lapin yliopistossa. Häntä kiinnostaa taiteessaan ihmiset ja heidän sisäinen kauneutensa, sekä taiteen ilmaisuvoima kokemusten ja arvojen tulkkina. Videoteoksessa esiintyvät hänen appivanhempansa.

Lisätietoja:
Timo Veikko Kinnunen
timkinnu(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP