Uutiset 2002

YTK:n juhlaseminaarissa puhuttiin tieteen hegemoniakamppailusta, akateemisesta kapitalismista ja Lapin aluekehityksestä

11.9.2002

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan juhlaseminaarissa 11. 9. 2002 puhuivat emeritusprofessori Antti Eskola, dosentti Matti Heikkilä, professori Raimo Väyrynen ja professori Arto Haveri.

 Professori Raimo Väyrysen käsitteli puheenvuorossaan muiden muassa yhteiskuntatieteiden kansainvälistymistä, akateemista kapitalismia sekä yliopistohallinnon sidottua luonnetta.

 

(Kuvassa juhlaseminaarin yleisöä, oikeassa alakulmassa tiedekunnan dekaani Juha Panula.)

 

Raimo Väyrysen mukaan yhteiskuntatieteet ovat peruuttamattomasti murtautuneet ulos kansallisesta. Talouden ja kulttuurin syvenevän kansainvälistymisen vuoksi myös yliopistolaitos joutuu toimimaan uusissa olosuhteissa, jotka vaikuttavat sekä sen rahoituksen koostumukseen että eri tutkimustapojen arvostukseen. Lyhyesti sanottuna uusia vaatimuksia kohdistuu muun muassa tuloksellisuuteen, kurinalaisuuteen ja omarahoitukseen, joilla on taas vaikutuksia tutkimuksen suuntautumiseen ja sen tulosten käyttötapoihin, kiteytti Väyrynen.

Hän arvioi, että akateeminen kapitalismi on tullut yliopistoihin jäädäkseen. Markkinamallin leviäminen ei kuitenkaan välttämättä johda hänen mielestään kielteisiin seurauksiin yhtä vähän kuin talouden järjestäminen markkinaperiaatteen mukaan johtaa hyvinvointiyhteiskunnan kuihtumiseen. Pikemminkin markkinat ovat olleet yhdessä valtiollisen hyvinvointipolitiikan kanssa edellytyksenä nykyisen hyvinvointijärjestelmän perustamiselle.

Suomen nykyisen yliopistojärjestelmän ehkä keskeisimmäksi ongelmaksi Väyrynen nosti yliopistohallinnon sidotun luonteen. Vaikka yliopistot yhä enemmän toimivat markkinoilla, niin niillä ei ole oikeushenkilön asemaa eikä taloudellista autonomiaa. Asema valtion tilivirastona ei palvele yliopistojen nykyisiä tarpeita, koska se asettaa toimintamäärärahojen käytölle erilaisia esteitä, jotka haittaavat puolestaan niiden järkiperäistä ja pitkäjänteistä käyttöä. Voidaan jopa väittää, että varsinkin lääketieteen alalla tapahtuneet taloudelliset väärinkäytökset ovat olleet osaksi mahdollisia vanhentuneen taloudenpidon vuoksi, sanoi Väyrynen.

Tampereen yliopiston emeritusprofessori Antti Eskola käsitteli puheenvuorossaan tietoa ja tulkintahegemoniaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Eskolan mukaan toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa sosiologia kävi hegemoniakamppailua historiantutkimuksen kanssa. Tänään kamppailua käydään erityisesti siitä siirtyykö hegemoninen ote laajasti sivistyneille luonnontieteilijöille, filosofeille vai ehkä yhteiskuntatieteilijöille?

Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri käsitteli puheenvuorossaan Lapin aluekehitystä ja siihen vaikuttamista. Haverin mukaan Lapin aluekehitys on 1990 –luvun puolivälistä lähtien ollut poikkeuksellisen huolestuttavaa. Lapista poispäin suuntautuva muuttoliike on ollut voimakas, työllisyystilanne on pysynyt heikkona ja kuntien taloudellinen ahdinko on syventynyt. Huolimatta siitä, että muuttoliikkeestä kertovat tilastot ovat aivan viime aikoina osoittaneet käännettä hiukan positiivisempaan suuntaan, Lappi tyhjentyy edelleen kovaa vauhtia, eivätkä monet muutkaan aluekehityksen indikaattorit näytä hyviltä, totesi Haveri.

Antti Eskolan, Raimo Väyrysen ja Arto Haverin puheenvuorot löytyvät YTK:n 20-vuotisjuhlasivuilta kohdasta Puheet.

LaY/Viestintä/ot