Uutiset 2003
 

Yhteistyötä Herzenin yliopistoon valmistellaan

11.6.2003

Lapin yliopisto valmistelee uutta yhteistyösopimusta Pietarissa toimivan Herzenin valtiollisen pedagogisen yliopiston kanssa. Yhteistyö avaa uusia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia erityisesti taiteiden, mutta myös kasvatustieteiden aloille. Herzenin yliopistoa kiinnostaa lisäksi yhteistyö sosiaalityön alalta, aikuis- ja täydennyskoulutus, etäopetus sekä yliopiston hallinto ja kehittäminen.


Vararehtori Sergei M Shilov (keskellä) vieraili Lapin yliopistossa 2.6.2003 keskustelemassa yhteistyösopimukseen liittyvistä yksityiskohdista. Kuvassa myös prof. Kyösti Kurtakko (vas.) ja rehtori Esko Riepula.

206 vuotta vanha Herzenin yliopisto on yksi Venäjän johtavista pedagogisen alan yliopistoista. Perinteisen opettajankoulutuksen lisäksi Herzen kouluttaa opetuksen ammattilaisia myös koulutusta tukeviin tehtäviin kuten talouteen, hallintoon, oikeuskysymyksiin ja johtamiseen. Uutena aluevaltauksena Herzenin yliopisto aloitti viisi vuotta sitten ensimmäisenä Venäjällä koulujen turvallisuuteen keskittyvän koulutuksen.

- Koulujen turvallisuuteen paneutuvan koulutuksen aloittamista vastustettiin ja siihen suhtauduttiin aluksi hyvin skeptisesti, mutta sana on kiertänyt ja aihe kiinnostaa yhä enemmän muitakin yliopistoja, kertoo kansainvälisestä yhteistyöstä vastaava vararehtori Sergei M Shilov.

Herzenin yliopistossa on noin 20 000 opiskelijaa ja 1 500 professoria. Tiedekuntia yliopistossa on 24. Näiden lisäksi yliopistossa on kuusi tutkimuslaitosta, joista yksi sijaitsee Viipurissa. Herzen tekee yhteistyötä mm. Tampereen yliopiston kanssa ja FIRST-ohjelman puitteissa Jyväskylän, Joensuun ja Helsingin yliopistojen kanssa.

Opiskelija- ja tutkijavaihtoa koskeva yhteistyösopimus Lapin yliopiston kanssa allekirjoitettaneen syksyllä Pietarissa.

Teksti: LaY/Viestintä/ihk
Kuva: Mauri Pänttäjä