Taide ja muotoilu
Anniina-Jokitalo_Lokoisasti_web.jpg
Anniina Jokitalo: Lokoisasti. Yksityiskohta teoksesta. Sekatekniikka. 150 x 150 x 30 cm.

Yhteyksiä – kuvataidekasvatuksen yhteisnäyttely avautuu Arktikumissa

28.4.2023

Taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa avautuva kuvataidekasvatuksen Yhteyksiä-yhteisnäyttely kuljettaa suurten ja pienten kysymysten äärelle. Näyttelyn teema, yhteyksiä, on inspiroinut taiteilijoita tarkastelemaan ihmisen suhdetta itseensä, ympäristöönsä ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 3. toukokuuta klo 18!

Miten löytää yhteys omaan sisäiseen lapseen? Mitä yhteys tarkoitti koronarajoitusten aikaan ja mitä se tarkoittaa nyt? Minkälainen on yhteys ihmisen ja materian välillä? Entä jos yhteys katkeaa – voisiko uusia yhteyksiä muodostaa?

Näyttelykokonaisuus tutkii yhteyksien teemaa muun muassa maalauksen, valokuvan, sarjakuvan, installaation ja liikkuvan kuvan kautta. Teoksissa pohditaan esimerkiksi eri lajien välisiä kommunikaation keinoja, sekä nostetaan tarkastelun alle suorituskeskeisen yhteiskunnan katoavat luonnonvarat: uni, lepo sekä yhteys omaan kehoon ja mieleen. Osa teoksista mahdollistaa vuorovaikutuksen taiteen ja yleisön välillä.


Lea-Kinnunen_ala-siis-suutu_web.jpg
Lea Kinnunen: Älä siis suutu. Yksityiskohta teoksesta. Maalaus. 150 x 120 cm.


Tekijät ovat työstäneet teoksia osana Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssia. Vuoden aikana on pureuduttu prosessinomaiseen työskentelyyn ja pohdittu keinoja käsitellä ajankohtaisia aiheita taiteellisen työskentelyn ja yleisesti taiteen kautta. Teosten taustalla on muokkautuneita, jalostuneita sekä joskus jo hylättyjäkin ideoita, mutta myös uutta luovaa keskustelua ja yhdessä oppimista, eli yhteyksiä, toisin sanoen.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Veera Aaltonen, Liisa Ahola, Tessa Astre, Anniina Jokitalo, Erika Kaarlaakso, Emmi Kairenius, Matti-Pekka Karikko, Anni Keskipoikela, Hennakaisa Kinnunen, Lea Kinnunen, Kanerva Kivistö, Ruu Kumpulainen, Katariina Leinonen, Niklas Lepistö, Saara Leppeteläinen, Idamaria Pajala, Johannes Pekonen, Hanna Postma, Aleksi Remes, Milja Rummukainen, Regina Salmela, Matleena Seppänen, Riitta Sirkiä, Sara Teperi, Riina Tervo, Sirja-Erika Virpikari, Riikka Vuorijärvi ja Minna Äikäs

Opintojakson ohjaajina toimivat kuvataidekasvatuksen yliopisto-opettajat Juha Mytkäniemi ja Suvi Autio. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se soveltuu kaiken ikäisille.


Tessa-Astre_Sisentyma_web.jpg
Tessa Astre: Sisentymä. Yksityiskohta teoksesta. Videoteos ja installaatio. 150 x 150 x 150 cm.


Yhteyksiä
– Kuvataidekasvatuksen syventäviä taideproduktioita
4.5.–28.5.2023
Galleriat Valo, Katve I ja Katve II
Avajaiset ke 3.5.2023 klo 18

Arktikum, Pohjoisranta 4
Avoinna ti-su klo 10–18

Lisätietoja:
Juha Mytkäniemi, juha.mytkaniemi(at)ulapland.fi
Suvi Autio, suvi.autio(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP