Taide ja muotoilu
sonjapasanen_web.jpg
Sonja Pasasen teos Valon säleet -näyttelystä Galleria Hämärässä.

Yksityisen ja julkisen välisiä rajanvetoja, pohjoista valoa, soiden tarinoita, omakuvia ja urbaaneja tulkintoja saamelaisuudesta

17.10.2018

Syyskauden kolmas näyttelykokonaisuus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 22. lokakuuta klo 18–19.30. Henna Harmoinen pohdiskelee yksityisen ja julkisen välistä suhdetta valokuvateoksillaan Galleria Seinässä. Sonja Pasanen esittää päiväkirjamaisen tutkielman pohjoisen valon moninaisesta luonteesta valo- ja videokuvauksen keinoin Galleria Hämärässä. Taiteilijatrio Riitta Attila, Linda Sainio ja Anu Tossavaisen tarjoavat soiden halki kulkevan matkan taideperustaisen toimintatutkimuksen prosessiin Galleria Kilossa. Taiteilijaryhmä Joku muu, mikä? tekee ensiesittäytymisen omakuvanäyttelyllään Lyhty ja Kajo -gallerioissa. Tanja Joona ja Joonas Vola tarjoavat taiteellisia tulkintoja saamelaisuudesta urbaanissa ympäristössä valokuvauksen keinoin Galleria Kopiossa. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan F-talon uuteen näyttelytarjontaan!


Galleria Seinä

Henna Harmoinen: Merkit
23.10. – 8.11.2018
Avajaiset maanantaina 22.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


hennaharmoinen_web.jpg
Henna Harmoinen: otos Merkit -valokuvasarjasta. 2018.


Henna Harmoinen pohtii valokuvateoksissaan yksityisen ja julkisen välistä suhdetta.

Eletystä elämästämme jää ihoomme väliaikaisia ja pysyviä merkkejä. Joitain merkkejä esittelemme mielellämme muille, jotkut merkit taas haluamme peittää muiden katseilta. Näyttelyssä tarkastellaan, mitä uskallamme paljastaa itsestämme muille ihmisille. Uskallammeko näyttää mitä vain, vain jäämmekö yksin kokemustemme ja muistojemme kanssa?

Teokset ovat valomaalauksia, joissa kohde on valotettu LED-valolla pitkää suljinaikaa käyttäen.

– Idea käyttää kyseistä tekniikkaa tuli alun perin Kokeellisen ilmaisun tutkimusvälineitä -kurssilta, jolla osana kurssityötä kokeilin maalata valolla paljasta ihoa. Kokeilun tulos yllätti minut, minkä seurauksena päätin jatkaa tekniikan testausta, Harmoinen kertoo.

Näyttely on osa Henna Harmoisen valokuvauksen sivuaineen loppuproduktiota.

Lisätietoja:
Henna Harmoinen
hharmoin(at)ulapland.fi
+358 40 569 8425


Galleria Hämärä

Sonja Pasanen: Valon säleet
23.10. – 8.11.2018
Avajaiset maanantaina 22.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


sonjapasanen_web.jpg
Kuva: Sonja Pasanen


Sälekaihdin on ikkunaan asennettava verho, joka on valmistettu langoilla toisiinsa yhdistetyistä puu- tai metallisäleistä. Kääntämällä säleiden suuntaa verhoon liittyvän mekanismin avulla huoneen valoisuutta voi helposti säätää ja samalla rajoittaa auringon suoraa paistetta.

Sonja Pasanen valokuvasi usean kuukauden ajan kodissaan Rovaniemellä pohjoiseen valoon, sen määrään, kulmaan sekä sävyyn liittyvää kuvasarjaa. Kuvasarja on kronologisesti etenevä päiväkirjamainen tutkielma näiden valon eri tekijöiden muutoksista vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtuessa.

– Kun viettää samassa tilassa paljon aikaa itsekseen, ehtii tehdä tarkkoja havaintoja sekä oppia tuntemaan jopa seinillä etenevien varjojen ja valon luonteen erilaisina hetkinä, kertoo Pasanen taiteellisen työskentelynsä lähtökohdista.

Tätä kautta sarja kuvastaa pysähtyneisyyden, yksin olon ja yksin asumisen kokemusta kokonaan uudessa paikassa. Kokemusta uusien seinien sisältä, kun ei tiedä mitä pitäisi ajatella asioiden ollessa vielä vieraita – asuntoon paistavan valon luonnetta myöten.

– Valokuvista syntyi projekti, kun huomasin tarttuvani kameraan aina sälekaihdinten heittäessä aurinkoisina päivinä varjoja seinilleni, Pasanen kertoo.

Valokuvien lisäksi näyttelyyn kuuluu myös näitä kokemuksia avaava teksti sekä videoteos, jolla huoneisiin paistava säleinen valo liikkuu seinillä.

– Videon nopeutettu kuva kuvastaa kokemustani päivistä jolloin saatoin silminnähden havaita maapallon pyörimisliikkeen seinillä etenevien varjojen perusteella, Pasanen kuvailee.

Lisätietoja:
Sonja Pasanen
sopasane(at)ulapland.fi
+358 40 867 2852
Instagram: @shpasanen



Galleria Kilo

Riitta Attila, Linda Sainio ja Anu Tossavainen:
Suo parantaa: Laulumme
23.10. – 8.11.2018
Avajaiset maanantaina 22.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


suoparantaa_web.jpg
Otteita näyttelyn luontokuvista. Kuvakollaasi: Linda Sainio

Suo on suomalaista lähellä, vaikka ei houkuttelisikaan uljaudellaan tai mahtipontisuudellaan. Se on jäänyt metsien ja järvien tarinoiden varjoon, vaikka peittääkin kolmanneksen koko Suomen pinta-alasta. Unohdettu suo on luonnontuotteiden aarreaitta, kansantarinoiden ja loitsujen tyyssija sekä ympäristössä ja luonnossa tapahtuvan muutoksen varasto. Suon voi nähdä kuvastavan kerroksellisuudessaan myös ihmisen alitajuntaa.

Taiteilijat Riitta Attila, Linda Sainio ja Anu Tossavaisen haastattelivat alkuvuodesta 2018 viittä perinnehoitajaa, joiden mietteitä suohon, luontoon, parantamiseen ja hyvinvointiin liittyen he esittelivät Kuusamossa heinäkuussa 2018 järjestämässään Suo parantaa -näyttelyssä. Näyttelyn teemat nousivat yhteisöstä sekä perinnehoitajien suohon liittyvistä kertomuksista, aistimuksista ja kokemuksista.

Nyt käsillä oleva Suo parantaa: Laulumme -näyttely ilmentää Attilan, Sainion ja Tossavaisen läpikäymää taideperustaisen toimintatutkimuksen prosessia. Näyttely on kolmen taiteilijan tarina tästä kaikesta – heidän laulunsa täynnä dialogia perinnehoitajien ja ympäristön kanssa. Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä, installaatioista sekä suon elementeistä.

– Tämä on koko ajan mennyt eteenpäin erilaisten keskusteluiden, omien havaintojen ja reflektoinnin kautta. Itse asiassa me ollaan oivallettu, että yhä enemmän itse prosessi on kaiken keskiössä. Se ei ole tietty lopputulos, vaan koko taival luontokuvaprosessina. Kaikki lähtee liikkeelle yhteisöistä, jossa kaikki pyörivät symbioosissa keskenään. Ihminen ja luonto kuuluvat erottamattomasti yhteen ja käyvät kaikenlaista vuoropuhelua keskenään, kertovat taiteilijat yhteisestä matkastaan.

– Ja me ollaan muuten unohdettu, että opiskellaan. Me on vaan tehty ja oltu omassa kuplassa – ei me olla muistettu sitä enää, tokaisevat taiteilijat vielä lopuksi yhteen hengenvetoon.

Lisätietoja:
Riitta Attila, rattila(at)ulapland.fi
Linda Sainio, lsainio(at)ulapland.fi
Anu Tossavainen, atossava(at)ulapland.fi



Galleriat Lyhty ja Kajo

Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmä:
Kuka muu, muka?
23.10. – 8.11.2018
Avajaiset maanantaina 22.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


jokumuumika_web.jpg
Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmä esittäytyy.

Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmään kuuluvat Emilia Laatikainen, Ida Rusava, Veikko Mehtälä, Laura Tahvanainen, Anni Nuotio ja Katariina Haavisto. Kuka muu, muka? -näyttely on heidän ensiesiintymisensä, jossa he lähestyvät omakuva-teemaa eri näkökulmista.

– Kuka muu, muka? on meidän oma pieni, keskikokoinen tai suuri omakuvanäyttely. Näyttelyssämme on esillä installaatioita, maalauksia, piirustuksia sekä valokuvia, kertovat taiteilijaryhmän jäsenet.

– Musamaulla ei ole väliä. Tämä on taidetta.

Taiteilijaryhmän avainsanana on rohkeus. Jokainen ryhmän jäsen toteuttaa omaa taiteellista tekemistään toinen toistaan tukien.

Lisätietoja:
jokumuumika(at)gmail.com
Instagram: @jokumuumika



Galleria Kopio

Tanja Joona ja Joonas Vola: Staging Sámi in the City
23.10. – 29.11.2018
Avajaiset maanantaina 22.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


stagingsami_web.jpg
Joonas Vola: Gákti. Teos Staging Sámi in the City -näyttelystä.


Staging Sámi in the City -näyttely koostuu valokuvallisista teoksista, jotka ovat taiteellisia tulkintoja saamelaisuudesta urbaanissa ympäristössä. Näyttely ei ole kansantieteellinen tutkielma, vaan kokoelma lavastettuja tilanteita ja kuvallisia kertomuksia.

Kuvilla pyritään esittämään tieteellisessä keskustelussa vallitsevia ikonisia ja toisinaan stereotyyppisiä alkuperäiskansaisuuden esittämisen tapoja yhdistettynä arkielämään kaupungistuvassa maailmassa.

Staging Sámi in the City järjestetään osana 2014–2017 toteutettua Norjan tiedeakatemian rahoittamaa NUORGÁV -hanketta. Näyttelyllä tarjotaan hankkeelle kuvallista aineistoa tutkimustulosten esittämisen tueksi. Alkuperäinen idea näyttelyn järjestämisestä tuli näyttelyn tuottajalta tutkija Tanja Joonalta. Valokuvaamisen ja taiteellisen työn toteututuksesta vastasi Joonas Vola. Kuvien painatuksen on toteuttanut Mainostaso Oy Rovaniemeltä.

Lisätietoja:
Tanja Joona, tanja.joona(at)ulapland.fi
Joonas Vola, joonas.vola(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP