Taide ja muotoilu
Arctic Design Week 15 vuotta. Kuvassa viikon tunnus, tyylitelty musta-valko-keltainen pöllö.

Yliopiston muotoilun ja taiteen osaaminen laajasti esillä Arctic Design Weekillä 20.–26. maaliskuuta

13.3.2023

Lapin yliopiston muotoilun ja taiteen osaaminen on laajasti esillä 15. vuotta täyttävällä pohjoisella muotoiluviikolla Arctic Design Weekillä 20.–26. maaliskuuta. Mukana on muun muassa monipuolisia näyttelyitä, avoimia luentoja, seminaareja ja työpajoja sekä opiskelijoiden pop up -kauppa.

Arctic Design Week, tuolloin Rovaniemi Design Week, syntyi vuonna 2009 Rovaniemen kaupungin ja Lapin yliopiston yhteistyöalustaksi alueen elinkeinoille ja opiskelijoille. Nykyisin viikkoon kuuluvat niin erilaiset muotoilu- ja vaikuttajafoorumit, Arktista vimmaa -kaupunkifestivaali kuin muotoilun kauppa- ja kohtaamispaikka Ääri Design Market. Tänä vuonna pääteemana on Better future with Arctic Smartness: miten voimme muotoilla paremman tulevaisuuden hyödyntämällä arktista älyä.

Lapin yliopisto ja varsinkin taiteiden tiedekunta tuottaa viikolle laajasti monenlaista ohjelmaa. Tänä vuonna tarjolla on esimerkiksi monipuolisia näyttelyitä, avoimia luentoja, seminaareja ja työpajoja sekä opiskelijoiden pop up -kauppa. Tapahtumat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Avajaiset yliopistolla ja Arktikumin aukiolla

Viikon avajaisia vietetään kahdessa osassa maanantaina 20. maaliskuuta kello 18.00 alkaen yliopistolla ja kello 20.00 alkaen Arktikumin aukiolla. Yliopistolla ohjelmassa ovat näyttelyiden avajaiset taiteiden tiedekunnan seitsemässä galleriassa, viralliset ajavaissanat sekä Naamiotanssi-esitys. Avajaiset jatkuvat kello 20.00 Arktikumin ja Pilkkeen aukiolla yleisöavajaistapahtumalla, jossa ohjelmassa juhlallisuuksia, tarjoilua, muistelua ja Osmo Ikosen konsertti.

Seminaareja, luentoja ja työpajoja

Jo ennen virallisia viikon avajaisia yliopistolla tapahtuu. Viikon avaukseksi yliopistolla järjestetään vuosittainen taiteiden tiedekunnan alumniseminaari maanantaina 20. maaliskuuta kello 10.00–16.00. Taiteiden tiedekunnan eri koulutusohjelmista valmistuneet asiantuntijat kertovat, millaisille urapoluille opinnot Lapin yliopistossa voivat johdattaa. Tänä vuonna puhujina ovat yrittäjä ja suunnittelija Erika Reponen (Erika Reponen Art), start up -yrittäjä ja teollinen muotoilija Jarno Vehmas (Dobbelgänger Oy ja The Warming Surfaces Company Oy), UX/UI-lehtori Jenni Hautamäki (LAB-ammattikorkeakoulu) sekä vaatetussuunnittelija ja yrittäjä "Kissu" Pirjo Ailoranta. Lisäksi tilaisuuteen osallistuu Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2000 valmistunut graafikko Lasse Rantanen, joka on vastannut urallaan mm. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen sekä Suomen Kuvalehden ulkoasusta.

Maanantaina kello 17.00–20.00 yliopistollista osaamista on mukana myös Kenen ehdoilla kaupunkia rakennetaan? -seminaarissa (paikka: Santa's Hotel Santa Claus, Korkalonkatu 29). Rovaniemen kaupunkikeskusta ry:n, SAFAn ja Lapin Safan järjestämässä tapahtumassa pohditaan, mistä lähtökohdista kaupungin kehittäminen tapahtuu ja kenen ehdoilla. Yhtenä alustajana tilaisuudessa on valtioneuvoston oikeuskansleri Tuomas Pyösti, joka on Lapin yliopistosta valmistunut oikeustieteen tohtori (1999) ja Lapin yliopiston kunniatohtori. Lisäksi paneelikeskustelussa on mukana Lapin yliopiston matkailun kulttuuritutkimuksen professori Soile Veijola.

Tiistaina 21. maaliskuuta on kaksi avointa luentoa. Apulaisprofessori Hanna Wirman Kööpenhaminan IT-yliopistosta pitää avoimen luennon otsikolla Pelit ja kestävä kehitys: Kriittisestä designista hyötypeleihin, kello 13–16. Luento käsittelee sitä, miten erilaiset kriittiset pelisuunnittelumenetelmät voivat auttaa sekä nykypelien analyysissä että uusien kehittämisessä. Esimerkkeinä luento käyttää pelejä, joilla on koettu olevan mahdollisuus vaikuttaa erinäisiin kestävän kehityksen osa-alueisiin ja niihin liittyvään tiedostamiseen. Hanna Wirman valmistui Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin ja NetCom-maisteriohjelmista 2005. Tällä hetkellä hän on pelien ja pelisuunnittelun apulaisprofessori (Associate Professor) sekä pelikoulutusohjelman vetäjä Kööpenhaminan IT-yliopistossa sekä kansainvälisen Digital Games Research Associationin presidentti.

Professori Jenny Bergström (HMKW University of Applied Sciences) puolestaan luennoi muotoiluajatteluun ja materiaaleihin liittyvästä tutkimuksestaan ja työstään tiistaina 21. maaliskuuta kello 15.00–16.00. Luento on englanniksi, ja siihen on mahdollista osallistua myös etänä.

Tiistaina ja keskiviikkona 21.–22. maaliskuuta on mahdollisuus osallistua käyttäjäkokemuksen tutkimusryhmän järjestämään muotoilutyöpajaan älykotien tulevaisuudesta. Työpajan vetävät Heiko Müller ja Mikolaj Wozniak Universität Oldenburgista Saksasta. Paikkoja on rajoitetusti, joten muista ennakkoilmoittautua: lisätiedot löydät tapahtumatiedosta.

Opiskelijoilla on myös mahdollisuus osallistua kaikkiin Arctic Design Weekin foorumeihin ja seminaareihin veloituksetta (opiskelijakortti mukaan). Tarjolla on useita osallistavia asiantuntijaseminaareja ja teemallisia workshopeja yrittäjille, muotoilijoille ja kulttuurialan toimijoille sekä opiskelijoille. Katso kaikki foorumit ja seminaarit

Mediatiede 30+ -juhlat: esitelmiä sekä video- ja elokuvanäytös

Torstaina 23. maaliskuuta on vuorossa Mediatiede 30+ -juhlat. Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta on kolmen vuosikymmenen aikana valmistunut satoja taiteen kandidaatteja ja maistereita, ja lisäksi toistakymmentä tohtoria suomalaiseen kulttuurielämään. Koulutusohjelma juhlistaa tasavuosikymmeniä juhlatapahtumalla ja yleisönäytöksellä.

Kello 12.00–14.00 juhlatapahtuman teemana ovat poliittiset pelit ja pelisuunnittelu. Kööpenhaminan IT-yliopiston apulaisprofessori Hanna Wirman esitelmöi poliittisista peleistä protestiliikkeen aktoreina pelisuunnittelun näkökulmasta ja lisäksi kuullaan professori Mauri Ylä-Kotolan ja lehtori Seppo Kuivakarin puheenvuorot.

Kello 15.00 alkaa kaksituntinen video- ja elokuvanäytös Kamera – Käy! BioRexissä. Koulutusohjelma esittää viime vuosien parhaita video- ja elokuvatuotantoja opiskelijoilta ja henkilökunnalta. Näytös pitää sisällään mm. musiikkivideoita ja dokumentti-, fiktio-, tanssi- ja animaatioelokuvia.

Teollisen muotoilun showroom ja eri alojen näyttelyitä

Yliopistolaisen taidetta ja muotoiluosaamista on nähtävillä Arctic Design Weekin ajan useissa näyttelyissä yliopistolla ja kaupungilla.

Yksityiskohta kokeilevaa värjäystä ja kudontaa yhdistävästä tekstiiliteoksesta. Milja Rummukainen ja Emma Dumasdelage, 2022. Kuva: Ritva Jääskeläinen.
Kokeilevaa värjäystä ja kudontaa yhdistävä tekstiiliteos. Milja Rummukainen ja Emma Dumasdelage, 2022. Kuva: Ritva Jääskeläinen.

Muotia ja tekstiilitaidetta -näyttely tuo esille muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman opiskelijoiden osaamista. Näyttely kokoaa yhteen kokeilevaa värjäystä ja kudontaa tekstiilitaiteen sivuaineesta, tutkimuksellisia konsepteja Kestävä suunnittelu -opintojaksolta, yritysyhteistyössä K&H Annala Oy:lle suunniteltuja villahuopia sekä itsenäisenä produktiona toteutettua pukutaidetta. Näyttely avautuu 20. maaliskuuta kello 12.00 ja on esillä Lappia-talon ala-aulassa (Jorma Eton tie 8a) 13. huhtikuuta saakka maanantaista lauantaihin kello 12.00–18.00.

Read-näyttelyn logo, jossa on viisi erikokoista ja -väristä neliötä osittain päällekkäin ja yhden neliön päällä teksti Read.

Read (Research, Art and Design) 2023 -muotoilunäyttely kokoaa yhteen taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoiden sekä tiedekunnasta valmistuneiden osaamista paremman tulevaisuuden teemojen parissa. Esillä on erilaisia muotoilu- ja tutkimusprosesseja sekä pitkäikäistä ja innovatiivista muotoilua. Näyttely avautuu yliopiston Hämärä- ja Seinä-gallerioissa maanantaina 20.3. kello 18.00 ja se on nähtävillä 5. huhtikuuta saakka.

Teollisen muotoilun showroomissa puolestaan on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan teollisen muotoilun koulutusohjelman toimintaan, teollisen muotoilualan monipuolisuuteen sekä opiskelijatyönäytteisiin. Näyttelyssä on esillä muun muassa kursseilla toteutettuja tuotekonsepteja lasimuotoilusta teollisuuden sarjatuotteisiin. Paikalla on henkilökuntaa ja opiskelijoita kertomassa muotoilun opiskelusta, yritysyhteistyömahdollisuuksista sekä hanke- ja tutkimustoiminnasta, tervetuloa keskustelemaan! Näyttely esittelee myös koulutusohjelmassa käytössä olevia pikamalliteknologioita, joita hyödynnetään nykyaikaisessa tuotekehityksessä. Showroom on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin 22.–26. maaliskuuta kello 10.00–17.00 Sampokeskuksessa (Maakuntakatu 29–31 A).

Osana showroomia on myös Yhteistyöterveisin Arctic Smart Future Technologies -näyttely, jossa neljä lappilaista oppilaitosta esittelee oppilaitosyhteistyönä toteutuneita yrityspilotteja. Pilotteihin osallistuneet yritykset edustavat eri aloja Lapin maakunnassa.

Showroomissa on myös esillä perjantaista sunnuntaihin 24.–26. maaliskuuta Jäätävää lasia – mielikuvia arktisesta lasimuotoilusta -näyttely. Näyttelyssä on esillä arktisen lasimuotoilun tuotteita, joilla otetaan kantaa ajankohtaisiin pohjoisten alueiden teemoihin. Herkät lasituotteet rikkovat rohkeasti perinteisiä mielikuvia arktisesta lasista ja visioivat tulevaa. Näyttelyssä tuodaan esille lappilaista lasimuotoilua sekä arvokasta lasinpuhallustaitoa. Kantaaottavat lasituotteet on puhallettu Nuutajärven lasikylässä yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa.

Palkintoja ja kilpailuja

Arctic Design Weekillä jaetaan vuosittain myös muotoilupalkintoja, joista yksi on Vuoden arktisen muotoilun opiskelija. Palkinto myönnetään Lapin yliopiston muotoiluopiskelijalle, jonka osaaminen on tuottanut uusia ja erityisiä oivalluksia muotoilun alueelle ja jonka asenne ja toiminta vievät muotoilua eteenpäin alueella. Ehdolla on viisi yliopiston opiskelijaa. Palkinto jaetaan torstaina 23. maaliskuuta Korundissa Arctic Design Awards Night -tapahtumassa.

Samassa tilaisuudessa kanadalainen BRP Inc. julkistaa jo viidennen muotoilukilpailunsa tulokset. Arktisten alueiden teollisen muotoilun opiskelijoille suunnatun kilpailun 10 finalistin joukossa on Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija Juuso Kiviniemi.

Opiskelijatuotteita myynnissä ja muotinäytöksessä

Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijoiden omia taide- ja muotoilutuotteita on myynnissä osana ÄÄRI Design Market -tapahtumaa Rovaniemen kaupungintalolla (Hallituskatu 7) lauantaina ja sunnuntaina 25.–26. maaliskuuta kello 10–17. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Arctic Design Weekin päättää sunnuntaina 26. maaliskuuta muoti- ja musiikkitapahtuma Attention! Fashion & Music Event for Peace. Arctic Fashion Show -näytöksissä on mukana myös taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden mallistoja. Tapahtuma alkaa Lordi-aukiolla (Maakuntakatu 29–31) kello 18.00, ja siihen on vapaa pääsy.