Arktikumin edustan saaressa toteutetaan ympäristötaiteen työpaja 12.–14.9. Taidetta tekevät juuri opintonsa aloittaneet Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat.
Työpajan teemaksi on valittu uitto- ja sahaperinne, koska alueella on toiminut 1900-luvun alussa Vikmanin saha. Puutavaran uitto Ounas- ja Kemijokea myöten Kemiin päättyi 1993.
Viime syksynä Lapin yliopiston taideopiskelijat tekivät saaressa arktisen alueen esineistöä suurina pajuveistoksina. Uitto-teemaa aloitettiin jo keväällä puu- ja pajuteoksin. Myös tämän syksyn työpajassa työstetään pajusta teemaan liittyviä veistoksia.
Työpajan ohjaajina toimivat yliopisto-opettaja Antti Stöckell ja kuvataidekasvatuksen opiskelija Niina Aitto-oja. Aitto-oja työstää aiheeseen liittyen pro gradu -tutkielmaansa, jonka tarkoituksena on kehittää Arktikumin ulkoaluetta oppimisympäristönä yhteisöllisesti pedagogisten ja osaksi toiminnallisten ympäristötaideteosten avulla.

Viime vuoden syksyllä opiskelijat tutustuivat Arktisen keskuksen tiedekeskuksen näyttelyyn ja valitsivat arktisen alueen esineitä, jotka toteuttivat pajuveistoksina. Kuvassa on tekeillä saamelaisten komsion muotoa mukaileva teos. Kuva: Antti Stöckell

Teoksen lähtökohtana ovat olleet eskimoiden niin sanotut rakolasit eli kapeilla silmäraoilla oleva puukappale, joka toimii arktisina aurinkolaseina. Kuva: Antti Stöckell
Lisätietoja:
Kuvataiteilija ja yliopisto-opettaja Antti Stöckell, p. 040 4844408, antti.stockell(at)ulapland.fi
LaY/AK/ML