Kasvatus- ja opetusala
 
Tiina-Kaisa Niva. Kuva: Kimmo Pallari / Roifoto

Yrittäjäluonne ja taiteilijasielu

7.12.2016

Tiina-Kaisa Niva on työskennellyt teatterin, konsultoinnin, opettamisen, projektinjohtamisen ja kiinteistönvälityksen parissa.

Paikoilleen hän ei aio jämähtää koskaan. Niva aloitti opinnot Lapin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa vuonna 2000 ja valmistui myöhemmin maisteriksi pääaineena mediakasvatuspainotteinen luokanopettajakoulutus.

– Opiskeluajoilta mieleen jäivät erityisesti opiskelukaverit, joiden kanssa tuli pidettyä tiiviisti yhtä koko viiden vuoden ajan, sekä gradun työstäminen itseä kiinnostavasta aiheesta.

Valmistuttuaan Niva ehti toimia viisi vuotta opettajana ennen kuin jäi päätoimiseksi yrittäjäksi. Opettajan työ alkoi tuntua liian tasaiselta ja etenemismahdollisuudet tuntuivat puuttuvan. Opettajan työn ohella hän teki tästäkin syystä liian paljon muuta.

Burnoutin seurauksena Niva pysähtyi miettimään, mitä oikein haluaa tehdä ja mitkä asiat johtivat loppuunpalamiseen.

– Opettajan töiden jälkeen toimin muutaman vuoden päätoimisesti kouluttajana ja konsulttina. Tämän lisäksi työskentelin pitkäaikaisen harrastukseni teatterin parissa.

Muutaman vuoden Niva toimi myös projektipäällikkönä ESR-hankkeessa Lapin opiston koulutus- ja kehittämispalveluissa. Koulutuspuolen ja taiteen yhdistäminen kiinnosti, mutta kahdeksasta neljään kestävä työ ei.

– Kyllä siinä kävi niin, että impulsiivinen taitelijaluonne oli voimakkaampi.

Lopetettuaan projektipäällikön työt Niva ideoi, että tulevassa työssä ei saa olla kellokorttia ja työn tulisi olla yksityisellä sektorilla. Lisäksi tuleva työ voisi liittyä myyntiin ja markkinointiin. Eräänä päivänä kohtalo puuttui peliin, kun nykyinen työnantaja kysyi lounasravintolassa, milloin Niva voisi aloittaa työt.

Viime keväänä Niva valmistui kiinteistönvälittäjäksi ja työskentelee tällä hetkellä Rovaniemen Kodit Oy LKV:ssä. Tyypillistä työpäivää kiinteistövälittäjän ammatissa ei ole, mikä onkin yksi ammatin parhaimmista puolista.

– Minulle sopii hyvin, että työtä oppii tekemisen kautta, sillä olen parhaimmillani, kun opin tekemällä ja haastamalla itseni. En tunne, että olisin jämähtänyt paikoilleni.

Tiina-Kaisa Niva
Kiinteistönvälittäjä
• on syntynyt 1978 Pellossa.
• aloitti opinnot Lapin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnassa 2000.
• valmistui kasvatustieteiden maisteriksi 2005.
• toimii kiinteistövälittäjänä Rovaniemen Kodit Oy LKV:ssä.
• harrastaa ruuanlaittoa ja liikuntaa.

Teksti: Johan-Eerik Kukko
Kuva: Kimmo Pallari / Roifoto