Rovaniemi Design Week saa tänä vuonna vilkkaan tapahtumakeskuksen Arktikumin ja Tiedekeskus Pilkkeen alueelle, jossa koko viikon ajan on tarjolla näyttelyitä, seminaareja ja erilaisia tapahtumia. Teemalla Arctic Lives – Arktista elämää vietettävä muotoiluviikko alkaa 18. helmikuuta.
Maailman pohjoisimman muotoiluviikon avajaisia juhlitaan maanantaina 18. helmikuuta kello 18 arktisella tapahtuma-areenalla, joka syntyy Arktikumin ja Pilkkeen väliselle aukealle lumesta ja jäästä. Lumiseen katsomoon mahtuu noin 300–400 henkilöä. Tunnelmaa lumiympäristöön luovat muun muassa mediaprojisoinnit ja valoteokset.
Avajaisiltana Arktikumissa avaa ovensa myös yksi viikon päätapahtumista, Kamina-muotoilunäyttely, joka esittelee pohjoisen vahvaa muotoiluosaamista. Olennaisessa osassa ovat yritykset, mutta esille pääsevät myös rovaniemeläiset muotoilijat ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat. Aikaisemmilta muotoiluviikoilta tutuksi tullut Designputiikki avautuu niin ikään Arktikumin tiloissa.
Koko viikon ajan on vapaa pääsy designviikon näyttelyihin sekä valtaosaan muotoiluviikon tapahtumista. Yleisö pääsee maksuttomasti ihmettelemään myös Pilkkeen mielenkiintoista biotaidenäyttelyä, jossa on esillä ruoveteläisen biologian lehtori Yrjö Makkosen valmistamia mikrobiologia-aiheisia ryijyjä.
– Saamme viikon ajaksi Rovaniemelle esille myös Suomen johtavan muotoilupalkinnon Fennia Pricen kärkikolmikon sekä suoraan Berliinistä Arctisches Design -näyttelykokonaisuuden, kertoo muotoiluviikon tuottaja Julius Oförsagd Rovaniemen Kehitys Oy:stä.
Yksi viikon odotetuimmista hetkistä koetaan lauantai-iltana, kun Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan koulutusalojen upeat Lumotion-muotinäytökset esitetään jää- ja lumiympäristössä. Luvassa on kaksi näytöstä.
Tämän vuoden erikoisuuksia ovat perjantai-illan paperivaatemuotia esittelevä Hanji Fashion Show Koreasta sekä metsän keskellä koettava Ponsse-baletti tanssivine metsäkoneineen. Viikkoon mahtuu ensimmäisen kerran jopa uudella tavalla muotoiltuja moottorikelkkasafareita.
Yrittäjille, tutkijoille ja muotoilijoille järjestetään maksuton, kaksipäiväinen seminaarikokonaisuus torstaina ja perjantaina. Arctic Lives -seminaari pureutuu arktisuuteen kylmätestauksen, vaatetuksen, lumi- ja jäärakentamisen, matkailun ja palvelumuotoilun, kansainvälistymisen, kestävän muotoilun sekä yhteiskunnallisuuden näkökulmista. Luvassa on puheenvuoroja muotoilualan huippuosaajilta ympäri maailmaa, esimerkiksi kestävän kehityksen kärkinimi John Thackara ja japanilainen muotoilija Hikaru Yamaguchi.
Rovaniemi Design Weekin päätteeksi muotoiluviikon vieraat ja kaikki kaupunkilaiset kutsutaan perinteisesti Designbrunssille. Tänä vuonna lappilaisista herkuista nautiskellaan leppoisasti Lauri-talon pirtissä.
Poimintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan osaamisesta Rovaniemi Design Weekillä
•
Lumotion Design Show lauantaina 23. helmikuuta esittelee taiteiden tiedekunnan muotoilualojen osaamista. Muotoilualojen yhteinen näytössuunnitteluryhmä tuottaa näytöksen Pilkkeen ja Arktikumin yhteiselle piha-alueelle. Show’n tapahtumapaikkana olevan lumi- ja jääympäristön toteuttaa taiteiden tiedekunnan hallinnoima Lapland Snow Design – Lapin lumiosaaminen vientituotteeksi -hanke yhteistyössä hankkeen yritysten ja muotoiluopiskelijoiden kanssa.
•
Kamina – Arktisen muotoilun näyttelyssä ja Designputiikissa Arktikumissa ja Pilkkeesssä on esillä yliopiston muotoiluopiskelijoiden ja alan yrittäjien osaamista. Näyttelysuunnittelusta ja graafisesta ilmeestä vastaa Ulla Eton ohjaama taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun opiskelijoiden työryhmä. Näyttelyn ja Designputiikin tuottaa Rovaniemen Kehitys Oy:n ja Lapin yliopiston yhteinen WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke. Avoinna ma–su 18.–24. helmikuuta, vapaa pääsy.
• Berliinissä esillä ollut
Arktista muotoilua -näyttely nähdään osana viikon ohjelmaa. Näyttely esittelee valokuvia taiteiden tiedekunnan opiskelijoilta, joiden tehtävänä oli kiteyttää valokuvateoksessa napapiirillä toimivien yritysten suhdetta arktiseen luontoon. Näyttelyn on kuratoinut ja tuottanut Tahkokallio Design+ yhteistyössä
WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hankkeen, osallistuvien yritysten ja Suomen
Saksan-Instituutin kanssa. Avoinna ma–su 18.–24. helmikuuta Tiedekeskus Pilkkeessä.
• Kaksipäiväisessä
Arctic Lives -seminaarikokonaisuudessa 21.–22. helmikuuta Arktikumissa on alustajina ja teemaryhmien vetäjinä Lapin yliopiston palvelumuotoilun, arktisen muotoilun, arktisen yhteisöllisyyden ja kylmävaatetuksen osaajia. WDC2012 Helsinki–Rovaniemi ja Lapland Snow Design -hankkeet ovat
mukana tuottamassa seminaariohjelmaa: WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke
mm. tuottaa seminaarin John Thackaran. Seminaariin vapaa pääsy. Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen.
•
Palvelumuotoilun työpajoissa taiteiden tiedekunnan Design Mangement -kurssille osallistuvat muotoiluopiskelijat kehittävät yritysten liiketoimintaa designviikon aikana. Työpajat järjestää WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke.
• Hotel Santa Clausissa työpajaillaan
Living Labin merkeissä tiistaina 19. helmikuuta professori Satu Miettisen johdolla.
• Viikon aikana toteutetaan
lumen- ja jäänveistoon liittyvä työpaja Lapin yliopiston sidosryhmien kanssa sekä mm. Snow and Media Expression -kurssi Lapin yliopiston opiskelijoille.
•
Designkävelyt johdattavat kaupunkilaisia ja muita osallistujia Kamina-näyttelyyn ja putiikkiin. Designkävelyt tuottaa WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke.
Rovaniemi Design Weekin järjestää Rovaniemen Kehitys Oy yhteistyössä
Lapin yliopiston, WDC Helsinki–Rovaniemi -hankkeen, Arctic Powerin ja
Rovaniemen ammattikorkeakoulun, Lapland Snow Design -hankkeen,
Unelmatehdas-hankkeen, LEOn sekä Tiedekeskus Pilkkeen ja Arktikumin
kanssa.
Lisätietoja:
Julius Oförsagd, Rovaniemi Design Weekin tuottaja, Rovaniemen Kehitys Oy
P. 040 562 5590 julius.oforsagd (at) rovaniemi.fi
www.rovaniemidesignweek.fi