Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Timo Koivurova toimi vastaväittäjänä väitöskirjassa, jossa tutkitaan Norjan vaikutusvaltaa Euroopan unionin politiikkaan.
Njord Wegge tutkii väitöskirjassaan, miten Norja, pieni EU:n ulkopuolella oleva valtio, on pystynyt monella tavalla vaikuttamaan isomman poliittisen toimijan politiikkaan. Norja ei ole EU:n jäsenvaltio, mutta on EU:n sääntelyn piirissä Euroopan talousaluejärjestelyn kautta (Euroopan vapaakauppajärjestön EFTAn jäsenenä).
Wegge tarkastelee artikkeliväitöskirjassaan erityisesti Norjan vaikutusta EU:n yhdentyvään meripolitiikkaan ja arktiseen politiikkaan.
– Haastatteluihin perustuva tutkimus siitä, miten Norja pystyi vaikuttamaan EU:n hyljetuotteiden tuontikieltoon, on mielenkiintoinen, tutkimusprofessori Timo Koivurova arvioi.
Wegge osoittaa, että Norja pystyi ensi alkuun vaikuttamaan EU:n komissiossa tapahtuneeseen hyljepolitiikan valmisteluun. Tässä vaiheessa asiaa tutkittiin tieteelliseltä kannalta: olivatko hylkeet uhanalaisia. Eläinsuojelun näkökulmasta oli tärkeää varmistaa, ettei käytössä ole tappomenetelmiä, jotka pitkittävät eläinten kärsimystä. Kun asia eteni Euroopan parlamenttiin, suuret eläinsuojelujärjestöt pystyivät vaikuttamaan asian käsittelyyn ja asian valmistelun logiikka muuttui: nyt oli kyseessä jo se, miksi hylkeitä yleensä tarvitsee enää pyytää.
– Wegge osoittaa hyvin, että asian ensimmäisessä vaiheessa norjalaiset pystyivät vaikuttamaan komission valmisteluun, koska tieteellisellä tiedolla oli merkitystä. Toisessa vaiheessa tieteellinen tieto ei enää vaikuttanut, koska asian käsittely oli jo politisoitunut, Koivurova sanoo.
Tämä uusi tutkimus sijoittuu tutkimukselliseen perinteeseen, jossa tutkitaan pienten valtioiden mahdollisuutta vaikuttaa kansainväliseen politiikkaan yleensä ja isompien valtioiden toimintaan erityisesti. Suomi on ollut edelläkävijä tässä tutkimusperinteessä. Suomessa on esimerkiksi tutkittu, miten pieni jäsenvaltio Suomi pystyi ajamaan pohjoisen ulottuvuuden EU:n politiikaksi.
Njord Weggen väitöstilaisuus järjestettiin 10. syyskuuta 2013 Tromssan yliopistossa Norjassa.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori
Timo Koivurova
Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
Puhelin 040 551 9522
Sähköposti: etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi