Tutkimuksen tietoaineistot (TTA) -hankkeessa on laadittu Datanhallinnan opas apuvälineeksi tutkijoille ja kaikille datanhallinnasta kiinnostuneille.
Tutkimusdatan hallinta on sen miettimistä, miten ja missä tutkimuksen kenties arvokkainta osaa - dataa - säilytetään ja julkaistaan, kuka sen omistaa sekä miten datasta ja sen olemassaolosta kerrotaan muille.
Tutkimusdatan hyöty tulevalle tutkimukselle voidaan taata vain huolehtimalla siitä, että tiedot aineistoista eivät häviä alkuperäisten tutkijoiden siirtyessä esimerkiksi muihin tehtäviin. Siksi jo tutkimusprosessin alusta lähtien tulisi miettiä tutkimusaineistojen elinkaarta ja jatkokäytön mahdollistamista. Datanhallinnan huolellinen suunnittelu on ensimmäinen askel kohti avointa tiedettä sekä helposti tieteen ja yhteiskunnan hyödynnettävissä olevaa tutkimusdataa.
Datanhallinnan oppaaseen on koottu datanhallinnan keskeisimmät osa-alueet, jotka jokaisen tutkijan olisi hyvä ottaa huomioon. Tutkijan avuksi on laadittu datanhallinnan suunnittelun muistilista, jonka lisäksi opas sisältää taustatietoa mm. tutkimusprosessista ja olemassa olevista palveluista.
Esimerkiksi Tutkimuseettisen neuvottelukunta on antanut ohjeet hyvään tieteelliseen käytäntöön, johon kuuluu muun muassa eettisesti kestävien tiedonhankintamenetelmien käyttö, tutkimusryhmän jäsenten aseman, oikeuksien ja vastuiden määrittely sekä tutkimustulosten omistajuuden ja aineistojen säilytyksen suunnittelu tutkimusprosessin alussa. Myös rahoittajat, kuten Suomen Akatemia ja Tekes, ovat alkaneet edellyttää tutkimusdatan hallintasuunnitelman laatimista osana rahoitushakemuksen liitteenä olevaa tutkimussuunnitelmaa.
Opas löytyy verkosta: www.tdata.fi/tutkimusdatan-hallinta
LaY/Viestintä/OT