Uutiset 2013

Luento ja keskustelua alkuperäiskansojen ekologisesta perinnetiedosta

21.3.2013

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen antropologian tutkimusryhmä järjestää seminaarin alkuperäiskansojen ekologisesta perinnetiedosta lauantaina 6. huhtikuuta 2013 klo 12 Arktikumissa Rovaniemellä.

Seminaarissa alustaa professori Julie Cruikshank University of British Columbia -yliopistosta Kanadasta englanninkielisellä luennolla “Are glaciers‘ good to think with?”. Professori Cruikshank on saanut useita korkea-arvoisia tunnustuksia uraa uurtavasta työstään Kanadan alkuperäiskansojen suullisen historian parissa.

– Viimeisen vuosikymmenen aikana termit alkuperäiskansa ja tieto ovat molemmat tulleet kiistanalaisiksi kansainvälisesti ja paikallisesti. Kysymykseni ovat: Mitä ei tunnisteta tiedoksi vallitsevissa järjestelmissä? Mitä menetetään, kun Kanadassa paikallinen perinnetieto irrotetaan kontekstistaan ja muunnetaan sopimaan tieteen, politiikan ja hallinnon vaatimuksiin? Miten ja kuka tätä tietoa käyttää ja mitkä ovat seuraukset, kun osia tiedosta kehitetään teoreettisesti julkisilla ja poliittisilla foorumeilla eri puolella maailmaa? kysyy professori emerita Julie Cruikshank.

Ekologinen perinnetieto (traditional ecological knowledge) on käsite, joka kuvaa alkuperäiskansojen tietämystä luonnosta ja heidän kulttuuristaan. Tämä tieto siirtyy usein perimätietona sukupolvelta toiselle joko suullisesta tai kirjallisesti. Viime vuosina perinnetietoa on pyritty käyttämään yhdessä tieteellisen tiedon kanssa arktisen alueen kansoja ja luontoa koskevassa tutkimus- ja suojelutyössä.

Seminaarin jälkeen Orhelia-hanke toivottaa kaikki osallistujat jatkamaan keskustelua arktisen grillauksen merkeissä laavulla.

Tietoa luennoitsijasta:
Dr Julie Cruikshank on professori emerita University of British Columbia -yliopistosta Kanadasta.

Hän on tarkastellut tutkimuksissaan suullista perinnetietoa, erityisesti erilaisten tiedon muotojen suhdetta. Viime aikoina professori Cruikshank on tutkinut historiallisia ja nykyaikaisia ympäristötieteen ja suullisen perinnetiedon kohtaamisia äskettäin nimetyssä maailmanperintökohteessa, joka kattaa osia Yukonin erämaista, luoteisosan British Columbiaa ja Alaskaa. Hänen vuonna 2005 julkaistu kirjansa “Do Glaciers Listen? Local Knowledge, Colonial Encounters, and Social Imagination” on palkittu useita kertoja, muun muassa Columbian yliopiston, antropologijärjestön ja Kanadan historioitsijoiden palkinnoilla.

Vuonna 2012 tohtori Cruikshank sai korkeimman Kanadan kansalaiselle myönnettävän kunniamerkin, Order of Canadan työstään alkuperäiskansojen suullisen historian dokumentoinnista Pohjois-Kanadassa.

Lisätietoja:
Erikoistutkija, tohtori Anna Stammler-Gossmann
Sosiaaliantropologia
P. +358 400 882 065
astammle (at) ulapland.fi

LaY/AK/JL