Uutiset 2013

Työn sisältö ja työn saamisen tapa vaikuttavat työtyytyväisyyteen

2.12.2013

Lapin yliopisto osallistui Paltamon työllistämiskokeiluun osatutkimuksella, jossa tutkittiin 25–50-vuotiaiden kokemuksellista hyvinvointia. Tutkimuksen tekivät professori Asko Suikkasen, tutkija Marika Kunnari ja tutkija Anne Kutin.

25–50-vuotiaiden kokemaa hyvinvointia tarkasteltiin työn ja toimeentulon, asumisen ja elinympäristön, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan sekä terveyden näkökulmista. Tutkimuksen tavoitteena oli nostaa esille erilaisten hyvinvointiin liittyvien toimenpiteiden vaikutusta hyvinvoinnin kokemukseen sekä eri vertailuryhmien välisiä eroja. Vertailuryhminä Paltamon työllistämismallissa mukana oleville ihmisille toimivat 25–50-vuotiaat työttömät sekä Paltamon työlliset.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet Paltamon 25–50-vuotiaista työllistetyistä koki, että heidän hyvinvointinsa ei parantunut kokeilun aikana. Toki tutkituilla oli myös myönteisiä kokemuksia. Paltamon malliin työllistettyjen kokemukset työstä ja palkasta vaihtelivatkin suuresti: lähes kolmasosa malliin työllistetyistä vastaajista oli tyytymätön työnsä mielekkyyteen ja 42 prosenttia koki, että heidän taloudellinen tilanteensa ei parantunut kokeiluun osallistumisen myötä.

– Malli ei ilmeisesti avannut kokeilussa mukana oleville riittävän myönteisiä näkymiä tulevista työ- ja toimeentulomahdollisuuksista. Tyytymättömyyden syynä voivat olla myös entisen työn, työllistämismallin luoman työn ja ihannetyön väliset ongelmalliset suhteet, professori Asko Suikkanen sanoo.

Työllisten ryhmään kuuluvat 25–50-vuotiaat olivat yleisesti tyytyväisempiä työhönsä kuin Paltamon malliin työllistetyt.

– Näyttää siltä, että työn sisällöllä ja työn saamisen tavalla on suuri merkitys koettuun työtyytyväisyyteen, Suikkanen sanoo.

Paltamon malliin työllistyminen tuotti monille 25–50-vuotiaille vastaajille myönteisiä elämän sisältöjä ja hyvinvointikokemuksia. Erilaisuus kokemuksissa perustuu paljolti ihmisten aikaisempiin työuriin, kokemuksiin työmarkkinoilla sekä tulevaisuuden odotuksiin.

– Työllistymisjakso oli toisille riittävä työllistymisen tuoman taloudellisen turvan ja tekemisen mielekkyyden ansioista, tosille se oli riittämätön, Suikkanen sanoo.

Paltamon työllistämismallin Lapin yliopiston osatukimusta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tutkimus tehtiin 2009–2013, ja sitä rahoittivat työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Kansaneläkelaitos sekä osatutkimukset.

Lisätietoja:
Professori Asko Suikkanen, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, puh. 040 5442744
Tutkija Marika Kunnari, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, puh. 040 4844203

LaY/Viestintä/OT