CIMOn selvityksen mukaan suurin osa viime vuosina Suomessa tutkinnon suorittaneista ulkomaalaisista korkeakouluopiskelijoista jää Suomeen.
Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMOn koostamat tilastot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin vuosina 2007 ja 2009 valmistuneista korkeakouluopiskelijoista.
– Kaksi kolmasosaa vuonna 2007 Suomessa tutkintonsa suorittaneista ulkomaalaisista jäi valmistumisensa jälkeen Suomeen. Vuonna 2009 valmistuneiden kohdalla osuus oli jo 75 prosenttia, vastaava asiantuntija Irma Garam CIMOn tutkimus- ja selvitystoiminnasta kertoo.
Puolet tutkinnon suorittaneista ulkomaalaisista opiskelijoista oli vuoden kuluessa valmistumisestaan työllistynyt Suomeen. Vastaava luku suomalaisten opiskelijoiden kohdalla oli 86 prosenttia.
Yleisradio uutisoi maanantaina eduskunnassa jätetystä lakialoitteesta, jossa EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille esitetään lukukausimaksuja. Uutisen mukaan lakialoitteen jättäneet kansanedustajat pitävät ongelmana sitä, että suuri osa englanninkielisen tutkinnon Suomessa suorittaneista opiskelijoista työllistyy Suomen ulkopuolelle.
Lisätietoja
• Vastaava asiantuntija Irma Garam, tietopalvelut, p. 0295 338 549
• Yksikön päällikkö Maija Airas-Hyödynmaa, korkeakouluyhteistyön yksikkö, p. 0295 338 588
CIMO on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimiva kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganiaatio. Sen tehtävänä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä koulutuksen, työelämän ja kulttuurin alueilla sekä nuorison keskuudessa. CIMO toteuttaa vaihto-, harjoittelu- ja apurahaohjelmia ja vastaa Euroopan unionin koulutus- ja nuoriso-ohjelmien kansallisesta toimeenpanosta sekä Kulttuuri- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Lisäksi CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa.
www.cimo.fi