Rovaniemi saa uutta ilmettä, kun kaupunkia saapuu piristämään laaja kansainvälinen nykytaiteen näyttely 19. kesäkuuta. Biennaali jatkuu Rovaniemellä aina 6. lokakuuta asti. Kyseessä on useiden kansainvälisten taiteilijoiden töistä luotu X-Border biennaali, joka on suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten yhteisponnistus. Lapin yliopisto on yksi hankkeen toteuttajista. Teoksia tulee useisiin kohteisiin Rovaniemen keskustaan sekä Galleria Valoon ja Napaan. Rovaniemen näyttely on osa suurta kokonaisuutta, josta loput toteutuvat Ruotsissa Luulajassa Taidehallissa ja Norbottenin museossa sekä Venäjällä Severomorskin taidegalleriassa.
Laaja kansainvälinen nykytaiteen näyttely
X-Border biennaali luo uutta yhteistyötä Luulajan, Rovaniemen ja Severomorskin välille. X-Border tuottaa kokonaan uuden Barentsin alueen foorumin, jossa taiteilijat eri puolilta maailmaa tapaavat ja kertovat omasta kulttuuristaan nykytaiteen keinoin. Biennaali nostaa erityisesti esille kysymyksiä rajoista ja rajattomuudesta sekä ulkopuolisuudesta ja mukaan kuulumisesta nykytaiteen keinoin.
Näyttelyn kuraattoreina on toiminut yhdeksän hengen työryhmä: Ruotsista Christina Sikström, Dragana Vujanovic ja Dan Lestander, Venäjältä Svetlana Pavlova, Anatoly Sergienko ja Ivan Voron sekä Suomesta Tom Engblom, Esa Meltaus ja Pilvi Keto-LeBlanc. Näyttelyyn valittiin yli viisikymmentä taiteilijaa noin lähes 600 näyttelyhakemuksen perusteella.
Näyttelyn osana toteutetaan lisäksi laaja taidepedagoginen ohjelmisto, johon sisältyy yhteisötaideprojekteja, työpajoja ja opastettuja kierroksia gallerioissa ja ympäristötaidekohteissa. Osa työpajoista ja keskusteluista toteutetaan kesän aikana ja osa tarjotaan koululaisille syyskuussa. Yleisötilaisuuksissa tuotetaan myös online-yhteyksiä maiden välille.
X-Borderia ovat Lapin yliopiston lisäksi toteuttamassa Kilen Art Group, Luulajan kunnan katujen ja liikenteen osasto, Rovaniemen kaupunki, Arra-konsulttiyritys, Luulajan taidehalli, Norrbottenin museo, Lapin taiteilijaseura ja Severomorskin taidegalleria. X-Border-biennaali on osa moniosaista New Horizons -hanketta, jota rahoittaa Lapin liiton hallinnoima Euroopan unionin Kolarctic ENPI CBC -ohjelma. Hanketta johtaa Norrbottenin läänin maakäräjät, ja siinä on partnereita Ruotsista, Suomesta, Norjasta ja Venäjältä.
Pysyvät teokset Lainaanrantaan ja Valtakadulle
Rovaniemelle toteutuu biennaalin osana kaksi pysyvää julkista teosta: etelä-afrikkalaisen ympäristötaiteilija Strijdom van der Merwen teos Diaspora Lainaanrantaan sekä ruotsalaisen kuvataiteilija Carolina Falkholtin suurikokoinen seinämaalaus Valtakadulle.
Diaspora-teoksessa kiviin on asetettu sanoja, jotka kuvastavat diasporan teemaa, kuten esimerkiksi liike, ylitys ja muutto. Sanavalintoja on inspiroinut filosofi Aristoteles ja hänen koulukuntansa, joka tunnettiin nimellä Peripatetic. Nimi viittaa liikkeeseen ja kävelemiseen. Koulukunta oli tunnettu siitä, että se levitti tietoa kulkiessaan, rajoista piittaamatta. Van der Merwe on menestynyt taiteilija, jonka töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Aasiassa, Euroopassa, Australiassa ja Afrikassa. Hän on voittanut kansainvälisiä taidekilpailuja sekä saanut useita apurahoja ja tunnustuksia. Ympäristötaiteilijana hän rakentaa teoksen muodot suhteessa ympäristön muotoihin ja hyödyntää paikan päältä löytyviä materiaaleja kuten kiveä, hiekkaa, vettä ja puuta. Van der Merwe lahjoittaa teoksensa Rovaniemen kaupungin kokoelmaan.
Carolina Falkholt toteuttaa puolestaan seinämaalauksen kaikkiin biennaalin kaupunkeihin eli Rovaniemelle, Luulajaan ja Severomorskiin. Rovaniemellä teos toteutuu Valtakadulle Tuhat Tarvikkeen talon päätyseinään. Falkholt on työskennellyt graffititaiteilijana 1990-luvun lopusta alkaen. Hän on kehittänyt graffititaidetta performanssin, musikaalin ja yhteisötaiteen suuntiin.
Ounasvaaralle sijoitetaan Kanadassa asuvan venäläisen taiteilijan Olga Chagaoutdinovan valokuvasarja psykologisia muotokuvia, jotka on otettu naisten vankilassa Venäjän Kaukoidässä. Taiteilija on tutkinut projektissaan muun muassa muotokuvan käsitettä. Hän on halunnut selvittää, kertooko muotokuva katsojalle jotain tilanteesta, jonka se tallentaa: Jos kasvoja lukee elämänkarttana, silmiä sielunsilminä ja ilmeitä ihmisyyden peilinä, mitä nämä muotokuvat kertovat katsojalle?
Norjalainen taiteilija Lise Bjørne Linnert toteuttaa puolestaan Rautatiesillan kaiteiden rikkinäisiin verkkoihin pienimuotoisen teoksen. Hänen tarkoituksenaan on merkitä eri maissa paikkoja, joilla on historiallinen menneisyys.
Galleria Valoon yhdeksän taiteilijan teoksia
Galleria Valossa Arktikumissa on esillä jopa yhdeksän taiteilijan teoksia. Esimerkiksi saksalaisen Claudia Chaseling teos Mutantti-Murphy on seinämaalaus, johon sisältyy kaksi videosarjakuvaa. Chaseling luo musteen, temperan ja öljyvärin keinoin futuristisia kiemuroita, orgaanisia muotoja ja maisemakuvia ylösalaisin. Hän käsittelee teoksissaan radioaktiivisen säteilyn aiheuttamia muutoksia – vieraannuttavia paikkoja ja maisemia, jotka joskus olivat tuttuja - nykyisin vain mutaatioita aiemmasta.
Galleria Napassa José Luis Torresin teos Mutaatioita täyttää lähes koko gallerian. Torres on Kanadassa asuva argentiinalainen kuvanveistäjä. Hän käyttää materiaalinaan muun muassa rakennustyömaajätettä luoden rakennelmia, joihin sisältyy alarakennelmia, joissa voi liikkua tai joista muodostuu arkkitehtonisia elementtejä. Studio Mustanapassa on Israelissa asuvan kolumbialaisen Miri Nishrin videoteos Lyijystä valetut meret. Teos heijastelee taiteilijan lapsuusmuistoja Kibbutsista ja pommi-iskua Gazan alueelle. Miri Nishri on palkittu kuvataiteilija, videotaiteilija ja opettaja.
Biennaali myös webissä: Online mediateoksia, web-tv ja blogeja
X-Borderin websivuilla nähdään Antti Tenetzin ja David Molanderin ainoastaan netissä julkaistavat teokset. Antti Tenetzin web-dokumentti Kolmen Sääntö tutkii Rovaniemen, Severomorskin ja Luulajan alueita eri sukupolvia edustavien naisten näkökulmista. Kertomuksellinen ja interaktiivinen web-teos rakentuu paikkojen ja ihmisten kuvien sekä äänien ja videoiden kautta.
David Molanderin sadoista digitaalisista valokuvista rakennetussa Kaupungin sydän -web-kollaasissa katsoja pääsee sukeltamaan syvälle metrotunneleihin Tukholman katujen alle. Fantasian ja todellisen rajapintaa häilyttävän kollaasimenetelmän ansiosta taiteilija korostaa uudenlaisia suhteita arkkitehtuurin, sosiaalisen ympäristön ja sen ihmisten välillä.
Lisäksi biennaalin websivuilla voi seurata X-Border Web-tv:tä, joka lähettää reaaliaikaista videokuvaa ja ääntä jokaisesta näyttelymaasta. Websivuilla julkaistaan myös Process Room -blogia, josta voi seurata näyttelyn rakentumista, performanssiteosten tallenteita sekä muuta biennaaliin ja taiteilijoihin liittyvää sisältöä.
X-Border -näyttelyt jatkuvat aina lokakuulle asti ja myös Rovaniemen taiteiden yössä 6.9. on biennaaliin kuuluvaa ohjelmaa. Tuolloin Suomessa asuva venäläinen Olga Prokhorova esittää villin kabareen, jossa hän tuo esille kaikkien kolmen maan kansalaisiin liittyviä stereotypioita.
X-Border on mittava nykytaidehanke
X-Border on maailman ainoa taidebiennaali, jossa näyttelyt ovat esillä kolmessa maassa: Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä. Maiden rajojen, kuten myös kulttuuristen ja kielellisten rajojen, ylittäminen on ollut järjestäjille haastavaa. Yksi näyttelypaikoista, Severomorsk, on suljettu kaupunki, jossa vain kaupungin 50 000 asukasta voivat liikkua kaupungin rajojen yli. Siten biennaalin esittäminen useissa näyttelytiloissa Luulajassa, Rovaniemellä ja Severomorskissa on ollut kiinnostavaa ja haasteellista vaatien luovaa logistiikkaa sekä luovia kulttuurisia ja hallinnollisia ratkaisuja.
Avajaisohjelma keskiviikkona 19.6.2013:
Kello 18:00 Galleria Valo (Arktikum):
– Marjaana Lahdenranta Lapin liitosta avaa näyttelyn
–Taiteilijoiden esittelyt ja japanilaisen taiteilijan Tokio Maruyaman performanssi
Kello 19:15 Kuraattoreiden puheenvuorot online-yhteydessä Luulajaan ja Severomorskiin
– Avajaiset jatkuvat Galleria Napassa (Kairatie 3), Lainaanrannassa ja Valtakadulla
X-Border biennaali avoinna:
Galleria Valo, 19.6–31.8.2013 joka päivä klo 9–18 ja 1.9–6.10.2013 ti–su klo 10–18, suljettu ma
Galleria Napa, Kairatie 3, ti–to klo 12–18, pe klo 11–17, la klo 12–16, suljettu 21.6.–22.6.
X-Border -näyttelyn 15 taiteilijaa Rovaniemellä:
Tokio Maruyama , Japani
Miri Nishri, Israel
Claudia Chaseling, Saksa
Carolina Falkholt, Ruotsi
Strijdom van der Merwe, Etelä-Afrikka
Lise Björne Linnert , Norja
Ragnhild May, Tanska
Brian Flynn, Canada
Olga Chagaoutdinova, Canada
Erika Kassnel-Henneberg , Saksa
José Luis Torres, Canada
Ulrica Beritsdotter, Ruotsi
Vera Arjoma , Suomi
Jouko Alapartanen, Suomi
Olga Prokhorova , Venäjä/Suomi
Lisätietoja:
Taidetoiminnan amanuenssi Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi, P. 040 4844417
Kuraattori Pilvi Keto-LeBlanc, pketo(at)ulapland.fi
Yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi, New Horizons -hanke, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi, P: 040 4844376
http://www.x-border.info/