Uutiset 2013

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden uudet näyttelyt

7.3.2013

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Katve- ja Valo-gallerioissa avautuvat uudet näyttelyt torstaina 14. maaliskuuta. Esillä on valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttelyt sekä Les Feux Arctiques -näyttely opiskelijoiden mediaproduktioista. Kajo-gallerioissa maanantaina 11. maaliskuuta avautuvissa näyttelyissä on esillä Johanna Pétursdóttirin muotokuvamaalauksia, Lassi Oinosen valokuvia, Milla Seppäsen installaatio sekä April Martinin valokuvia ja veistoksia.


Galleria Katve 1 & 2

Marja Pirilä
Milavida
Valokuvan synty / ensyklopedia – camera obscura
14.3.–21.4.2013
Avajaiset keskiviikkona 13.3. kello 18
Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

Marja_Pirila_kutsu_web.jpg

Rovaniemeltä lähtöisin oleva valokuvataiteilija Marja Pirilä työskentelee tänä keväänä Lapin yliopistossa Jenny ja Antti Wihurin rahaston vierailevana taiteilijana kolmen kuukauden ajan. Pirilä tuo Galleria Katveeseen esille kaksi näyttelyä.

– Camera obscura -ilmiö on kiehtonut minua yli kahdenkymmenen vuoden ajan, ja olen käyttänyt sitä useissa erilaisissa projekteissani. Galleria Katveen näyttelyyn tuomani Milavida-sarjan teokset olen kuvannut pitkään tyhjillään olleessa Milavida-nimisessä, 1898 valmistuneessa barokkipalatsissa Tampereella. Muuttaessani sen huoneita camera obscuroiksi valo kantoi sisälle talon autiuteen ulkomaailman kuvajaisia. Pimeissä huoneissa, sisä- ja ulkotilojen lomittuessa toisiinsa, muodostui uusia unenomaisia tiloja ja todellisuuksia, jotka tallensin kuviini, Pirilä kertoo.

Vanhoihin albumikuviin perustuvassa moniosaisessa Milavida/Nottbeck -teoksessa Pirilä yhdistää talon rakennuttaneen Peter ja Olga von Nottbeckien perheen muistokuvia palatsin ympäristössä tekemiinsä solarigrafiakuviin.

– Useita vuorokausia kestäneiden valotusten aikana auringon kulkuradat piirtyivät kuviini, jotka nyt käyvät vuoropuhelua sammuneen suvun albumikuvien kanssa yli sadan vuoden taakse, Pirilä sanoo.

Valokuvan synty / ensyklopedia – camera obscura -näyttely konkretisoi valokuvan syntyä niin fyysisesti kuin sanallisesti. Vanha tietosanakirjapino on käynyt läpi metamorfoosin ja muuntunut camera obscuraksi, jonka sisälle valo luo kuvajaisia ympäristöstä. Pirilä on suunnitellut ja toteuttanut teoksen yhteistyössä Petri Nuutisen kanssa.

Camera obscura (lat. pimeä huone) on ilmiö, jossa valo kulkiessaan reiän tai linssin läpi hämärään tilaan muodostaa sinne kuvajaisen ulkopuolisesta maisemasta. Camera obscuraa ovat hyödyntäneet niin tiedemiehet, taiteilijat kuin filosofit työssään vuosisatojen ajan. Tähän ilmiöön perustuvat myös silmämme ja kaikki kamerat.

Milavida-palatsin, nykyiseltä nimeltään Näsilinnan, rakennutti 1896–98 Finlaysonin tehtaanjohtaja Peter von Nottbeck edustustilaksi ja kodiksi. Perhe ei kuitenkaan ehtinyt asettua uuteen kotiinsa, sillä talon valmistumisen aikaan vanhemmat kuolivat peräjälkeen traagisesti. Talo myytiin Tampereen kaupungille, ja siinä toimi mm. Hämeen museo 1908–1998. Sisällissodassa 1918 talo vaurioitui pahoin, ja taisteluista on siellä yhä jälkiä. Viimeiset kymmenen vuotta palatsi on ollut yleisöltä suljettuna Tampereen keskeisellä paikalla, mutta on vihdoin saanut restaurointipäätöksen. Remontti valmistuu 2014, ja talo otetaan jälleen aktiiviseen kulttuurikäyttöön.

Lapin yliopisto aloitti Vieraileva taiteilija -käytännön syksyllä 1995 yhteistyössä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa. Yliopiston taiteiden tiedekunta kutsuu taiteilijan säätiön kuvataidejaoksen kanssa. Vieraileva taiteilija tekee tiedekunnassa oman taiteellisen projektinsa.

Lisätietoja:
Marja Pirilä, p. 040 716 6979
www.marjapirila.com


Galleria Valo

Les Feux Arctiques: opiskelijatöiden näyttely
14.3.–21.4.2013
Avajaiset keskiviikkona 13.3. kello 18
Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

Dokumenttielokuva_Lippomies_web.jpg
Web-dokumentissa Kylä joen sylissä yksi dokumenttielokuva, Lippomies, kertoo tarinan Hannes Ristosta. Kuva: Mikko Leinonen

Näyttely esittelee Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian opiskelijoiden yhteistyössä toteuttamia pohjoisia elokuva- ja mediaproduktioita. Produktiot on tehty kolmen oppilaitoksen yhteisessä Les Feux Arctiques -hankkeessa. Hankkeessa haetaan uusia malleja oppilaitosten yhteistyölle pohjoisten elokuva- ja mediaproduktioiden tuotannossa sekä alaan liittyvässä opetuksessa.

Yhteisiin projekteihin perustuvaa koulutusyhteistyötä on kehitetty vuosina 2011–2013 neljässä pilottiproduktiossa. Produktiossa tuotetuista töistä on koottu näyttely Galleria Valoon.

Yhdessä produktioista opiskelijat ovat toteuttaneet yhdessä Arktiset tulet -elokuvan Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämän retkikunnan tutkimusmatkoista Lappiin vuosina 1838–39. Toisessa produktiossa opiskelijat keräsivät tarinoita Kukkolan kylästä Tornionjoen rannalla erilaisten teosten avulla. He tuottivat web-dokumentin Kylä joen sylissä, joka sisältää seitsemän lyhytelokuvaa Kukkolankosken kylästä sekä ympäristö- ja yhteisötaiteen töitä.

Kolmas produktio sisälsi kenttämatkan Kilpisjärvelle, jossa tehtiin ja tallennettiin taidetta pohjoisen tarinoiden maisemissa. Opiskelijatöiden näyttelyssä kenttämatkan tulokset esitellään valokuvina, videona sekä Google Maps -karttasovelluksen avulla.

Neljännessä produktiossa opiskelijat keräsivät vanhoja valokuvia Tornionjokilaaksossa ja Käsivarren alueella. Kuvat ovat esillä opiskelijatöiden näyttelyssä ja verkkogalleriassa. Ne tallennetaan myös Lapin yliopiston ja Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin.

Lisätietoja produktioista ja näyttelystä:
Hankekoordinaattori Tuomas Honka, p. 040 835 6404
www.arktisettulet.fi
Tiedote hankkeen seminaarista ja näyttelystä
Arktiset tulet -elokuva


Galleria Kajo 1

Johanna Pétursdóttir: Family faces

11.–27.3.2013
Avajaiset maanantaina 11.3. klo 18
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8–15, su ja arkipyhinä suljettu

Kuvataidekasvatuksen opiskelija Johanna Pétursdóttir esittelee näyttelyssään akryylillä toteutettuja muotokuvamaalauksia.

– Muotokuvamaalaus on haaste taiteilijalle, mikäli tarkoituksena on vangita maalaukseen mallin perusolemus: ei pelkästään fyysinen näköisyys, vaan karaktääri, luonne. Tavoitteenani oli luoda maalauksia, jotka huokuvat kuvastajaansa, Pétursdóttir sanoo.

Malleina Pétursdóttirilla oli läheisiä perheenjäseniä, eläviä ja edesmenneitä. Hän pohtii maalaussarjassaan ihmisen elinkaarta, mennyttä ja tulevaa, tehtyjä ja tekemättömiä ja identiteettiään suhteessa lähimmäisiin. Pétursdóttir on rakentanut teoksia hyvin henkilökohtaiselta pohjalta, mutta teokset eivät herkkyydellään jää vieraaksi muillekaan.

Näyttely on Johanna Pétursdóttirin kuvataiteen opintojen lopputyö.


Galleria Kajo 1

Lassi Oinonen: Pimeyden syleily
11.–27.3.2013
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8–15, su ja arkipyhinä suljettu

Lassi Oinonen tarkastelee valokuvissaan pimeyden ja valon suhdetta valon paljastamien kohteiden ja kohteiden muotojen kautta. Kohteiksi hän on valinnut arkisia kappaleita, jotka ovat niin tavallisia, ettei niihin kiinnitetä juuri huomiota ja jotka jäävät usein katseilta piiloon. Kuvissaan Oinonen tuo valon avulla nämä arkiset ja kenties unohdetutkin kappaleet takaisin näkyville.

Näyttelyn kuvat on otettu Rovaniemen alueelta viime syksyn ja kuluneen talven aikana. Näyttely on Lassi Oinosen valokuvauksen sivuaineopintojen lopputyö.


Galleria Kajo 2

Milla Seppänen: Looking at Art
11.–27.3.2013
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8–15, su ja arkipyhinä suljettu

Milla_Seppäsen_teoskuva_web.jpg

Kuvataidekasvatuksen opiskelija Milla Seppänen aloitti plastisen sommittelun kurssin marraskuussa 2012. Helmikuun alussa 2013 koossa oli 78 savista ankkaa, 42 savista sammakkoa sekä samottisavesta tehty piikkipallo.

Looking at Art on installaatio näistä keramiikka-ankoista, -sammakoista sekä -piikkipallosta. Teos käsittelee taiteen katsomista ja sen näkemistä.

– Teoksessa taide tapahtuu ensimmäisen kerran piikkipallossa, jota ankat ja sammakot katselevat. Seuraavan kerran taide tapahtuu, kun mietimme, mitä ankat ja sammakot piikkipallosta ajattelevat. Kolmannen kerran taide tapahtuu koko installaationa ja sen tilana. Viimeisen kerran taide tapahtuu, kun ajattelemme Looking at Art -teosta, Seppänen kuvailee.

– Installaatiossa ankat ja sammakot katselevat taidetta, piikkipalloa, mutta yhtäkään ankkaa tai sammakkoa ei kiinnosta piikkipallon tehnyt taiteilija; ne eivät katso edes toisiaan. Taiteen tapahtuessa kolmen ensimmäisen kerran, se on pelkkä ulkoapäin tulevan voiman sanelema suoritus, mutta kun taide tapahtuu neljännen kerran, se on jo muuttunut elämykseksi, Seppänen sanoo.

Lisätietoja:
Milla Seppänen, sumi.seppanen (at) gmail.com


Galleria Kajo 3

April Martin: Calm us
11.–27.3.2013
Avajaiset keskiviikkona 13.3. kello 18
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8–15, su ja arkipyhinä suljettu

Vaihto-opiskelija April Martinin näyttely koostuu valokuvista ja veistoksista.

April_Martin_näyttelyjuliste_web.jpg

LaY/Viestintä/SV