Peräpohjalaisten murteiden tulevaisuus
16.1.2013
Lapin yliopistolla järjestetään torstaina 14. maaliskuuta seminaari, jossa käsitellään peräpohjalaisten murteiden muutosta, tulevaisuutta ja tallentamista sekä murteen käyttöä kirjallisuudessa.
Murteet ja yleensä puhuttu kieli muuttuvat koko ajan. Muutosta säätelevät toisaalta sosiaaliset seikat ja toisaalta kielen rakenne. Peräpohjalaisten murteiden muutokset noudattelevat puhutun suomen kehitystä, mutta toisaalta murrealueella on aivan omiakin muutossuuntia. Seminaarissa puhuvan professori Harri Mantilan mukaan säilyviä murrepiirteitä ovat esimerkiksi persoonapronominit mie ja sie.
– H:n käyttö näyttäisi olevan taantumassa, mutta toisaalta Tornionjokilaakson sauhnaan, kolhmeen -tyyppiset h-muodot ovat jopa yleistyviä, Mantila sanoo.
Harri Mantila esittelee seminaarissa peräpohjalaismurteiden muutostendenssejä. Erityistä huomiota hän kiinnittää peräpohjolan murteiston tunnusomaisimman piirteen eli h:n käytön nykyiseen kehitykseen. Mantilan esitys perustuu Oulun yliopiston suomen kielen oppiaineen piirissä tehtyjen opinnäytetöiden tuloksiin.
Sosiaalityöntekijä, kirjailija Unto Matinlompolo pohtii puheenvuorossaan murteen vaikutusta kirjalliseen työhönsä. Hän kysyy itseltään, toimiiko murre motivaation lähteenä kirjoittamiseen vai kutsumuksena ja haluna tukea alueellista kulttuuria, jonka tärkein perusta on kieli.
– Lisäksi paljastan, miten yhteisö, tiedotusvälineet ja etenkin alueelliset kulttuuritoimijat ovat reagoineet töihini: kuka on tukenut, kannustanut ja antanut palautetta, Matinlompolo sanoo.
Emeritalehtori Marketta Harju-Autti pohtii omassa puheenvuorossaan, miksi ja miten murteita on aikaisemmin tallennettu. Lisäksi hän pohtii, miksi ja miten murteita tulisi nykyisin tallentaa ja kerätä sekä mihin niitä voidaan käyttää kielentutkimuksen lisäksi.
Seminaari peräpohjalaisten murteiden nykytilasta ja tulevaisuudesta järjestetään Lapin yliopistolla torstaina 14. maaliskuuta 2013 kello 11.30–14.00, ls 19 (Eelin-sali).
Seminaarin ohjelma:
Klo 11.30 Seminaarin avaus, kielikeskuksen johtaja Ville Jakkula
Klo 11.35 Professori Harri Mantila: Peräpohjalaiset murteiden muutostendenssit
Klo 12.15 Sosiaalityöntekijä, kirjailija Unto Matinlompolo: Murteen merkitys tuotannossani
Klo 12.55 Murrepakina, Unto Matinlompolo
Klo 13.00 Kahvi
Klo 13.15 Lehtori Marketta Harju-Autti: Miten ja miksi murteita tulisi kerätä?
Seminaarin jälkeen yleisöllä on mahdollisuus antaa murrenäytteitä videolle. Tallentamisesta vastaa Lapin Kansa. Murrenäytteitä videoidaan luentosalissa 12 kello 14.00–16.00 välisenä aikana.
Seminaarin alustajat:
Harri Mantila
Harri Mantila on Oulun yliopiston suomen kielen professori. Mantilan tutkimuskohteita ovat erityisesti suomen murteet, pohjoisten vähemmistökielten erityiskysymykset sekä suomen ja unkarin vertailu. Hän on julkaissut paljon: tieteellisiä ja populaareja erillisteoksia, artikkeleita kokoomateoksissa, tutkimuksia tieteellisissä aikakauslehdissä sekä kieltä käsitteleviä tekstejä sanomalehdissä. Viimeisin yleistajuinen teos on yhdessä Vesa Heikkisen kanssa kirjoitettu Kielemme kohtalo (Gaudeamus 2011), jossa käsitellään suomen kielen asemaa ja olemusta nykymaailmassa.
Yhteystiedot: Harri Mantila, professori, puh. 0294 483 471, harri.mantila(at)oulu.fi
Marketta Harju-Autti
Emeritalehtori Marketta Harju-Autti työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään Oulun yliopistossa suomen kielen oppiaineen parissa runsaan kolmenkymmenen vuoden ajan. Hänen opetuksensa keskeisiä kohteita ovat olleet suomen kielen äänne- ja muotorakenne sekä sanasto ja nimistö. Huomattava osa opetuksesta on käsitellyt myös suomen murteita ja niiden tallentamista. Varsinaisen lehtorin työnsä ohella lehtori Harju-Autti on kerännyt pohjoissuomalaista paikannimistöä ja tallentanut murretta myös muilla tavoilla.
Yhteystiedot: Marketta Harju-Autti, puh. 040 845 3576, marketta.harju-autti (at) pp.inet.fi
Unto Matinlompolo
Rovaniemeläinen, Pellosta kotoisin oleva, Unto Matinlompolo tunnetaan sosiaalityöntekijänä, työhyvinvoinnin kouluttajana sekä laajasti myös kirjailijana, jonka pakinoita ilmesty säännöllisesti eri lehdissä. Teräväsanaisena kolumnistina ja keskustelijana tunnetun Unskin pakinoissa liikutaan tragiikan, komiikan ja mystiikan alueilla. Teksti on vakavaa, mutta toisaalta humoristista. Matinlompolo on palkittu useilla tunnustuksilla mielenterveys- ja sosiaalityössä. Kertomusperinnettä hyödyntävä Matinlompolo on innostava luennoitsija.
Yhteystiedot: Unto Matinlompolo, sosiaalityöntekijä, kirjailija, unto.matinlompolo (at) luukku.com
Lisätietoja seminaarista:
Tiedottaja Sari Väyrynen, Lapin yliopisto
Puh. 040 571 1960
sari.vayrynen (at) ulapland.fi
Lisätietoja murteiden tallentamisesta:
Päätoimittaja Matti Posio, Lapin Kansa
Puhelin 010 665 7875