Kaivokset vaikuttavat monin tavoin erityisesti Lapin ja Itä-Suomen aluekehitykseen. Mutta mitä mieltä paikalliset todella ovat kaivoksista, selviää perjantaina 27. syyskuuta järjestettävässä, yleisölle avoimessa seminaarissa Rovaniemellä.
Seminaarissa julkistetaan Kaivokset, maankäyttö ja paikallisyhteisöt (DILACOMI) -hankkeen tulokset ja niistä koostettu opaskirja
Hyvä kaivos pohjoisessa – Opaskirja ympäristösääntelyyn ja sosiaalista kestävyyttä tukeviin parhaisiin käytäntöihin.
Kolmivuotisessa tutkimushankkeessa on ollut mukana tutkijoita Lapin ja Oulun yliopistosta sekä Metlasta. Hankkeen koordinaattori Anniina Oksanen Lapin yliopistosta toteaa tutkimustyön olleen hyvin keskustelevaa.
– Eri tieteenalojen tutkijat ovat tuoneet hankkeeseen monipuolista osaamista. Lisäksi hankkeella on ollut ohjausryhmä, joka on osallistunut yhteistyöhön hyvin aktiivisesti ja jonka jäsenten tietotaitoa ja kokemusta kaivosalan ja paikallistason toimintakäytännöistä olemme saaneet hyödyntää muun muassa opaskirjan kirjoitusvaiheessa: ohjausryhmän jäsenet esimerkiksi kommentoivat tekstiluonnoksia lopullisen kirjoitusvastuun tietysti säilyessä tutkijoilla, Oksanen kertoo.
Seminaarissa tutkijat kertovat ympäristösääntelyn, alueiden käytön suunnittelun ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin kehittämistarpeista sekä paikallisyhteisöjen ja erilaisten luontoon perustuvien elinkeinojen tarpeiden huomioimisesta kaivostoiminnassa.
Seminaari järjestetään perjantaina 27. syyskuuta kello 9.15–14.00 Arktikum-talon Polarium-salissa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi). Seminaari on kaikille avoin, mutta edellyttää ilmoittautumista 20.9. mennessä: anniina.oksanen (at) ulapland.fi
Seminaarin ohjelma
Aluekehitystä ja kaivoksia käsitellään myös torstaina 26. syyskuuta Rovaniemellä, jolloin Lapin yliopistolla järjestetään Suomen kulttuurirahaston rahoittamaan Argumenta-seminaarien sarjaan kuuluva kutsutilaisuus. Seminaarisarjan kautta pyritään herättämään korkeatasoista ja monialaista keskustelua kaivosalan nopeasti muuttuvasta todellisuudesta sekä edistämään toimijoiden välistä verkostoitumista. Rovaniemen-seminaarissa pohditaan etenkin kaivostoiminnan myönteisiä ja kielteisiä alueellisia vaikutuksia. Seminaarisarja on osa Vastuullinen kaivostoiminta Argumenta -hanketta, jota johtaa Itä-Suomen yliopisto ja jonka yhteistyötahoina ovat Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Oulu Mining School ja Geologian tutkimuskeskus (GTK). Hanke koostuu viiden seminaarin sarjasta sekä seminaarien pohjalta koostettavasta kirjasta. Ensimmäinen seminaari järjestettiin Tampereella 21. elokuuta.
DILACOMI-hankkeen johtaja, Lapin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko toteaa, että molemmat hankkeet lisäävät merkittävästi tietoa siitä, mitä kaivostoiminnan ympärillä tapahtuu yhteiskunnassa.
– Tutkimusyhteistyö on jo luonut erinomaisen pohjan kansainvälisille ja monitieteisille tutkimushankkeille sekä suomalaiselle luonnonvaratutkimuksen osaamiskeskittymälle, Kokko sanoo.
DILACOMI-hanketta ovat rahoittaneet Euroopan aluekehitysrahasto Tekesin kautta sekä kunnat ja yksityinen sektori, ja hanke on kuulunut Tekesin Green mining -ohjelmaan.
Lisätietoja:
Ympäristöoikeuden professori Kai Kokko, Lapin yliopisto, kai.kokko (at) ulapland.fi
Ympäristöoikeuden tutkija, koordinaattori Anniina Oksanen, Lapin yliopisto, anniina.oksanen (at) ulapland.fi
DILACOMI-hankkeen internetsivut:
www.ulapland.fi/dilacomi