Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-kotola nosti lukuvuoden avajaispuheessaan esille kolme teema-aluetta, jotka ovat tärkeitä Lapin yliopiston kannalta vuonna 2013: yliopistojen kansainvälistymiskehityksen, Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmän työn sekä sosiaali- ja terveysalan uudistuksen Suomessa.
Ylä-Kotolan mukaan Pohjois-Suomella ja Lapilla on vahva asema korkeakoulujen kansainvälisessä muutoksessa. Niinpä Lapin yliopisto laati vuonna 2012 kansainvälisen strategian ja määritti elokuussa 2013 strategiset partnerinsa.
Ylä-Kotolan mukaan Suomen erityispiirre on koko maan kattavan yliopisto- ja korkeakouluverkoston kehittäminen pitkäjänteisesti vuosikymmenten ajan, mikä on tuonut myös Itä- ja Pohjois-Suomeen osaamispääomaa, jota voidaan hyödyntää arktisissa erityisolosuhteiden tutkimuksessa.
– Kun suomalaisessa korkeakoulujärjestelmässä Helsingin Aalto-yliopisto vannoo kaupan, teknologian ja taiteen liiton nimeen, korostaa Lapin yliopisto tutkimusprofiilissaan kriittisen yhteiskuntatieteen, ympäristöajattelun ja taiteen vuorovaikutusta. Tämä on Lapissa ja arktisella alueella välttämätöntä, koska arktisen alueen taloudelliseen hyödyntämiseen sisältyvät valtavat ympäristöriskit, Ylä-Kotola sanoi.
Lapin yliopisto on tehnyt selvitystyötä uuden Design Park -yrityspuiston perustamisesta Rantavitikan alueelle.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisesta Ylä-Kotolan totesi, että kun sosiaalityö ja lääketiede nivotaan tiukasti yhteen, on varmistettava, ettei uudesta sote-pyramidista tule pelkästään lääketieteen ja yliopistollisten sairaaloiden vetämää.
– Lääketieteen avulla ei kyetä eikä voida ratkaista sosiaalisia kysymyksiä, Ylä-Kotola sanoi.
Hän korosti, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden on kyettävä vastaamaan vaikeisiin syrjäytymisen, huono-osaisuuden, eriarvoisuuden, lastensuojelun sekä päihde- ja mielenterveyskysymysten ongelmiin, jotka edellyttävät laaja-alaista tietoa ja ongelmanratkaisukykyä.
– Sosiaalihuollon tutkimuksen vahvistamiseksi tarvitaan selkeää rahoitusmallia. Nykyinen tutkimuksen ja koulutuksen valtionkorvausjärjestelmä koskee vain terveydenhuoltoa. Kun säädetään yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaa lakia, tulee tutkimuksen ja koulutuksen valtionkorvausjärjestelmiä tarkastella sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon näkökulmista, Ylä-Kotola totesi.
Lapin yliopistolla on kooltaan Suomen suurin yliopistollinen sosiaalialan tutkimus- ja koulutus- ja kehittämisyksikkö.
– Yliopistolla onkin tärkeä vastuu sosiaalihuollon tutkimuksesta ja kehittämisestä Pohjois-Suomen alueella, Ylä-Kotola linjasi.
Rehtorin avajaispuhe