Uutiset 2013
 

Ohjattavat onnittelivat Kaarina Määttää

13.12.2013

Professori Kaarina Määtän ohjauksesta väitteli 50. jatko-opiskelija perjantaina 13.12.2013. Juhlahetkeä oli tullut paikan päälle juhlistamaan lukuisat Määtän aiemmat ja nykyiset ohjattavat.

Tohtoreiksi valmistuneet ojensivat Maija Raskin, Määtän 39. väittelijä, puheen siivittämänä Määtälle kukkaseppeleen tämän kopautettua kustoksen nuijallaan Susanna Lähteenmäen, 50. väitöskirjantekijän, väitöstilaisuuden päättyneeksi.

Uutiskuva_KaarinaMaatta_ja_tohtorit.jpg
Professori Kaarina Määttä on ohjannut 50 väitöskirjaa. Juhlahetkeä oli tullut juhlistamaan Susanna Lähteenmäen väitöstilaisuuteen 13 Määtän ohjauksessa ollutta tohtoria. Ohjattavat kuvassa alhaalta oikealta lähtien: Anitta Heikkilä, Susanna Lähteenmäki, Anna-Kaisa Sipilä, Marja L. Tuominen, Outi Kyrö-Ämmälä, Kaarina Määttä, Maija Rask, Tanja Äärelä, Marjatta Rautiainen, Lenita Hietanen, Tuija Turunen, Elizabeth E. Alssen, Anneli Kimpimäki ja Soile Ratavaara-Peltomaa.

Määtän ohjauksesta valmistuneet tohtorit kuvaavat rakasta professoriaan omistautuvaksi, oivaltavaksi ja tarkkanäköiseksi, joka ystävällisellä mutta tiukalla otteella on luotsannut väitöstutkimusprosessit loppuun saakka.

– Kaarinassa asuu uskomaton energisyys ja positiivisuus, toteaa viimeksi väitellyt Susanna Lähteenmäki ohjaajastaan.
 
Määtän viisikymmentä väittelijää edustavat varhais- ja erityiskasvatuksen sekä perus-, lukio-, ammatti- ja korkeakoulutuksen asiantuntijoita. Lisäksi väitelleiden joukossa on kirjallisuuden, antropologian, alkuperäiskansa- ja historiantutkimuksen sekä positiiviseen psykologiaan ja sen sovellutuksiin koulutuksessa ja työelämässä suuntautuneita tutkijoita. Väittelijät itse kiittävätkin ohjaajansa monialaisuutta ja rohkeutta tarttua erilaisiin teemoihin.

Monet väittelijöistä ovat jatkaneet tutkimustyötään post doc -tutkijoina Kaarina Määtän ohjauksessa tai yhteistyössä hänen kanssaan.

Kaarina Määtän ohjaama ja kuukausittain kokoontuva tohtoriseminaariryhmä on ollut monen väittelijän tuki ja kannustus: tutkijaryhmä, johon ohjattavat ovat halunneet kuulua ja sitoutua. Tälläkin hetkellä ryhmässä on 28 väitöskirjan tekijää ja ryhmä täydentyy koko ajan uusilla innokkailla jatko-opiskelijoilla.

– Kaarinan ohjauksessa näkyy tekemisen palo, muistelee lämpimästi Marjatta Rautiainen, Määtän 47. tohtori ja tohtoreiden onnittelujen organisoija, omaa väitöskirjaprosessiaan.

Tietoa väittelijöistä

Lapin yliopistossa on väitellyt historiansa aikana 309 henkilöä.

Tiedekunnittain väittelijät jakaantuvat seuraavasti:

– Kasvatustieteiden tiedekunta 99
– Oikeustieteiden tiedekunta 53
– Taiteiden tiedekunta 28
– Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 129

LaY/Viestintä/OT