Uutiset 2013
 

Kiinalle ja pohjoismaille arktinen tutkimuskeskus

11.12.2013

Kiinan Polaaritutkimuksen instituutti (PRIC), viisi muuta kiinalaista tutkimuslaitosta ja kuusi pohjoismaista tutkimuslaitosta ja -organisaatiota ovat perustaneet yhteisen kiinalais-pohjoismaisen arktisen tutkimuskeskuksen. Tätä koskeva sopimus allekirjoitettiin tiistaina Shanghaissa. Suomesta mukana on Lapin yliopiston Arktinen keskus.

Yhteistyön tarkoituksena on edistää yhteisiä arktista aluetta koskevia tutkimusprojekteja, auttaa tutkijavaihtoa Kiinan ja pohjoismaiden kesken, järjestää yhteisiä tieteellisiä symposiumeja ja aloittaa muita yhteisiä hankkeita, jotka liittyvät tiedon jakamiseen ja kulttuurivaihtoon.

Kiinan polaaritutkimuksen instituutti perustaa tarkoitusta varten sihteeristön ja vastaa yhteistyön käytännön toiminnasta. Instituutin johtaja Yang Huigen toimii myös kiinalais-pohjoismaisen arktisen tutkimuskeskuksen johtajana. Varajohtajaksi valittiin Islannin kansallisen tutkimuskeskuksen johtaja Hallgrimur Jonasson. Ensimmäinen tieteellinen symposiumi pidetään kesäkuun 2014 alussa Akureyrissa Islannissa.

Pohjoismaisia perustajajäseniä ovat Arktisen keskuksen lisäksi Fridtjof Nansen -instituutti ja Norjan polaari-instituutti, Ruotsin polaaritutkimuksen sihteeristö, pohjoismainen Aasia-tutkimuksen instituutti Tanskasta ja Islannin tutkimuskeskus.

Lisätietoja:

Paula Kankaanpää, johtaja, Arktinen keskus
p. 040 777 7825, paula.kankaanpaa(@)ulapland.fi

Markku Heikkilä, tiedeviestinnän päällikkö, Arktinen keskus
p. 040 4844 300, markku.heikkilä(@)ulapland.fi

AK/Markku Heikkilä