Uutiset 2013
 

Katainen avasi Rovaniemen arktisen konferenssin

3.12.2013

Pääministeri Jyrki Katainen korosti Suomen arktista roolia avatessaan kansainvälisen In the spirit of Rovaniemi process -konferenssin Rovaniemellä. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistuu yli 200 osanottajaa. Avajaistilaisuudessa oli läsnä muiden muassa suurlähettiläitä tai lähetystöjen edustajia noin kymmenestä eri maasta.

Konferenssin avauksessa puhuivat Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg ja Suomen entinen ympäristöministeri Kaj Bärlund. Molemmat olivat avainrooleissa, kun kansainvälistä yhteistyötä pohjoisilla alueilla käynnistettiin 1990-luvun alussa. Stoltenberg painotti rauhan, yhteistyön ja uusien avausten merkitystä kylmän sodan jälkeen. Bärlund kuvasi poliittisia prosesseja, jotka johtivat ensimmäiseen arktisen alueen ministerikokoukseen 1991 Rovaniemellä.

– Tieteellisen tiedon määrä on kasvanut valtavasti noista ajoista. Mutta tänään keskeinen kysymys yhä on, kuinka tieto muutetaan ymmärrykseksi arktista koskevassa päätöksenteossa, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Tässä on nyt avattavan konferenssin tärkein teema ja motivaatio, sanoi Arktisen keskuksen johtaja Paula Kankaanpää tervehdyksessään.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen korosti Rovaniemen roolia arktisen yhteistyön keskuspaikkana myös tulevaisuudessa. Rovaniemen kaupungin, Arktisen keskuksen ja Suomen Arktisen seuran yhdessä järjestämän tilaisuuden on tarkoitus saada jatkoa myös tulevina vuosina.

Suomen arktista strategiaa ja tavoitteita puheessaan käsitellyt pääministeri Katainen antoi vahvan tukensa EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamiseksi Rovaniemelle.

Rovaniemen kaupungintalolla pidetyn konferenssin avaustilaisuuden jälkeen tapahtuma jatkui tiistaina iltapäivällä ja keskiviikkona Arktikum-talolla. Ohjelmaan kuuluu sekä yleisistuntoja että erillisiä tieteellisiä osuuksia, joissa arktista aluetta koskevia kysymyksiä käsiteltiin monipuolisesti.

Lisätiedot:
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen, esko.lotvonen (at) rovaniemi.fi, p. 0400 231 096
Arktisen keskuksen johtaja Paula Kankaanpää, paula.kankaanpaa (at) ulapland.fi, p. 040 777 7825

Konferenssin kotisivu: www.rovaniemiprocess.fi

Pääministeri Jyrki Kataisen konferenssissa pitämä puhe on kokonaisuudessaan luettavissa ArcticFinland -verkkosivustolla.

Valokuvia konferenssista löytyy Arktisen keskuksen Facebookista.

AK/JL, MH