Yhteiskuntatieteiden maisteri, tutkija Lauta Tiitinen ryhtyy selvittämään sosiaalialan korkeakoulutettuihin kohdistuvan vaientamisen ja sananvapausrikkomusten laajuutta. Talentia on myöntänyt tutkimushankkeelle 5 000 euron rahoituksen.
Tutkimushanke tuottaa uutta tietoa suomalaisen sananvapauden tilasta, yhteiskunnan epäkohtien julkitulon näkökulmasta. Tutkimuksen keskiössä on epäkohtien paljastaminen ja vaientaminen julkishallinnossa. Tutkimuksessa tarkastellaan työntekijöiden vaientamisen laajuutta, vaiennettuja aiheita sekä epäkohtien paljastamisen seurauksia. Hankkeessa toteutetaan kaksi kyselytutkimusta, joista toinen on suunnattu toimittajille ja toinen sosiaalialan korkeakoulutetuille.
Tiitisen mukaan lisääntyvät sananvapausrikkomukset ja epäkohdat liittyvät kuntien heikkenevään taloustilanteeseen ja muuttuneeseen johtamistapaan.
– Kuntien heikko taloustilanne johtaa resurssien vähennyksiin, palveluiden ja etuuksien saantiedellytysten kiristämiseen sekä työntekijöiden työtaakan kasvuun jopa siinä määrin, ettei yhteiskunnan palveluita ja etuuksia kyetä enää tuottamaan lain tarkoittamilla tavoilla, Tiitinen toteaa.
Tässä tilanteessa sosiaalityöntekijöillä on voimakas eettinen velvoite nostaa esille havaitsemiaan yhteiskunnallisia epäkohtia ja esittää niille ratkaisuehdotuksia.
– Sosiaalityön työnantajaorganisaatioissa epäkohdista puhumista ei katsota kuitenkaan hyvällä, mikä johtaa voimakkaisiin ristiriitoihin työntekijöiden ja työnantajien välillä, Tiitinen sanoo.
Kyselyn toinen osio on suunnattu toimittajille, jotka kohtaavat vaientamisilmiötä arkityössään.
– Toimittajilla on laajin kokemus siitä, millaisiin aiheisiin vaientaminen yhteiskunnassa kohdistuu. Lisäksi toimittajat ovat merkittävässä asemassa paljastaessaan epäkohtia yhteistyössä julkishallinnon työntekijöiden kanssa, Tiitinen sanoo.
Lapin yliopistosta hankkeeseen osallistuu Tiitisen lisäksi FM, tilastotieteen yliopisto-opettaja Marianne Silén. Tiitisen haaveena on toteuttaa tutkimuksen lisäksi TV-dokumentti, jossa pureudutaan asiaan epäkohtien ilmiantajien kokemusten kautta. Mikäli dokumentti saa rahoituksen, se toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin oppiaineen kanssa.
Lisätietoja:
Laura Tiitinen, tutkija, sosiaalityö
Puhelin: 040 484 4235
etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT