Uutiset 2014

Väitös: Vammaisten osallisuus jää usein retoriikan tasolle

12.8.2014

Poliittisessa puheessa tavoitellaan usein vammaisten ihmisten täysimääräistä osallisuutta. YTL Mari Kivistö osoittaa väitöstutkimuksessaan, että tämä tavoite ei käytännössä ole Suomessa toteutunut. Näennäisen osallisuuspuheen sijaan tulisi Kivistön mukaan tukea osallisuuden erilaisia muotoja.

Mari Kivistö sanoo tutkimuksessaan, että vaikeavammaisten osallisuus suomalaisen yhteiskunnan toiminnassa on jäänyt lähes poikkeuksetta vajaaksi. Vammaisten ja erityisesti vaikeavammaisten elämäntilanteet ja kokemukset osoittavat, että osallisuus ei toteudu käytännössä samoin kuin ei-vammaisten kohdalla.

Osallisuus on ilmiönä dynaaminen ja moniulotteinen, ja sen erilaisten muotojen tukeminen voi auttaa vammaisia ihmisiä parhaiten.


Monimenetelmällinen tutkimus apukeinona

Tieteellisessä tutkimuksessa vammaisten ihmisten osallisuutta on yleensä tarkasteltu hallinnollisesta näkökulmasta tilastoja hyödyntäen tai toisaalta vammaisten ihmisten yksilöllisten kokemusten kautta. Erilaisten tutkimusmenetelmien integrointi samassa tutkimuksessa ei ole ollut kovinkaan yleistä.

Mari Kivistö on puolestaan hyödyntänyt väitöskirjassaan monimenetelmällistä tutkimusotetta, jossa yhdistyvät määrällisen ja laadullisen tutkimuksen menetelmät. Monimenetelmällinen tutkimus monipuolistaa Kivistön mukaan käsitystä vaikeavammaisten ihmisten osallisuudesta. Se paljastaa paitsi osallisuuden vajaaksi jäämisen, myös osallisuuden dynaamisuuden ja moniulotteisuuden.

Väitöskirjan ensimmäisessä osatutkimuksessa tarkastellaan sosiaalityön asiakasrekisterin analyysin avulla vaikeavammaisten ihmisten toiminnallista osallistumista. Toisessa osassa kuvataan tekijöitä, jotka ovat vaikeavammaisten ihmisten mielestä tärkeitä osallisuuden kannalta.

Kolmannessa osatutkimuksessa tulkitaan sitä, miten sekä vaikeavammaiset ihmiset että sosiaaliviranomaiset rakentavat kuvaa osallisuudesta kielenkäytössään. Kaikkien osatutkimusten aineistot koskevat oululaisia henkilökohtaisen avun saajia.

Kivistön tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää vammaisten ihmisten osallisuuden vahvistamiseksi. Samalla tutkimus osoittaa, miten monimutkaisia tutkimusongelmia voidaan avata eri näkökulmista monimenetelmällisen otteen avulla.


Tietoja väitostilaisuudesta:

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Mari Kivistön väitöstutkimus Kolme ja yksi kuvaa osallisuuteen – monimenetelmällinen tutkimus vaikeavammaisten ihmisten osallisuudesta toimintana, kokemuksena ja kielenkäyttönä tarkistetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Rovaniemellä (Yliopistonkatu 8) perjantaina 15.8.2014 kello 12 (Fellman-sali). Vastaväittäjänä toimii Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö, YTT Antti Teittinen ja kustoksena professori Sanna Väyrynen Lapin yliopistosta. Tervetuloa!


Tietoja väittelijästä:

Mari Kivistö (s. 1973) on syntyisin Kiimingistä. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta Oulusta vuonna 1992, valmistunut sosionomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 1998, yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2000 ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatiksi Lapin yliopistosta vuonna 2011. Kivistö on työskennellyt sosiaalityöntekijänä Oulun kaupungilla vuodesta 2000 alkaen, viimeksi palveluohjausyksikössä tiimivastaavana. Virkavapaalla 31.7.2015 saakka.


Lisätietoja:

Mari Kivistö
P. 046 650 0179 (17.8.2014 saakka)
kivistomarisusanna (at) gmail.com


Julkaisun tiedot:

Mari Kivistö: Kolme ja yksi kuvaa osallisuuteen – monimenetelmällinen tutkimus vaikeavammaisten ihmisten osallisuudesta toimintana, kokemuksena ja kielenkäyttönä. Acta Universitatis Lapponiensis 283. Lapin yliopisto: Rovaniemi. 2014. ISBN (nid.) 978-952-484-750-6. ISSN 0788-7604. Verkkoversio (pdf): Acta Electronica Universitatis Lapponiensis 150. ISBN (pdf) 978-952-484-751-3. ISSN (pdf) 1796-6310.


LaY/Viestintä/TN