Lapin yliopistossa avoinna olleisiin saamentutkimuksen tehtäviin haki yhteensä 31 henkilöä.
Suomalaisen yliopistolaitoksen keskuudessa Lapin yliopistolla on valtakunnallinen vastuu saameoikeuden ja saamelaisuuteen liittyvän yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen osalta.
Lapin yliopistossa avoinna olleet uudet tutkimuspainotteiset saamentutkimuksen tehtävät suuntautuvat oikeustieteelliseen ja/tai yhteiskuntatieteelliseen saamentutkimukseen.
– Avoinna olevissa tehtävissä saamelaisuutta voidaan lähestyä saamelaisen yhteiskunnan omista rakenteista ja strategioista käsin, kansallisesta perspektiivistä tai kansainvälisestä näkökulmasta, erityisesti alkuperäiskansoja koskevan ulottuvuuden kautta, rehtori Mauri Ylä-Kotola linjaa.
Avoinna olleita saamentutkimuksen apulaisprofessorin, tutkijatohtorin ja nuoremman tutkijan tehtäviä haki yhteensä 31 henkilöä. Eniten hakemuksia tuli nuoremman tutkijan tehtävään. Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolaa suurehko hakijamäärä ei yllättänyt.
– Suuri hakijamäärä kertoo siitä, että yhteiskunta- ja oikeustieteellisellä saamentutkimuksella on tärkeä merkitys ja tarve, Ylä-Kotola sanoo.
Saamentutkimuksen apulaisprofessorin tehtävää haki kuusi henkilöä.
Tehtävää hakivat Daniel Bunikowski, Lydia Heikkilä, Tanja Joona, Rauna Kuokkanen, Klemetti Näkkäläjärvi ja Sanna Valkonen.
Saamentutkimuksen apulaisprofessorin tehtävä täytetään Lapin yliopiston hallituksen hyväksymän strategisen urapolkujärjestelmän mukaisesti. Henkilö otetaan aluksi viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään, jota on mahdollista jatkaa tai josta on mahdollisuus siirtyä arvioinnin kautta täyteen professuuriin.
Saamentutkimuksen apulaisprofessorin tehtävä on tutkimuspainotteinen. Apulaisprofessorin tehtävänä on saamentutkimuksen organisointi, täydentävän rahoituksen hankinta sekä saamentutkimukseen liittyvien tutkimusohjelmien kokoaminen ja tutkimusryhmien johtaminen. Saamentutkimuksen apulaisprofessorin edellytetään opettavan yliopistossa tutkimusalaltaan. Apulaisprofessuurin sijoitusyksikkö yliopistolla määräytyy tehtävään otettavan henkilön tutkimusprofiilin mukaan.
Apulaisprofessorin tieteellisen pätevyyden ja ansioituneisuuden arviointia varten pyydetään lausunto ulkopuoliselta arviointiryhmältä, johon Lapin yliopisto on nimennyt professori Kari Hakapään, erikoistutkija Elina Helander-Renvallin, professori Veli-Pekka Lehtolan ja professori Ole-Henrik Maggan. Tehtävä täytetään kevään 2014 kuluessa.
Saamentutkimuksen tutkijatohtorin tehtävää haki kahdeksan henkilöä.
Tehtävää hakivat Lydia Heikkilä, Laura Junka-Aikio, Kaisa Korpijaakko-Labba, Tero Mustonen, Erika Sarivaara, Hannah Strauss-Mazzullo ja Sanna Valkonen.
Tutkijatohtorin tehtävässä painottuvat väitöskirjatyön jälkeinen tutkimus ja tutkijanuran eteneminen. Tutkijatohtorin edellytetään osallistuvan alan opinnäytetöiden ohjaamiseen ja opetukseen. Tehtävä täytetään ajalle 1.8.2014–31.7.2016. Hakijoiden pätevyyden ja ansioituneisuuden arviointia varten pyydetään asiantuntijalausunto.
Saamentutkimuksen nuoremman tutkijan tehtävää haki seitsemäntoista henkilöä.
Tehtävää hakivat Antti Aikio, Lukas Allemann, Juha Guttorm, Maria Elfving, Jane Hewer, Arja Jomppanen, Kosti Joensuu, Marjo Lindroth, Anne-Maria Magga, Tuuli Miettunen, Irmeli Moilanen, Anne Nuorgam, Laura Olsén, Henno Erikson Parks, Tanja Sanila, Saara Tervaniemi ja Eija Syrjämäki.
Nuoremman tutkijan tehtäviin kuuluu väitöskirjatyö Lapin yliopistossa ja osallistuminen oman alan opetukseen. Tehtävä on nelivuotinen, mutta se täytetään aluksi kahdeksi vuodeksi. Hakijoiden pätevyyden ja ansioituneisuuden arviointia varten pyydetään asiantuntijalausunto.
Lisätietoja:
Rehtori Mauri Ylä-Kotola
Puhelin
0400 276 288
0400 276 288
LaY/Viestintä/OT