Väitös: Opetussuunnitelmauudistus haastaa kehittämään oppimisen ja osaamisen arviointia
6.5.2014
Ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmia on uudistettu osaamisperustaisiksi, mikä ohjaa kehittämään myös opiskelijoiden arviointia. Pelkän tiedon mittaamisen sijaan arvioinnin tulisi ulottua työelämässä arvostettuihin taitoihin, kuten ongelmanratkaisukykyyn, sosiaalisiin taitoihin ja oman työn arviointiin. Miia Heikkisen väitöstutkimus osoittaa, että ongelmaperustainen pedagogiikka mahdollistaa uudenlaisen arviointikulttuurin luomisen.
Miia Heikkinen tutki työssään Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelman opetussuunnitelmauudistusta. Koulutusohjelmassa sovellettiin ongelmaperustaista oppimista, jonka periaatteisiin kuuluvat opiskelijalähtöisyys ja yhteisöllinen oppiminen pienryhmässä. Tutkimuksessa tarkastellaan opintojen aikana vakiinnutettuja uusia arviointimenetelmiä ja arviointikäytäntöjä analysoimalla opiskelijoiden ja opettajien tulkintoja uudistuksesta.
– Opiskelijat ovat tottuneet perinteiseen arviointikulttuuriin, jossa opettaja pitää kokeen tai tentin tietyn jakson päätteeksi. Jatkuvaan arviointiin perustuva itsearviointi ja opiskelijatovereiden vertaisarviointi edustavat uudenlaista kulttuuria, jossa korostuu oppijan osallisuus, Heikkinen valottaa uudistuksen lähtökohtia.
Tutkimustulosten perusteella itsearvioinnin erilaiset muodot, kuten pohdiskeleva reflektioessee ja koko opiskeluajan kokoava ammatillisen kasvun arviointikansio eli portfolio, kehittivät opiskelijoiden arviointitaitoja. Uudenlaisen vastuullisen roolin omaksuminen ei tapahtunut kuitenkaan hetkessä, ja vaihtoehtoisten menetelmien hyödyt ilmenivät osin viiveellä.
Myös opettajat joutuivat kyseenalaistamaan auktoriteettiasemansa ja opettelemaan uusia taitoja. Uudet käytännöt haastavat opiskelijan äänen huomioimiseen, kehittävän palautteen antamiseen ja arviointikriteereiden jakamiseen.
Opetussuunnitelmauudistuksen myötä koulutusohjelman arviointimalli muuttui aiempaa moniäänisemmäksi ja monipuolisemmaksi, mutta se osoitti myös arvioinnin kehittämisen haasteet. Kehitystyö onnistuu parhaiten, jos sitä tukevat sekä oppilaitoksen johto että tulevat työnantajat.
– Arvioinnin kehittämisen tulee perustua johdon tukemaan systemaattiseen ja tavoitteelliseen uudistustyöhön yhdessä opettajien, opiskelijoiden ja työelämän edustajien kesken, Heikkinen kiteyttää.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Kasvatustieteen maisteri Miia Heikkisen väitöskirja Ongelmaperustainen pedagogiikka muuttaa arviointia – Tapaustutkimus ongelmaperustaisen opetussuunnitelman siirtymävaiheesta Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa lauantaina 10. toukokuuta kello 12 luentosalissa 2 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Pauli Kaikkonen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Esa Poikela Lapin yliopistosta. Tervetuloa!
Taustatietoja väittelijästä:
Miia Heikkinen (s. 1970 Jyväskylässä) on käynyt peruskoulun ja lukion Kajaanissa ja valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta 1994. Työuransa hän on tehnyt pääasiassa opettajana, vuodesta 1998 Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.
Lisätietoja:
Miia Heikkinen
miia.heikkinen (at) kyamk.fi
P. 0400 682 798
Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi
Julkaisun tiedot:
Miia Heikkinen: Ongelmaperustainen pedagogiikka muuttaa arviointia – Tapaustutkimus ongelmaperustaisen opetussuunnitelman siirtymävaiheesta Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa. Acta Universitatis Lapponiensis 276. Lapin yliopisto: Rovaniemi 2014. ISBN 978-952-484-724-7. ISSN 0788-7604.
LaY/Viestintä/TN