Kieli, Valta, Vapaus -näyttely esittelee Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden syventäviä taideproduktioita. Näyttely on esillä Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikum-talossa Rovaniemellä 15.5.–8.6.
Kieli, Valta, Vapaus
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden näyttely
15.5.–8.6.2014
Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 14.5.2014 klo 18.00
Galleriat Valo ja Katve 1–2, Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: 15.–31.5. ti–su klo 10–18, 1.–8.6.2014 joka päivä klo 9–18

Kia Tallgren: Bucking Horse, installaatio, 2,5 m x 2 m
Yhteisnäyttelyyn osallistuu yhteensä 28 opiskelijaa, jotka ovat lähestyneet kielen, vallan ja vapauden kolmikantaista teemaa joko yhtenä kokonaisuutena tai korostaen tiettyä osa-aluetta. Teoksissa teemaa käsitellään muun muassa identiteetin, ihmisoikeuksien, kulttuurin rajojen ja fiktion kautta. Teokset vaihtelevat maalauksista piirroksiin, videoteoksiin, kollaaseihin ja installaatioihin.
Kieli, valta ja vapaus ovat arkielämässä jatkuvasti tasapainottelevia tekijöitä, joiden avulla voimme määritellä paikkaamme yhteiskunnassa. Kieli on jokaisen kulttuurin yksi merkittävimmistä määrittäjistä ja sen kautta voidaan rakentaa kulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Kieli voidaan kuitenkin ymmärtää hyvin laajasti aina kommunikaatiosta ja sananvapaudesta kuvan ja musiikin kieleen asti. Opiskelijoiden töissä kielen käsite onkin synnyttänyt hyvin erilaisia tulkintoja. Kieli on myös valtaa, jonka kautta voimme vaikuttaa ja saada aikaan muutosta. Sanan- ja ilmaisunvapaus ovat tärkeitä arvoja, joihin myös näyttelyn teokset osaltaan ottavat kantaa. Vapaus näkyy myös hyvin monimuotoisissa teoksissa, joissa opiskelijat ovat saaneet vapaasti valita itselleen sopivan ilmaisukeinon. Kielen, vallan ja vapauden kolmikantaa pohtiessaan opiskelijat ovat muodostaneet omat synteesinsä ja tehneet teoksen, jossa nämä kolme käsitettä yhdistyvät.
Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio on osa kuvataidekasvatuksen syventäviä opintoja. Produktion yhteydessä opiskelijat ovat pohtineet nykytaiteen suuntauksia ja toimintatapoja analyysin ja yhteisen keskustelun kautta. Kurssilla korostetaan pitkäjänteistä ja prosessinomaista työskentelyä, harjoitellaan rakentavaa palautteen antamista ja koetaan taidenäyttelyn järjestämisen kaari suunnittelusta ripustukseen. Syventävä taideproduktio antaa edellytyksiä omien ideoiden esittelyyn ja teemallisen työskentelyn soveltamiseen kuvataidekasvatuksen laajalla kentällä.

Maria Leskinen: Kielihaluja, 43 x 30 cm, sekatekniikka paperille
Taiteilijat:
Suvi Autio, Sami Evinsalo, Sonja Frimodig, Jenna Ihalainen, Milla-Maria Ilo, Pete Jauhiainen, Katri Kaarto, Ville Kanabro, Leena-Maija Karttunen, Kristiina Karvonen, Silja Korhonen, Riikka Kuoppasalmi, Marika Kupila, Maria Leskinen, Elisa Luhtaniemi, Terhi Marttila, Joonas Mikola, Lassi Oinonen, Maiju Oja, Tommi Ranti, Laura Romppainen, Seija Sairanen, Marja Sarkimaa, Eetu Seppälä, Niina Siitari, Stiina Sirainen, Kia Tallgrén, Kaisa Torvi
Opettajat:
Marjo Pernu, Kalle Lampela ja Antti Stöckell

Elisa Luhtaniemi: Kukaan ei kysynyt sinulta; muste, akryylimaali ja suola MDF-levylle, 2 x 81 x 122 cm
Lisätietoja:
Taidekasvatuksen opiskelijat Kia Tallgrén, p. 040 502 3411, ja Milla-Maria Ilo, p. 050 517 6020
Yliopisto-opettaja Antti Stöckell, p. 040 484 4408
LaY/Viestintä/SV