Uutiset 2014

Maahanmuuttajille yrittäjyyspolku

7.3.2014

Lapissa asuvien ulkomaan kansalaisten määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Valtaosa maahanmuuttajista suuntaa pääkaupunkiseudulle ja eteläiseen Suomeen, mutta myös Lappiin muuttaa ulkomailta noin 950 henkeä vuosittain. Maahanmuuttajat ovat tärkeä resurssi ikääntyvän Suomen työmarkkinoille ja heidän panostaan kaivataan myös uusien yritysten luomisessa.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vetämä Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa -ESR-hanke on koonnut yhteen Lapissa yrittäjinä toimivien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden maahanmuuttajien näkökulmia ja kartoittanut heidän kiinnostustaan perustaa yrityksiä Rovaniemelle ja Meri-Lapin alueelle.

– Nykyisin moni maahanmuuttaja perustaa yrityksen ilman tarvittavia perustietoja yrittämisestä Suomessa. Internetissä on paljon tietoa yrittäjyydestä ja saatavilla on myös maksutonta yritysneuvontaa. Tieto näistä julkisista palveluista ei kuitenkaan aina valitettavasti kantaudu maahanmuuttajille asti, kertoo hankkeen tutkija Saara Koikkalainen Lapin yliopistosta.

Maahanmuuttajayrittäjien asiat eivät kuulu minkään yhden toimijatahon vastuualueeseen, joten olemassa olevista tukitoimista muodostuva kuva näyttää sirpalemaiselta. Yrittäjien asioita ajavat tahot eivät välttämättä tiedä kuinka maahanmuuttajia tulisi auttaa, eivätkä maahanmuuttajien parissa työskentelevät ole tietoisia erilaisista yrittäjyyden tukipalveluista.

Maahanmuuttajien yritysaktiivisuuden lisääminen on yksi tärkeä keino vastata Lapin väestöhaasteeseen, lisätä hyvinvointia ja toimeentuloa koko maakunnalle.

– Maahanmuuttajayrittäjyyden tukeminen tulisikin ymmärtää osana elinkeinopolitiikkaa, ei pelkästään maahanmuuttajien kotouttamisen keinona. Siten maahanmuuttajayrittäjien tukeminen tulisi nostaa myös Lapin tulevaisuutta pohtivien strategioiden asialistalle, toteaa hankkeen johtaja, professori Monica Tennberg.

Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa -hankkeessa luotiin maahanmuuttajien yrittäjyyspolku, jota seuraten yrittäjyydestä kiinnostunut pystyy hankkimaan tarvitsemansa tiedot ja taidot. Polun varrelta löytyy myös kulttuurista ja sosiaalista tukea sekä motivointia yrittäjyyteen. Vaikka suomen kielen taidon merkitystä ei tulisi väheksyä, pitäisi yrittäjyysneuvontaa ja -koulutusta olla tarjolla muillakin kielillä.

Maahanmuuttajat eivät välttämättä tarvitse omaa yrittäjyysjärjestöä, vaan he kaipaavat enemmän kontakteja kantasuomalaisiin ja verkostoitumistilaisuuksia muiden yrittäjyydestä kiinnostuneiden kesken. Hankkeen tulokset ja suositukset on koottu Kestävä maahanmuuttoyrittäjyys Lapissa –raporttiin, joka on saatavilla Arktisen Keskuksen sivuilta: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-484-726-1

Projektin taustaa

Lapin maakunnan väestö kansainvälistyy pikkuhiljaa. Vuonna 2000 maakunnassa asui noin 1 700 ulkomaan kansalaista, mutta vuonna 2012 heitä oli jo 3 500. Yli puolet Lapin ulkomaalaisista on jonkin toisen Euroopan maan kansalaisia. Väestönkehityksen ja poismuuton takia väestöllinen huoltosuhde työssäkäyvän ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevan väestön (lapset, nuoret, ikääntyneet) on heikentymässä. Siten Lappi tarvitsee maahanmuuttajia sekä työvoimaksi että maakunnan elinvoimaisuuden turvaamiseksi.

Yrittäjäaktiivisuuden lisääntyminen nähdään usein yhtenä maahanmuuton positiivisena vaikutuksena suomalaiseen yhteiskuntaan. Eniten maahanmuuttajataustaisten perustamia yrityksiä on pääkaupunkiseudulla. Lapin maahanmuuttostrategia 2017 toteaa, että Lapissa oli vuonna 2010 ulkomaalaisia palkansaajia 812 ja yrittäjiä 167. Tyypillisimmät ulkomaalaistaustaisten yrittäjien toimialat ovat majoitus- ja ravitsemistoiminta (18 %), hallinto- ja tukipalvelutoiminta (16 %) ja tukku- ja vähittäiskauppa (13 %).

Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa -hanke (2013-2014)

ESR-hankkeen tavoitteena oli kartoittaa Rovaniemen, Kemin ja Tornion alueella asuvien maahanmuuttajien, erityisesti naisten ja nuorten, kiinnostusta yritystoimintaan. Yhdeksän kuukautta kestänyt hanke järjesti neljä ryhmäkeskustelua maahanmuuttajille, haastatteli maahanmuuttajayrittäjiä ja järjesti aiheesta asiantuntijaseminaarin sekä maahanmuuttajille suunnatun Yrittäjä Basaari -illanvieton. Hankkeen johtaja Arktisessa keskuksessa oli professori Monica Tennberg ja hankkeen tutkijat Master of Laws, jatko-opiskelija Nafisa Yeasmin ja YTT Saara Koikkalainen.

Lisätietoja:
Hankkeen raportti:
Koikkalainen, Saara; Yeasmin, Nafisa 2014: Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa
Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-484-726-1

Tutkija Saara Koikkalainen
Puhelin 045 112 8670
saara.koikkalainen (at) ulapland.fi

Tutkija Nafisa Yeasmin
Puhelin 040 484 4256
nafisa.yeasmin (at) ulapland.fi

LaY/AK/Saara Koikkalainen