Lapin yliopiston tutkija Enni Mikkonen on ollut kiireinen viimeiset viikot. Kun Nepalissa tapahtui maanjäristys 25. huhtikuuta, ensimmäinen tunne oli huoli läheisten ihmisten puolesta ja auttamisen tarve.
Kuva: Anna-Leena Muotka
Mikkonen on kymmenen vuoden ajan käynyt Nepalissa säännöllisesti, sillä hän ylläpitää siellä tovereineen lastenkotia ja yksinhuoltajanaisia tukevaa projektia. Heidän toimintansa välityksellä on nyt kerätty yli 40 000 euroa maanjäristyksen uhrien auttamiseen ja autettu tuhansia ihmisiä.
Mikkonen kuvailee
Kide-lehdessä (1/2015) matkustaneensa alun perin Nepaliin vapaaehtoistöihin. Hän päätyi työskentelemään lastenkotiin, jossa lapset elivät nälässä.
– Lastenkoti, johon menimme, oli järkyttävä. Siellä loukattiin kaikkia lastenoikeuksia, mitä kuvitella voi. Lapsilla ei ollut tarpeeksi ruokaa ja lastenkodin omistaja kohteli heitä väkivaltaisesti. Hänelle lastenkoti oli vain bisnestä, Mikkonen kertoo.
Mikkonen oli mukana, kun paikallisten toimijoiden johdolla perustettiin uusi lastenkoti, Maya Nepal, johon lapset pelastettiin. Nyt lastenkotia ylläpitävän yhdistyksen välityksellä autetaan niitä alueita Nepalissa, joihin isot avustusorganisaatiot eivät ole päässeet. Kolmen paikallisen koordinaattorin johtamat ryhmät jakavat ruokaa, suojaa ja lääkkeitä kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa eläville perheille Gorkhan, Dhadingin ja Bhaktapurin seudulla. Gorkha on yksi maanjäristyksen pahiten tuhoamista alueista.
Apua toimitetaan jalkaisin, sillä teitä ei ole
Kuva: Maya Nepal
Maya Nepalin Facebook-päivityksessä kuvaillaan tilannetta paikan päällä 30. huhtikuuta seuraavasti:
”Gorkhassa kylistä toiseen ei usein ole teitä, vaan pieniä vuoristopolkuja, jotka ovat sateen sattuessa hyvin mutaisia ja liukkaita – vaikeakulkuisia. Onneksemme avustusryhmämme vapaaehtoiset ovat kasvaneet Nepalin maaseudulla ja kulkeminen erittäin haastavissa olosuhteissa on heille tuttua. Apua on siis toimitettu pääosin jalkaisin.
Sateet ovat myös vaikeuttaneet perheiden selviytymistä. Tällä hetkellä useat tuhannet ihmiset ovat kylmissään ja märkänä. Erityisesti lapset ja vanhukset tarvitsisivat suojaa ja peittoja. Avustusryhmämme ei vielä ole nähnyt yhtään ehjää taloa – kaikki talot kylissä ovat sortuneet. Teltat ja suojat ovat nyt välttämättömiä.”
Maya Nepalin kriisitoimintaa tehdään täysin vapaaehtoisesti. Rahaa auttamiseen on kerätty pop-up ravintoloilla, konserteilla, sosiaalisen median kampanjoinnilla sekä lipaskeräyksin muun muassa Lapin yliopistolla. Yli 1 200 perhettä on saanut nyt apua Gorkhan ja Dhandingin alueilla ja noin 200 perheelle on saatu väliaikainen telttakoti. Satoja telttakoteja saadaan pian lisää Kiinasta, jotta ihmiset pääsevät suojaan sateilta ja kylmyydeltä.
Lisätietoja:
Enni Mikkonen
Tutkija
Lapin yliopisto
Maya Nepal ry:n naisprojektin koordinaattori
p 040 743 9572
enni.mikkonen(at)ulapland.fi
www.mayanepalry.com
Maya Nepal Facebookissa
Teksti: Laura Tiitinen